magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Το χειρότερο συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους, σύμφωνα με διαιτολόγους

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης ίσως μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά εξίσου με την τακτική άσκηση!

Το να θέτεις στόχους απώλειας βάρους για τον εαυτό σου και να προσπαθείς να τους πετύχεις με υγιεινό τρόπο μπορεί μερικές φορές να αποδειχτεί εκνευριστική απόπειρα.

Ίσως δεν έχετε την απώλεια βάρους που περιμένατε, ή ίσως έχετε φτάσει σε ένα σημείο που όσο κι αν προσπαθείτε, δεν χάνετε κιλά.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι δελεαστικό να βρείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους, που ίσως σας βοηθήσει να επιταχύνετε τη διαδικασία. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι πραγματικά χρήσιμα και ποια μπορεί απλώς να είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο δρ. Blanca Garcia, τα χειρότερα συμπληρώματα για απώλεια βάρους είναι εκείνα που προϋποθέτουν ότι το άτομο αντικαθιστά πλήρως ένα γεύμα.

“Δεν υπάρχει κανένα συμπλήρωμα διατροφής που να μπορεί να παρέχει αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει δημιουργήσει η φύση για το σώμα. Επομένως η πλήρης αντικατάσταση ενός γεύματος για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και ινών, τα οποία μερικές φορές υπάρχουν μόνο σε ολόκληρα τρόφιμα”, λέει η δρ. Garcia.

Γιατί τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος δεν είναι τόσο καλά όσο νομίζετε για την απώλεια βάρους

Τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος (π.χ. σκόνες που γίνονται shakes με προσθήκη κάποιου υγρού, όπως νερό) είναι πολύ κοινά προϊόντα στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας. Αλλά οι πιθανές αρνητικές παρενέργειές τους μπορεί μερικές φορές να υπερβαίνουν τις θετικές.

Όπως λέει η δρ. Garcia, είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αρκετές φυτικές ίνες με ένα σέικ αντικατάστασης γεύματος. Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά όχι μόνο για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρησης της συνολικής υγείας γενικότερα.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η κατανάλωση διαιτητικών ινών (μαζί με το έλλειμμα θερμίδων) συνδέεται με την απώλεια βάρους σε όσους είναι παχύσαρκοι, ή υπέρβαροι.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην υγιή απώλεια βάρους με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με:

  • πιο τακτική πέψη
  • πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου
  • καλύτερα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους

Μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες

Συχνά, μπορεί να έχουμε την πρόθεση να καταναλώνουμε μόνο το σέικ αντικατάστασης γεύματος, αλλά η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και ολόκληρων τροφών μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πείνα.

Σε ένα άλλο άρθρο για τα ροφήματα απώλειας βάρους, η δρ. Ana Reisdorf, διαιτολόγος του Wellness Verge, λέει ότι τα υποκατάστατα γεύματος δεν είναι μια βιώσιμη μέθοδος για την απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες, αλλά με μόνο πρωτεΐνη ως θρεπτικό συστατικό που επιβραδύνει την πέψη, αυτά τα ροφήματα μπορεί να μην σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι αφότου τα πιείτε. Ως εκ τούτου, μπορεί να καταλήξετε να πάρετε βάρος αναζητώντας περισσότερη τροφή πέρα από το σέικ που πίνετε.

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα αντικατάστασης γεύματος μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να ενισχύσουν τους στόχους απώλειας βάρους, αλλά οι πιθανές παρενέργειες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ελπίζει κανείς.

Εάν ενδιαφέρεστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, σας προτείνουμε να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο, ή γιατρό πριν το κάνετε, για να δείτε αν είναι το καλύτερο για τους στόχους σας.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

Σχετικές αναρτήσεις

Μήπως έχετε υπεριδρωσία και δεν το ξέρετε;

News Room M

Συναίνεση Ασθενούς:Για τοκετό με Καισαρική τομή

News Room A

Αυτισμός: Τα σημάδια που προμηνύουν την διαταραχή

News Room A