magdasnews.gr
Ταξίδια

Το «Κόκκινο» Ναυάγιο της Λακωνίας – Εντυπωσιακές εικόνες από το πλοίο – φάντασμα

Το «Κόκκινο» Ναυάγιο της Λακωνίας - Εντυπωσιακές εικόνες από το πλοίο - φάντασμα

Το Δημήτριος είναι ένα ελληνικό ναυάγιο διάσημο λόγω της γραφικής του θέσης σε μια εύκολα προσβάσιμη αμμώδη παραλία κοντά στο Γύθειο.

Το Δημήτριος (παλαιότερα ονομαζόταν Klintholm), είναι ένα μικρό φορτηγό πλοίο 67 μέτρων (220 πόδια) χωρητικότητας 965 τόνων. Ναυπηγήθηκε στη Δανία το 1950, νηολογήθηκε στον Πειραιά, αρ. 2707. Το πλοίο ανήκε 76,75% στους Αφούς Μόλαρη) και 23,25% στους Αφούς Ματσινού. Το Δημήτριος είναι προσαραγμένο στην παραλία Βαλτάκι στο σημερινό δήμο Ευρωτά στο νομό Λακωνίας, από τις 23 Δεκεμβρίου 1981.

Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την προέλευση του πλοίου και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στην παραλία. Οι περισσότεροι λένε ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Το πλήρωμα συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές του Γυθείου και στη συνέχεια λύθηκε σκόπιμα από το λιμάνι και αφέθηκε να παρασυρθεί από τη θάλασσα στην παραλία στο Βαλτάκι, περίπου 5 χιλιόμετρα (2,7 ναυτικά μίλια) από το λιμάνι του Γυθείου. Στη συνέχεια πυρπολήθηκε για να κρύψει τα στοιχεία λαθρεμπορίου τσιγάρων. Μια άλλη, λιγότερο κοινή φήμη μιλά για ένα πλοίο- φάντασμα άγνωστης προέλευσης.

Δείτε το video από την ομάδα του Haanity

Στο βιβλίο «Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες) (Τόμος Β 1950-2000), ο κ. Ντούνης γράφει ότι το πλοίο έκανε επείγων ελλιμενισμό στο Γύθειο στις 4 Δεκεμβρίου 1980, επειδή ο καπετάνιος του χρειαζόταν πρόσβαση σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, μετά την αποβίβαση του από το πλοίο, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα, όπως και διάφορα προβλήματα στον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλαν διάφοροι δανειστές. Στη συνέχεια απολύθηκε το πλήρωμα και το καθήκον της φύλαξης του πλοίου ανατέθηκε στον Γεώργιο Ντανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.

Το πλοίο αγκυροβόλησε στο Γύθειο μέχρι τον Ιούνιο του 1981, όταν κηρύχθηκε ανασφαλές λόγω φθοράς στα σχοινιά ελλιμενισμού και στη δεξιά πλευρά λόγω του νερού που εισέρχόταν στο κύτος. Οι λιμενικές αρχές ζήτησαν να μετακινηθεί σε ένα αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι για λόγους ασφαλείας, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν απάντησαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1981. Το βιβλίο αναφέρει ότι “στις 12:30 μ.μ. περίπου στις 9 Νοεμβρίου 1981 το πλοίο παρασύρθηκε περίπου 2 [ναυτικά;] μίλια [2,3 μίλια, 3,7 χλμ] μακριά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ήταν προσωρινά αγκυροβολημένο “.

Όμως το προσωρινό αγκυροβόλιο δεν κράτησε για πολύ, καθώς το πλοίο παρασύρθηκε ξανά και τελικά προσάραξε στην τρέχουσα τοποθεσία του στην παραλία στο Βαλτάκι στις 23 Δεκεμβρίου 1981. Το πλοίο στη συνέχεια απλώς εγκαταλείφθηκε εκεί και δεν έγιναν προσπάθειες για την ανάκτησή του

Σχετικές αναρτήσεις

Το πανέμορφο Ελληνικό νησί με την κόκκινη λίμνη με τα μυστηριώδη αρχικά

News Room A

Μία φυλή της Ινδονησίας ξεχωρίζει για τα… μπλε μάτια

News Room A

Λειψοί: Οι 3 λόγοι που είναι στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Newsroom