magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Υγεία: Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Ζούμε σε μια εποχή τεχνολογίας. Κανένας τομέας της ζωής μας δεν παραμένει ανέγγιχτος από την τεχνολογία. Ο τρόπος με τον οποίο προχωρά η τεχνολογία, σύντομα θα γίνει κεντρικό στοιχείο της ύπαρξης των ανθρώπων. Όπως και στην περίπτωση άλλων τομέων, τα προϊόντα που βασίζονται στην τεχνολογία είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά περιλαμβάνουν στηθοσκόπια, γυαλιά οράσεως, μηχανήματα ακτίνων Χ, αντιβιοτικά, εμβόλια, διαγνωστικό και εξοπλισμό απεικόνισης σημείου φροντίδας, για να αναφέρουμε μερικά.

Η υγεία συμβαδίζει με τη τεχνολογία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ορίζει την τεχνολογία και τις καινοτομίες υγείας ως την εφαρμογή γνώσης για την επίλυση πρακτικών κλινικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων, διαδικασιών και στυλ πρακτικής που αλλάζουν τον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης.

Πρόσφατη εργασία του ΠΟΥ περιέγραψε τουλάχιστον 12 λειτουργίες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία στην υγειονομική περίθαλψη και αυτή τη στιγμή αναπτύσσει ένα σύνολο συστάσεων για όλες τις χώρες σχετικά με τη χρήση της. Συνοπτικά, αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν:

• Παροχή καλύτερης και πιο άμεσης ενημέρωσης σε όλους για την υγεία και την ασθένεια

• Παροχή άμεσης υποστήριξης σε εργαζομένους και επόπτες υγείας σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών

• Παροχή επαληθεύσιμων και αναζητήσιμων αρχείων σχετικά με γεννήσεις, θανάτους και συναντήσεις υγείας

• Παροχή σε διαχειριστές υγείας σε κάθε επίπεδο επιχειρησιακών και στρατηγικών πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, τα οικονομικά και τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων

Μερικά από τα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη:

• Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη είναι τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία που επιτρέπουν την αποθήκευση όλων των ιστορικών ασθενών, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, των διαγνώσεων και των σχετικών πληροφοριών σε μια ηλεκτρονική τοποθεσία.

• Συσκευές όπως βηματοδότες, ιχνηλάτες υγείας και πολλές άλλες διευκολύνουν τους χρήστες να παρακολουθούν την προσωπική τους υγεία.

• Η Τηλευγεία και η Τηλεϊατρική είναι η επόμενη εξέλιξη στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης. Τώρα οι ασθενείς μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με τους γιατρούς τους από οπουδήποτε στον κόσμο.

• Οι τεχνολογικές καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη έχουν διευκολύνει πολύ πιο ομαλή επικοινωνία εντός των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μέσα όπως βίντεο, διαδικτυακές πλατφόρμες συζήτησης και δυνατότητες συναντήσεων σε πραγματικό χρόνο για να επικοινωνήσουν και να προωθήσουν τη διάδοση της γνώσης στο πεδίο.

Συμπερασματικά, οι εθνικές αρχές πρέπει να αναπτύξουν ένα πλαίσιο πολιτικής που να αρθρώνει τις ανάγκες, τα πρότυπα και τις προβλέψεις ασφαλών και οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών στο πλαίσιο των τοπικών επιδημιολογικών δεδομένων και των αισθητών αναγκών των κοινοτήτων. Η αποτελεσματική εφαρμογή των τεχνολογιών υγείας απαιτεί τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την υγεία και τις υποδομές, για συντήρηση και αντικατάσταση ή για αναβάθμιση αυτών των τεχνολογιών.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Απώλεια βάρους: Διατροφικές συμβουλές για μόνιμα αποτελέσματα

News Room A

Δείτε γιατί κάποιοι καπνιστές διατηρούν υγιείς τους πνεύμονές τους

News Room

Τομογραφία: Είναι επικίνδυνες οι συχνές αξονικές τομογραφίες;

News Room A