magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Το “μαγικό” μείγμα που ρίχνει πίεση και χοληστερόλη

Το γευστικό και αρωματικό μείγμα που ρίχνει την πίεση και τη χοληστερόλη

Δεν δίνουν απλώς νοστιμιά αλλά προφυλάσσουν και την καρδιά. Αυτό ισχυρίζονται δύο πρόσφατες έρευνες για τις επιδράσεις της προσθήκης καρυκευμάτων και μυρωδικών στα φαγητά, σύμφωνα με τις οποίες η προστατευτική δράση τους αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντική, για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και τους ανήκοντες στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί εκ των απολύτως αναγκαίων για την υγιεινή διατροφή, χάρη στις μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Η σημασία της δράσης τους αναδεικνύεται από τις ίδιες τις συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό που, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Kayla Kirschner από το Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σχετίζεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο και άλλες σοβαρές νόσους, όπως δημοσιεύθηκε στο ygeiamou.gr.

Ωστόσο σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που παρουσιάζονται στο ψηφιακό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Διατροφή 2021, η προσθήκη μυρωδικών και μπαχαρικών στη διατροφή προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία:

1. Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση

Η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασε τις καρδιομεταβολικές επιπτώσεις της προσθήκης μυρωδικών και μπαχαρικών στην τυπική αμερικανική διατροφή, κατά την οποία 50% των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες, 17% από πρωτεΐνες και 33% από λιπαρά, 11% εκ των οποίων κορεσμένα.

Οι 71 Αμερικανοί συμμετέχοντες, παχύσαρκοι με επιπλέον παράγοντες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, άλλαζαν ανά 4 εβδομάδες το πρόγραμμα διατροφής, ακολουθώντας κάθε φορά:

  • μία εκδοχή χαμηλής περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (0,5 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως)
  • μια εκδοχή μέτριας περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (3,3 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως)
  • μια εκδοχή υψηλής περιεκτικότητας σε μπαχαρικά (6,6 γρ μείγματος μυρωδικών-μπαχαρικών ημερησίως).

Όπως διαπιστώθηκε, το διατροφικό μοτίβο με τα περισσότερα γραμμάρια του μείγματος συνδέθηκε με χαμηλότερες τιμές κατά την 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

2. Μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης

Η δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε στην επίδραση των συμπλεγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών στα επίπεδα χοληστερόλης ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια επισκόπηση 28 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών κατά τις οποίες οι διαβητικοί ασθενείς λάμβαναν συμπληρώματα κανέλας, κουρκουμά, κουρκουμίνης ή άλλων κουρκουμινοειδών για διαστήματα από έναν έως τρεις μήνες, δίνοντας διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε είδος και δοσολογία συμπληρώματος. Περίπου το 30% των δοκιμών έδειξε ελάχιστη επίδραση από τα συμπλέγματα.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτή είναι η πράσινη σαλάτα που θα “μειώσει” τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη

News Room A

BioNTech: «Πιθανό το εμβόλιο κατά του καρκίνου έως το 2030»

News Room A

Ο ΕΟΦ απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής γιατί περιέχει υδράργυρο

News Room M