Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετήθηκε με αιχμηρό λόγο για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Όπως υπογράμμισε, το κόμμα του θα προτείνει προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο, ώστε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη χωρίς καμία πολιτική προστασία.
«Καμία πολιτική κάλυψη»
Αναφερόμενος στην υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έδρασε με τον ίδιο τρόπο, επιμένοντας στη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών. «Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στον λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν δίστασε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι παραδέχθηκε δημόσια πως παραπλανούσε τους πολίτες επί δύο χρόνια σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. «Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν ξεχνώ, δεν συγκαλύπτω», τόνισε, συνδέοντας το ζήτημα με το σκάνδαλο των υποκλοπών και ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Στήριξη στους αγρότες και ενεργειακή πολιτική
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε την Καρδίτσα, όπου συναντήθηκε με αγρότες, ακούγοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας πως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να ωφελεί μόνο τους ισχυρούς, αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς.
«Δεν πρέπει οι αγρότες να γίνουν απλοί πελάτες ενέργειας», επεσήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευνοεί τους λίγους αντί για τους πολλούς. Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κάρτα αγρότη, η οποία θα επιτρέπει την άμεση προμήθεια αφορολόγητου πετρελαίου, ώστε να μην εξαρτώνται οι παραγωγοί από τις καθυστερημένες επιστροφές φόρου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel και στην ανάγκη χάραξης μιας μακρόπνοης πολιτικής για τους υδάτινους πόρους, που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής. Επιπλέον, άσκησε έντονη κριτική στη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός έχει αλλάξει πέντε διοικήσεις και έχει τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία λόγω κακοδιαχείρισης.
Κλείνοντας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε τις ερωτήσεις του στη Βουλή για το θέμα, αποδεικνύοντας, όπως είπε, την κυβερνητική αδιαφορία για τα προβλήματα των αγροτών.
