magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Τρία συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αγνοούν!

Τρία συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αγνοούν!

Τι μπορεί να σημαίνουν η ακραία κόπωση, η δύσπνοια και η αδυναμία εκτέλεσης συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Πότε είναι ανησυχητικές και πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό.

Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά με εκπληκτικούς τρόπους όταν κάτι δεν πάει καλά. Αν, λ.χ., κάποιος έχει πρόβλημα με την καρδιά του, ενεργοποιούνται τα νεύρα της περιοχής και προκαλείται διάχυτος οξύς πόνος. Ο πόνος είναι συχνά αιφνίδιος, μπορεί να μοιάζει με πίεση ή σφίξιμο στο στήθος και μπορεί να ξυπνήσει τον πάσχοντα τη νύχτα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο iatropedia.gr, ο πόνος αυτός συνήθως φέρνει αμέσως στο νου ένα έμφραγμα. Ωστόσο ειδικά οι γυναίκες πρέπει να έχουν το νου τους τρία άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ένα εν εξελίξει καρδιακό επεισόδιο.

«Οι περισσότερες έχουν το τυπικό σύμπτωμα του πόνου ή έντονου σφιξίματος στο στήθος που σηματοδοτεί το έμφραγμα. Ωστόσο υπάρχει ένα 30% των ασθενών, οι οποίες έχουν άτυπα συμπτώματα», λέει η καθηγήτρια Καρδιολογίας Dr. Leslie Cho, διευθύντρια του Καρδιαγγειακού Κέντρου Γυναικών της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Τα συμπτώματα αυτά χρειάζονται άμεση ιατρική αξιολόγηση».

Τα τρία συχνότερα άτυπα συμπτώματα είναι η ακραία κόπωση, η δύσπνοια και η αδυναμία εκτέλεσης συνηθισμένων δραστηριοτήτων, προσθέτει. Και εξηγεί πως ακριβώς εκδηλώνονται και πότε πρέπει να ανησυχήσουν τις γυναίκες.

Ακραία κόπωση

Οι περισσότερες γυναίκες τρέχουν όλη μέρα για να προλάβουν τις δουλειές τους. Μοιραία λοιπόν νιώθουν συχνά κουρασμένες. Η κόπωση, όμως, που προκαλεί η καρδιά, είναι πολύ πιο δραματική και εξουθενωτική.

«Δεν μιλάμε για την κόπωση που εκδηλώνεται στο τέλος μιας δύσκολης μέρας», εξηγεί η Dr. Cho. «Ούτε για την ανάγκη μιας γυναίκας να ξαπλώσει λίγο στις 5 το απόγευμα. Μιλάμε για μία κόπωση που εκδηλώνεται έπειτα από συνηθισμένες δραστηριότητες, ακόμα και τις πιο απλές».

Οι γυναίκες μπορεί π.χ. να δυσκολεύονται να ανέβουν έναν όροφο με τα πόδια, παρότι έως πρότινος ανέβαιναν τρέχοντας δύο ορόφους. Ή μπορεί να αισθάνονται ότι θα σωριαστούν κάτω, μόλις καταφέρουν να ανέβουν μερικά σκαλιά.

Μπορεί ακόμα να νιώθουν εξαντλημένες όταν κάνουν κάτι απλό, όπως το να στρώσουν το κρεβάτι τους ή να πάνε στο μπάνιο. Εκτός από κούραση, εξ άλλου, μπορεί να νιώθουν και «βάρος» στο στήθος τους, ακόμα κι όταν δεν κάνουν κάτι κοπιώδες.

Απρόσμενη δύσπνοια

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν δυσκολίες στην αναπνοή καθώς μεγαλώνουν, λόγω της καθιστικής ζωής και της σταδιακής αύξησης του σωματικού βάρους. Η δύσπνοια που προκαλεί ένα καρδιακό επεισόδιο, όμως, είναι κάτι πρωτόγνωρο.

«Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι «κόβεται» η ανάσα τους την ώρα που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους, παρότι αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα. Ή μπορεί να λαχανιάσουν έντονα στη μικρή διαδρομή από το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητό τους», εξηγεί η ειδικός.

Η δύσπνοια που επιδεινώνεται όταν η γυναίκα ξαπλώνει και βελτιώνεται στην καθιστή θέση, επίσης είναι ύποπτη για έμφραγμα. Το ίδιο και το λαχάνιασμα που εξακολουθεί να επιδεινώνεται καθώς περνά η ώρα από μία χειρωνακτική εργασία ή άσκηση.

Η ξαφνική δύσπνοια χωρίς να έχει προηγηθεί γυμναστική ή κάτι κοπιώδες, επίσης είναι ύποπτη για έμφραγμα στις γυναίκες.

Αδυναμία εκτέλεσης συνηθισμένων δραστηριοτήτων

Η αδυναμία αυτή μπορεί να αφορά πολλά πράγματα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου που εκδηλώνουν οι γυναίκες.

«Ουσιαστικά πρόκειται για σημαντική αλλαγή στην λειτουργικότητα της ασθενούς», λέει η Dr. Cho. «Μια γυναίκα, π.χ.,  που μπορούσε να κάνει διάδρομο επί 20 λεπτά, τώρα δυσκολεύεται να φτάσει στα 10 επειδή νιώθει ότι δεν έχει δυνάμεις».

Άλλα ύποπτα συμπτώματα

Το έμφραγμα μπορεί να  εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχουν μερικά ακόμα συμπτώματα που είναι συχνά στις γυναίκες (και στους άνδρες):

  1. Πόνος στο λαιμό, τη γνάθο, το μπράτσο ή την πλάτη. Ο πόνος που αντανακλάται σε μία ή περισσότερες από αυτές τις περιοχές μπορεί να υποκρύπτει ένα έμφραγμα, ιδίως όταν η ασθενής δυσκολεύεται να εντοπίσει την αιτία του (π.χ. δεν νιώθει να αρχίζει από έναν μυ ή μία άρθρωση). Όταν αρχίζει ή επιδεινώνεται με την κίνηση και σταματά με την ανάπαυση, επίσης πρέπει να ελέγχεται.
  2. Απρόσμενη εφίδρωση. Κατά την εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Όταν όμως η αιφνίδια ή υπερβολική εφίδρωση συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ναυτία ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για έμφραγμα. Το ίδιο ισχύει και για τον «κρύο ιδρώτα», την εφίδρωση ή τη δύσπνοια που συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή κόπωση.
  3. Πόνος στο στήθος. Είναι ένα κλασικό σύμπτωμα του εμφράγματος. Ωστόσο η αίσθηση που προκαλεί μπορεί να είναι διαφορετική απ’ ό,τι νομίζετε. «Ο πόνος που προκαλεί το έμφραγμα δεν είναι κάτι απλό, ούτε στις γυναίκες ούτε στους άνδρες», λέει η Dr. Cho. «Σπανίως είναι τόσο δραματικός όσο πιστεύουν πολλοί. Συχνά μοιάζει με πίεση ή με έντονες καούρες  που αναπτύσσονται σταδιακά, καθώς περνά η ώρα».

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Ή καλύτερα ακόμα, πηγαίνετε στο νοσοκομείο, συνιστά.

Σχετικές αναρτήσεις

Παιδική παχυσαρκία: Ένα «κύπελλο» για το οποίο δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι!

News Room A

Παχυσαρκία: Μπορεί η παχυσαρκία να είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή;

News Room A

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία

News Room G