magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Τι να κάνετε αν καταναλώσετε ένα τρόφιμο που δεν γνωρίζατε ότι ανακλήθηκε

Τι να κάνετε αν καταναλώσετε ένα τρόφιμο που δεν γνωρίζατε ότι ανακλήθηκε

Για ποιο λόγο μπορεί να γίνει ανάκληση ενός τροφίμου. Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή του. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν συνέπειες. Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές.

Η ανάκληση τροφίμων τα οποία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση είναι αρκετά συχνή. Οι αρμόδιες Αρχές μπορεί να ανακαλέσουν ένα τρόφιμο επειδή, λ.χ., βρέθηκε να περιέχει βακτήρια, κάποια ξένη πρόσμιξη, ένα αλλεργιογόνο που δεν αναγράφεται στη συσκευασία κ.λπ.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η ανάκληση μπορεί να γίνει έπειτα από μια συρροή κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, που προκλήθηκαν από παθογόνα όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια. Μπορεί επίσης να γίνει αν κατά τη διενέργεια ελέγχου σε ένα εργοστάσιο, εντοπιστεί κάποιο σφάλμα στη γραμμή παραγωγής. Ή αν γίνουν δειγματοληπτικές αναλύσεις σε ένα τρόφιμο και βρεθεί κάποιο συστατικό που δεν θα έπρεπε να περιέχει.

Η ανάκληση ενός τροφίμου ανακοινώνεται στο ευρύ κοινό, για να αποφύγει να καταναλώσει το μη ασφαλές τρόφιμο. Συνήθως είναι πολύ συγκεκριμένη και αναγράφει με σαφήνεια την επωνυμία του και την ημερομηνία λήξης του. Αναγράφει επίσης την παρτίδα που έχει το πρόβλημα ή ακόμα και το εργοστάσιο παραγωγής.

Τι γίνεται όμως αν καταναλώσετε ένα τρόφιμο και εκ των υστέρων μάθετε ότι έχει ανακληθεί; «Αν το τρόφιμο ήταν μολυσμένο με ένα βακτήριο, λογικά θα το καταλάβετε από τα συμπτώματα που αναπτύξατε μετά την κατανάλωσή του», απαντά η διαιτολόγος Dr. Nicole Hopsecger, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Το ίδιο κι αν περιείχε κάποιο αλλεργιογόνο, στο οποίο έχετε ευαισθησία».

Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και άλλα σοβαρά. Εκείνα που οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις σε μη-αναφερόμενα συστατικά (π.χ. ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, αυγά, γλουτένη κ.λπ.) μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά. Ωστόσο δεν εκδηλώνουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια συμπτώματα. Ούτε έχουν σε όλους την ίδια βαρύτητα, αφού παίζουν ρόλο και οι αντοχές του οργανισμού.

Ποια συμπτώματα έχουν αναφερθεί

Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μετά την κατανάλωση τροφίμων για τα οποία έχει εκδοθεί ανάκληση είναι:

  • Γαστρικά ενοχλήματα και διάρροια
  • Πυρετός
  • Κνησμός στο στόμα ή στον λαιμό, δερματικό εξάνθημα
  • Πόνοι στους μυς
  • Έμετος
  • Νοητική σύγχυση

Τι μπορείτε να κάνετε

Το μεγάλο ερώτημα για τους καταναλωτές είναι τι πρέπει να κάνουν αν φάνε ένα τρόφιμο και ύστερα ενημερωθούν για την ανάκληση. «Οι έγκυοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, καλό είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό τους», συνιστά η Dr. Hopsecger. «Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη και όταν το ανακληθέν τρόφιμο καταναλωθεί από μικρά παιδιά».

Σε περίπτωση που αρχίσετε να νιώθετε περίεργα μετά την κατανάλωση του τροφίμου, πάλι πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Αν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης και έχετε ιστορικό αλλεργίας, ακολουθήστε τις οδηγίες αντιμετώπισης που σας έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός σας.

Αν δεν εκδηλώσετε κανένα σύμπτωμα και κατά τα άλλα έχετε καλή υγεία, ίσως δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Εξαρτάται όμως από το τι εντοπίστηκε στο τρόφιμο το οποίο ανακλήθηκε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Μην φάτε ό,τι περίσσεψε

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν έχει περισσέψει κάποια ποσότητα από το επίμαχο τρόφιμο, δεν πρέπει να την καταναλώσετε. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από αν είχατε συμπτώματα σε προηγούμενη κατανάλωση ή όχι.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας αρμόδιος για την ανάκληση μη ασφαλών και ακατάλληλων τροφίμων είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στις ΗΠΑ είναι η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) που είναι αρμόδια και για τον έλεγχο και τις εγκρίσεις φαρμάκων και εμβολίων.

Σχετικές αναρτήσεις

Ιός RSV: Μια ανάσα από τα πρώτα εμβόλια για μωρά και ηλικιωμένους

News Room A

Ρίξε την υπέρταση με… παντζάρια

News Room G

Μήπως πονάει η μέση σας και νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι χωρίς να ξέρετε τον λόγο; Αν ναι, τότε έχετε έλλειψη από…

News Room