magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Βακτηριακές λοιμώξεις: Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Νέα έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές θεραπείας για έναν σπάνιο αλλά πολύ θανατηφόρο τύπο βακτηριακής λοίμωξης. Ο καθηγητής Si Ming Man και η ομάδα του λένε ότι η τελευταία τους έρευνα επικεντρώνεται στην οικογένεια των βακτηρίων που προκαλούν πράγματα όπως η γάγγραινα, η σήψη και ο τέτανος. “Ενώ κατανοούμε ορισμένα επιλεγμένα μέλη αυτής της οικογένειας βακτηρίων, μας ενδιέφερε τι έκαναν οι άλλοι για να προκαλέσουν μόλυνση”, είπε ο καθηγητής Man. “Ευτυχώς, αυτή η ομάδα βακτηρίων είναι σπάνια—λιγότερα από 1.000 κρούσματα το χρόνο στις ΗΠΑ. “Αλλά ένα συγκεκριμένο που εξετάσαμε για αυτήν τη μελέτη, το Clostridium septicum, σκοτώνει τέσσερις στους πέντε ανθρώπους που το παθαίνουν μέσα σε δύο ημέρες. Είναι απίστευτα θανατηφόρο.”

Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου. Αυτό στέλνει ένα σήμα κινδύνου στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά όταν το σώμα μας κινείται σε δράση, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. “Η πρόθεση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι καλή – προσπαθεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια – αλλά τα μολυσμένα κύτταρα επίσης εκρήγνυνται και πεθαίνουν”, είπε ο καθηγητής Man. “Όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται και έχετε πολλά κύτταρα που πεθαίνουν σε όλο το σώμα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και σοκ. Γι’ αυτό οι ασθενείς πεθαίνουν πολύ γρήγορα.” 

Αν και υπάρχουν επί του παρόντος εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές θεραπείας, ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει αυτό – οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. “Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν νέες θεραπείες που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων για την εξουδετέρωση της τοξίνης”, είπε ο καθηγητής Man. “Δείξαμε επίσης ότι υπάρχουν φάρμακα στο στάδιο της κλινικής δοκιμής αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον μεμονωμένο ανοσολογικό υποδοχέα, εμποδίζοντας το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε αυτή την τοξίνη πολύ βίαια. Μαζί αυτό θα μπορούσε να είναι μια σωτήρια θεραπεία”. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα σε πρόβατα και αγελάδες, επομένως οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή εμβολιασμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση των ζώων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Immunology.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΔΥ: Ενδείξεις αυξημένης διασποράς γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες

News Room A

Νέα έρευνα: Η έντονη άσκηση «φρενάρει» το Πάρκινσον

News Room

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

News Room A