magdasnews.gr
People & Politics

Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη παρακολούθησαν το μνημόσυνο για τον αείμνηστο Δούκα του Εδιμβούργου

Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη παρακολούθησαν το μνημόσυνο για τον αείμνηστο Δούκα του Εδιμβούργου

Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη παρευρέθηκαν χθες στο Μνημόσυνο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πρίγκιπα Φίλιππου, του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, υπό την ηγεσία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν επίσης μέλη πολλών βασιλικών οικογενειών, η Βρετανική Κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, μέλη του Διπλωματικού Σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι στενότεροι φίλοι της Βασιλικής Οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και εκπρόσωποι από τις πολλές φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις που υποστήριξε η Βασίλισσα και ο αείμνηστος Πρίγκιπας Φίλιππος. Με αγαπημένα αναγνώσματα και μουσική του Δούκα, το μνημόσυνο τίμησε τη ζωή και την κληρονομιά του συζύγου της Βασίλισσας, καθώς και την αφοσίωσή του στην οικογένεια, το έθνος και την Κοινοπολιτεία.


«Αυτή η μέρα ήταν ένα μείγμα θλιβερών, έντονων συναισθημάτων και ζεστών αναμνήσεων του αγαπητού μου ξαδέλφου και ενός ειλικρινούς φίλου, του αείμνηστου Πρίγκιπα Φίλιππου. Λυπήθηκα πολύ όταν πέθανε, ειδικά επειδή, λόγω της πανδημίας του COVID, δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην κηδεία και να τον αποχαιρετήσουμε σωστά. Γι’ αυτό ήταν τόσο ξεχωριστή αυτή η μέρα, όταν όλοι οι άνθρωποι που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μπορούσαν να θυμηθούν έναν ευγενή άνθρωπο του οποίου η αποχώρηση δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στις καρδιές όλων όσων τον γνώριζαν, αλλά η κληρονομιά του θα ζει για πάντα», δήλωσε ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος. 


Μεταξύ πολλών διακεκριμένων ανθρώπων, στην Ακολουθία των Ευχαριστιών παραβρέθηκαν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής την ΑΜ Βασίλισσα Ελισάβετ, τον ΑΒΥ Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και την ΑΒΥ Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, μαζί με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ ΑΒΥ Πρίγκιπα Ουίλιαμ και ΑΒΥ Πριγκίπισσα Αικατερίνη, ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Γεώργιος και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Σάρλοτ, καθώς και οι: ΑΜ Βασιλιά Καρλ Γκουστάβ XVI και η Βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας, ΑΒΥ Πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας, ΑΜ Βασιλιάς Φίλιππος και ΑΜ Βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο ΑΜ Βασιλιάς Φελίπε VI και η ΑΜ Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ο ΑΜ Βασιλιάς Willem-Alexander, η ΑΜ Βασίλισσα Μαξίμα και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, η ΑΜ Βασίλισσα Margrethe II της Δανίας, ο ΑΓΥ Πρίγκιπας Αλβέρτος II του Μονακό, η ΑΒΥ Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, ο ΑΒΥ Διάδοχος Πρίγκιπας του Μπαχρέιν, ο ΑΒΥ Πρίγκιπας El Hassan bin Talal και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Sarvath El Hassan της Ιορδανίας, καθώς και η ΑΜ Θεματοφύλακας του Στέμματος της Ρουμανίας Margareta και ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Radu της Ρουμανίας, η ΑΜ Βασίλισσα Άννα Μαρία των Ελλήνων, ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Παύλος και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Marie-Chantal της Ελλάδας και ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Φίλιππος και η ΑΒΥ Πριγκίπισσα Nina της Ελλάδας και ο ΑΒΥ Πρίγκιπας Κύριλλος του Preslav, γιος του ΑΜ Βασιλιά Συμεών των Βουλγάρων.


Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο Δούκας του Εδιμβούργου, πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, στο Κάστρο του Ουίνδσορ σε ηλικία 99 ετών, όντας ο μακροβιότερος Βασιλικός Σύζυγος στην ιστορία. Ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου ήταν επίσης ξάδερφος και φίλος του ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και της Βασιλικής Οικογένειας της Σερβίας. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν γιος του Έλληνα και Δανού Πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού του Έλληνα Βασιλιά Κωνσταντίνου, προπάππου του Πρίγκιπα Αλέξανδρου της Σερβίας από τη μητέρα του. Ήταν επίσης ο σύζυγος της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων χωρών της Κοινοπολιτείας, Ελισάβετ Β’, της νονάς του Πρίγκιπα Αλέξανδρου της Σερβίας. Η βάπτιση του Πρίγκιπα Αλέξανδρου της Σερβίας τελέστηκε από τον Πατριάρχη Γαβρίλο και τον Επίσκοπο Νικολάι Βελιμίροβιτς (ο οποίος είναι πλέον Άγιος στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία) στις 24 Οκτωβρίου 1945 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Νονοί ήταν η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, τώρα η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο πατέρας της, η Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’. Για τους Σέρβους, το “kumstvo” (που είναι μια λέξη που αντιπροσωπεύει από κοινού και τις δύο σχέσεις όταν κάποιος είναι νονός κάποιου στη βάπτιση ή/και κουμπάρος/κουμπάρα στο γάμο) είναι μια ιερή σχέση, η οποία θεωρείται είτε ίση είτε μερικές φορές ακόμα πιο σημαντικό από τις «συγγένειες αίματος» μιας οικογένειας.

Ο Σερβικός λαός θυμάται ότι ο ίδιος, μαζί με τον γιο του, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, ήταν μέλη της Αγγλικής Εταιρείας Φίλων του Αγίου Όρους (Άθως στην Ελλάδα) και ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες ενός από τους σημαντικότερα μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Αγία Σερβική Αυτοκρατορική Λαύρα Χιλανδάρι, που βρίσκεται στο Άγιο Όρος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο μετά την τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε αυτό το ιερό το 2004.

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτός είναι ο σκύλος που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός και τριγυρνάει στο Μαξίμου

News Room M

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ από παίκτη του Παναιτωλικού: “Νίκησα τον καρκίνο στα 13 μου”

News Room A

Ο Άδωνις η Ευγενία τα παιδιά και το “Χιών που ….πίπτει!”

News Room M