Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε στη Βουλή μια τροπολογία που αποσκοπεί στη ρύθμιση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ισοβίων ασφαλιστηρίων υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό ασφαλιστικό τομέα, ενώ προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, η τροπολογία, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026, καθιερώνει ότι ο ετήσιος δείκτης αναπροσαρμογής για τα μακροχρόνια συμβόλαια ασφάλισης υγείας θα καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κάθε Δεκέμβριο. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Υγείας, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η τροπολογία αφορά 255.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν επωμιστεί σημαντικές αυξήσεις ασφαλίστρων με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα φέρει σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά, αποτρέποντας αδικαιολόγητες οικονομικές επιβαρύνσεις στους πολίτες.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Θεοδωρικάκος αντέκρουσε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύνδεση των αυξήσεων στα ιδιωτικά ασφάλιστρα με τον πληθωρισμό του δημόσιου συστήματος υγείας «συν 1». Όπως δήλωσε, «είναι αντιφατικό να συνδέεται ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας με το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν οι δομές τους διαφέρουν ριζικά».
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις. Ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη δική τους τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι ελλιπής και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα των αυξήσεων. Ο Νικόλαος Βρεττός της Νίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία εποπτείας της αγοράς ασφαλιστικών συμβολαίων.
Απαντώντας, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη οδηγήσει σε μείωση των αυξήσεων που ανακοίνωσαν οι ασφαλιστικές για το 2025, με αποτέλεσμα να περιοριστούν από το 15% στο 7%. Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό, αποδεικνύει τη σημασία των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης ασφαλιστικής αγοράς.
