23.7 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος δημότης ο Βρετανός καθηγητής Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος δημότης ο Βρετανός καθηγητής Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ

Ο Βρετανός καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Θεσσαλονίκης για την καθοριστική του συμβολή στην ιστορική κατανόηση της πόλης κατά τους τελευταίους αιώνες. Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και πολιτικοί παράγοντες της περιοχής.

Ο δήμαρχος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σχέση του Μαρκ Μαζάουερ με τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «συνδέθηκε με το έργο του όσο ελάχιστοι με τη Θεσσαλονίκη». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο Μαζάουερ μέσα από τη συγγραφική του δραστηριότητα έχει καταφέρει να αποκαλύψει την αληθινή ιστορία της πόλης, καταρρίπτοντας μύθους και προκαταλήψεις. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο συγγραφέας παρουσίασε τη Θεσσαλονίκη ως ένα «παλίμψηστο ανθρώπων και ιστοριών», αποκαλύπτοντας τη μοναδικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, ενώ επεσήμανε τη σημασία του να διαχειριστεί η πόλη το παρελθόν της με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Ο Μαρκ Μαζάουερ, στην ομιλία του, εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την τιμή που του αποδόθηκε. Μιλώντας με χιούμορ, ανέφερε πως, «δεν είμαι ο Διονύσιος Σαββόπουλος, άρα δεν θα σας τραγουδήσω, αλλά θα σας πω μια ιστορία». Ο ιστορικός μοιράστηκε μια ανάμνηση από την πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 1977, όταν ταξίδευε με τρένο στην Ευρώπη λίγο πριν ξεκινήσει το πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στη μοναδική εικόνα που θυμάται από εκείνη την εποχή: τη θέα στον Κόλπο, καθώς είχε επισκεφτεί την Άνω Πόλη, η οποία τότε ήταν υποβαθμισμένη και γεμάτη ερείπια από τον πόλεμο.

Η Θεσσαλονίκη είχε, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του Μαρκ Μαζάουερ, κάτι που εκφράστηκε και μέσα από τη δουλειά του, η οποία έχει αναδείξει την ιστορική κληρονομιά της πόλης και έχει βοηθήσει στη κατανόηση των πολύπλοκων κοινωνικών και πολιτισμικών της διαστάσεων.

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής και διεθνούς κοινότητας, όπως ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τιμής που αποδόθηκε στον Μαρκ Μαζάουερ και την άρρηκτη σχέση του με την ιστορία της πόλης.

Related posts

Τσακλόγλου: Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Magdas News

Απίστευτο τρολάρισμα σε ακροδεξιό Γάλλο βουλευτή: Κανείς δεν τον χαιρέτησε, τον απέφυγαν ακόμη και με «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί» – Δείτε βίντεο

Magdas News

Φώτης Καρύδας: “Στον μαραθώνιο δεν ξεπερνάς τη διαδρομή — ξεπερνάς τον εαυτό σου”

Magdas News