24.3 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
Για την υγεία μας

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχαίμερ έχει θετική επίδραση αν χορηγηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους το φάρμακο αντουκανουνάμπη που όπως λένε οι δημιουργοί του χτυπά το πρόβλημα στα αρχικά στάδιά του, στοχεύοντας τις συσσωρευμένες πλάκες μιας πρωτεΐνης, της β- αμυλοειδούς. 

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας Biogen είναι ο Έλληνας γιατρός Στέλιος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, είναι μια «ευχάριστη ανακοίνωση» αφού για πρώτη φορά μετά το 2003 έχουμε έγκριση ενός φαρμάκου για τη νόσο που αφορά εκατομμύρια αρνθώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. «Έχουμε αιτιολογική θεραπεία και όχι συμπωματική, εστιάζει στην παθολογία της νόσου, χτυπάει τον βασικό της μηχανισμό». 

Το φάρμακο, αν και εγκρίθηκε με διαδικασίες fast track, είναι πολλά υποσχόμενο καθώς οι 2 φάσεις των μελετών έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα κυρίως στα πρώιμα στάδια της νόσου. «Θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία θεωρώντας ότι έχει μεγάλη δυναμική στο να έχει βελτίωση», σημειώνει ο κ. Τσιβγούλης, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα και στα φάση 3, τότε θα πάρει μόνιμη έγκριση.

Related posts

Ποιο είναι το νέο χάπι που μπορεί να «σημάνει» τη λήξη της πανδημίας

Magdas News

Φαινόμενο Raynaud: Πότε τα κρύα δάχτυλα σε χέρια και πόδια δεν είναι απλά κακή κυκλοφορία αίματος

Magdas News

Λίπος: Πώς μετατρέπεται σε «εργαλείο» ομορφιάς;

Magdas News