22.5 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ξεπάγωμα Πλειστηριασμών Ακινήτων και Πρόστιμα για Παλιά Χρέη

  Η ΑΑΔΕ μετά από πολλούς μήνες «ξεπάγωσε» τους πλειστηριασμούς ακινήτων εντείνοντας με την κίνηση αυτή τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

  Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν ήδη, οι πρώτοι πλειστηριασμοί. Ο ένας αφορά ένα διαμέρισμα 125 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 69.000 ευρώ και ο δεύτερος ένα οικόπεδο 1.057 μέτρων στην Ανάβυσσο με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ. Ο πρώτος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος προγραμματίστηκε για τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

  Παράλληλα με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ανεβάζουν στροφές και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσων οφειλετών αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.

  Οι πλειστηριασμοί ακινήτων «ξεπάγωσαν» την ίδια περίοδο που ενεργοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών καθώς και των «κορονοχρεών» προς την Εφορία. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Οι ρυθμίσεις αφορούν παλαιά και νέα χρέη, καθώς και πληττόμενων από την πανδημία και μη πληττόμενων, δηλαδή όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων. Οι δόσεις αποπληρωμής είναι 24-48 ή 36-72, ενώ δίνεται μια ακόμη ευκαιρία μέσα στον Οκτώβριο για επανένταξη στις 100-120 δόσεις.

  Σύμφωνα, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τον φετινό Ιούλιο, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση έφθασε συνολικά σε 3.489.073. Από αυτούς, οι οφειλέτες στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ανήλθαν σε 1.830.369 και οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.309.222.

  Για τα χρέη, άνω των 500 ευρώ το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους.

  Ειδικότερα:

  1. Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο κοινοποιείται η πρώτη ειδοποίηση. Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, μέσω του auto reminder system ο φορολογούμενος λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
  2. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
  3. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων γίνονται και απροειδοποίητα.

  ΑΑΔΕ: Ξεσκονίζει τις παλιές φορο-υποθέσεις και στέλνει ραβασάκια με φόρους και πρόστιμα

  Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη. Θα πρέπει δηλαδή, η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής (σ.σ. μέχρι το τέλος του έτους) αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

  Ήδη οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα έχουν πάρει εντολή να «τρέξουν» τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή τους που θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία.

  Από «κόσκινο» θα περάσουν:

  - Advertisement -
  1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.
  2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015.
  3.  Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2012, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  4.  Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2010 για τις οποίες μετά από την λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπεται 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 και λήγει στις 31-12-2021.

  Η απόφαση του ΣτΕ

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με τη νόμιμη κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης στο φορολογούμενο και όχι με μόνη την έκδοση της πράξης αυτής. Η αντίθετη διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η οποία ορίζει ότι η σχετική προθεσμία διακόπτεται μόνο με την έκδοση της πράξης, χωρίς να απαιτείται και η κοινοποίησή της για το σκοπό αυτό, κρίθηκε ανίσχυρη και άρα μη εφαρμοστέα, ως αντισυνταγματική.

  Το Δικαστήριο θεώρησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιάζονταν οι αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου, καθώς η διακοπή της παραγραφής θα συνδεόταν με χρονικό σημείο άγνωστο στο φορολογούμενο.

  Μάλιστα με βάση την παραπάνω απόφαση η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών «έσβησε» φόρο και πρόστιμα συνολικού ύψους 13.000 ευρώ για αναδρομικά του 2013 τα οποία θα έπρεπε να δηλωθούν το 2014 μετά από προσφυγή του φορολογούμενου ο οποίος ζήτησε παραγραφή της υπόθεσης καθώς η Εφορία εξέδωσε τη πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου στο τέλος του 2019 οπότε έληγε η προθεσμία για την μη παραγραφή αλλά την κοινοποίησε το 2020.

  Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δικαιώθηκε καθώς είχε προσφύγει στη ΔΕΔ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου από τη φορολογική διοίκηση.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Latest Posts

  ΑΛΛΑ ΝΕΑ...

  STAY IN TOUCH

  TO BE UPDATED WITH ALL THE LATEST NEWS, OFFERS AND SPECIAL ANNOUNCEMENTS.