Από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια συγκινητική έκκληση, ζητώντας να μπει τέλος στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με μηχανάκια, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν νέα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους λόγω μη χρήσης κράνους.
Κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης για το νησί, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που θα πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας μέχρι την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ.
«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που με συγκλονίζει κάθε φορά, τα θέματα της οδικής ασφάλειας», είπε, τονίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων που θα γίνουν στον δρόμο Χανιά-Χερσόνησος, ενώ υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν άμεσες ενέργειες και για τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του έργου Πάτρα-Πύργος, όπου οι παρεμβάσεις είχαν θετικά αποτελέσματα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκανε μία έντονη έκκληση για την προσωπική ευθύνη των πολιτών, τονίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες του κράτους, δεν μπορεί να συνεχίσουν να χάνονται νέοι άνθρωποι από τροχαία ατυχήματα λόγω της μη χρήσης κράνους. «Δεν είναι θέμα αυστηρότητας ή προστίμων. Είναι θέμα ζωής», δήλωσε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από ατυχήματα με δίκυκλα.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της Κρήτης να συνεργαστούν για να μειώσουν τα ατυχήματα, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά και στις περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία μηχανών και άλλων οχημάτων. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας ως κεντρική εξουσία», κατέληξε, επισημαίνοντας την ανάγκη για συλλογική δράση.
