magdasnews.gr
Τετ α τετ με την Μάγδα

Γιώργος Βάλαρης: Η καραντίνα, ο βελονισμός που του άλλαξε τη ζωή και η κριτική στην Κυβέρνηση

Ο Γιώργος Βάλαρης κρίνει την Κυβέρνηση, μιλάει για την Σ. Βογιατζάκη και την νέα τους συνεργασία και αποκαλύπτει πως έκοψε σε μια ημέρα το τσιγάρο

Ο Γιώργος Βάλαρης είναι από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες, είναι συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός του θεάτρου και της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Γεννήθηκε στο Μαρακάι της Βενεζουέλας από Έλληνες μετανάστες. Μετακόμισε στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία και πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο Αγρίνιο στην πατρίδα των γονιών του. Στη συνέχεια, προχώρησε στη μελέτη της αγγλικής λογοτεχνίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγο μετά, μπήκε στην Ελληνική Εθνική Δραματική Σχολή. Αποφοίτησε και από τα δύο κολέγια το 1995.
Είναι μεταφραστής και συγγραφέας πολλών ελληνικών έργων (οι κωμωδίες ήταν η ειδικότητά του) και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες και καινοτόμους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, ειδικά σε ελληνικά και ξένα μιούζικαλ.

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σοφία Βογιατζάκη

Η συνεργασία του με τον Έλληνα, παγκοσμίου φήμης μουσικό και μαέστρο, Μίκη Θεοδωράκη στην επιτυχημένη αναβίωση του θρυλικού (1962) μουσικού έργου «Beautiful City» στο Μουσικό Μέγαρο της Αθήνας και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (2020-21). Θεωρείται σημείο στην καριέρα του και την αρχή μιας μακράς συνεργασίας με τον Μίκη Θεοδωράκη. Το 2017, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Λουκιαρδόπουλο, σε μια επιτυχημένη εταιρεία παραγωγής (Broadwayshowproductions) που ξεπούλησε μουσικές επιτυχίες από το ελληνικό ρεπερτόριο.

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σ. Βογιατζάκη

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει στο magdawnews για όλους και για όλα!

Πως βιώνεις την καραντίνα αυτό τον ένα χρόνο; Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζεις αυτό το διάστημα και τι είναι αυτό που σου έχει λείψει περισσότερο.                                                                                                        «Βιώνω την καραντίνα με όσο πιο δημιουργικούς τρόπους μπορώ, μη εγκαταλείποντας την δουλειά που αγαπώ, δηλαδή το θέατρο, διαβάζοντας, οργανώνοντας το επόμενο μου θεατρικό βήμα για το 2022 πια! Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω όχι μόνο εγώ, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, είναι η έλλειψη επικοινωνίας και κοινωνικότητας. Το να μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με φίλους και γνωστούς και να διασκεδάσεις λίγο.»

 

Έφερε αλλαγές η πανδημία στη ζωή σου ;
«Η καραντίνα επέφερε και κάποια θετικά στη ζωή μου, όπως η αύξηση της γυμναστικής η καλύτερη διατροφή και το σημαντικότερο ότι έκοψα το τσιγάρο που με ταλαιπωρούσε πολύ. Αυτό το κατάφερα με το βελονισμό και θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ το Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού, που βρέθηκε ξαφνικά στη ζωή μου μπροστά και το κατάφερα πολύ γρήγορα.»

 

Τι εννοείς δηλαδή πως το έκοψες ;                                                                            «Ο Βελονισμός είναι μία εναλλακτική ιατρική, την οποία εγώ πιστεύω εδώ και πάρα πολλά χρόνια και με έχει βοηθήσει σε διάφορες παθήσεις. Η διακοπή του καπνίσματος για μένα, ήταν απλά μια συνεδρία και ήταν πολύ εντυπωσιακό και καθαρτικό συνάμα μιας και το ήθελα πάρα πολύ.»

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει στο magdawnews για όλους και για όλα!

 

Θεωρείς σωστά, τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης και πως κρίνεις την αντίδραση του κόσμου, που έχει ξεπεράσει τα όριά του και βγαίνει έξω κυκλοφορεί αδιαφορώντας για τα μέτρα ;                                                                             «Θεωρώ πως τα μέτρα της κυβέρνησης, αρχικά ήταν σωστά, αλλά με το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, νομίζω ότι πήραμε μία αντίστροφη αρνητική πορεία και από κει και πέρα το θεωρώ όλο λάθος ότι πήγε! Ο κόσμος αψήφησε τον ανθρώπινο παράγοντα που έχει να κάνει και με την ψυχολογία μας. Με αποτέλεσμα, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού, οι άνθρωποι είναι φυσιολογικό να αντιδρούν, σε οποιοδήποτε μέτρο και σε οποιαδήποτε καταπίεση. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, υπήρξαν ειδικά μέτρα, αλλά δεν καταστράφηκε ούτε η οικονομία, ούτε ο πολιτισμός.»

 

Επαγγελματικά, τι συνέπειες είχε στη ζωή σου, αλλά και στη ζωή των άλλων συνεργατών και των ηθοποιών σκηνοθετών, στον κλάδο σας πανδημία του κορονοϊού ;                                                                                                                 «Οι συνέπειες ήταν πολύ μεγάλες! Η ανεργία πολύ μεγάλη! Στοίχισε σε όλους πολύ και οικονομικά και ψυχολογικά. Εμένα προσωπικά, αυτή τη στιγμή μου, έχει λείψει πάρα πολύ δουλειά μου και ανυπομονώ να επιστρέψω, αλλά φοβάμαι ότι αργούμε ακόμη!»

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σοφία Βογιατζάκη

Οικονομικά εσείς είχατε στήριξη από την κυβέρνηση;                                              «Η εταιρεία παραγωγής μου είχε κάποια στήριξη, αλλά προσωπικά σαν καλλιτέχνης ηθοποιός αυτή την ελάχιστη που παίρνουμε κάποιοι.»

 

Θα ανοίξουν τα θέατρα; Έχετε κάποια εικόνα, κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού;                                                                                                  «Πραγματικά, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, το γεγονός ότι, το θέατρο αποκλείεται πάντα από όλα τα μέτρα και τις ανακοινώσεις. Και μου κάνει επίσης πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί δεν ανήκω σε κάποιο φορέα να ασχολούμαι προσωπικά με το θέμα, ότι και οι φορείς και τα Συνδικάτα στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία επαφή με την Κυβέρνηση ή το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έχει επιδείξει επίσης μία ιδιαίτερα αδιάφορη στάση.»

 

Θα μπορούσες ως θεατρικός παραγωγός, να κάνεις μία θεατρική παράσταση σε εξωτερικό χώρο, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας των θεατών;                                                                                                                     «Θα μπορούσαμε, αλλά αν είναι ένας μικρός χώρος και έχει αυτές τις αποστάσεις που υποδεικνύουν, δεν θα μπορούσε να βγει οικονομικά η παράσταση χωρίς κάποια επιδότηση.»

 

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σ. Βογιατζάκη

 

Είσαι ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στην Ελλάδα με τεράστιες παραγωγές και μεγάλες επιτυχίες. Αυτή την ώρα, ποια είναι τα σχέδια σου ;                   «Σχεδιάζω την επόμενη παραγωγή μου για τον Φεβρουαρίου του 2022, έχοντας ακόμη και για τότε ένα φόβο, ότι θα είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα και γενικότερα και ειδικότερα στο θέατρο, σε μια χώρα που δεν αγαπάει καθόλου το θέατρο και εννοώ την Κυβέρνηση.»

 

Λες τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια και αυτό είναι σπάνιο. Με ξάφνιασε το γεγονός ότι μίλησες δημοσίως για την κακή συνεργασία που είχες με τη Σοφία Μουτίδου. Συνήθως αυτά τα κρατάνε για τον εαυτό τους κάποια άνθρωποι δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους εσύ πως και αποφάσισες να μιλήσεις ανοιχτά;
«Είμαι πάντα αληθινός και αυτή η αλήθεια είναι που με κάνει έναν καλλιτέχνη που κάνει επιτυχία. Γιατί, η αλήθεια είναι το σημαντικότερο στο θέατρο και επειδή είμαι παντελώς αυτοδημιούργητος, έχω συνηθίσει να βασίζομαι πολύ στον εαυτό μου και να στηρίζω τις απόψεις μου. Επίσης, να τονίσω πως εκτιμώ πάρα πολύ την Σοφία καλλιτεχνικά και σ’ αυτή τη ζωή ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να μας δεις την επόμενη σεζόν να είμαστε μαζί!»

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σ. Βογιατζάκη

Εμείς, θέλουμε να μας πεις για τις ωραίες συνεργασίες και τους ανθρώπους που έχεις γνωρίσει και που κρατάς κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους, το οποίο αξίζει να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας.
«Είχα την ευτυχία, τα τελευταία χρόνια να συνεργαστώ με σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες μαζί. Θα σταθώ στους ανθρώπους που σφράγισαν με την πορεία τους το ελληνικό θέατρο, όπως ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιάννης Βογιατζής, η Μάρθα Καραγιάννη ο Τόλης βοσκόπουλος, η Μαρία Ιωαννίδου και θα κάνω ειδική μνεία στο Μίκη Θεοδωράκη που άλλαξε τη ζωή μου με το μεγαλείο του. Μου επέδειξε εξαρχής  στην συνεργασία μας, μια συγκινητική εμπιστοσύνη και παρότι του το είχαν ζητήσει παλιότερα άλλοι σημαντικοί συνάδελφοι επέλεξε εμένα να συνεχίσω αυτό το δύσκολο έργο. Ο Μίκης Θεοδωράκης για μένα είναι ένα τεράστιο σχολείο και κάτι σαν καλλιτεχνικός και πνευματικός μου πατέρας.»

 

Γιώργος Βάλαρης: Ο κορονοϊός, η Κυβέρνηση και η αποκάλυψη για τη Σοφία Βογιατζάκη

 

 

Δείτε εδώ το προσωπικό του site:

http://Www.valarisgeorge.com

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης και η παρουσιάστρια Βίκυ Παπαλουκά στην πρώτη τους κοινή συνέντευξη

News Room A

Οι τουρίστες κάνουν στροφή στην ενοικίαση σκαφών λόγω covid-19 (video)

News Room A

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Όλα όσα δεν έχει πει σε συνεντεύξεις του μέχρι και σήμερα

News Room M