magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες: Μελέτη εξετάζει την κληρονομικότητα σε άνδρες & γυναίκες

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δημόσια αρχεία περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1977-2011 και συνέκριναν τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε παιδιά με και χωρίς γονέα με καρδιακή ανωμαλία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (24/5) στο περιοδικό Circulation: Genomic and Precision Medicine της American Heart Association, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος συγγενών καρδιακών ανωμαλιών ήταν σχεδόν διπλάσιος στους απογόνους των γυναικών με καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με τα παιδιά των ανδρών, που είχαν επίσης καρδιακές ανωμαλίες.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα παιδιά των γυναικών χωρίς συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, τα παιδιά των γυναικών που είχαν καρδιακά προβλήματα είχαν περισσότερο από πενταπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανωμαλία. Για τα παιδιά ανδρών με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος.

Η Δρ Nina Øyen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα ήταν κάπως αναμενόμενα επειδή παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μικρότερες μελέτες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως εξεπλάγη που οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με τον ίδιο τύπο καρδιακής ανωμαλίας. Τα ευρήματα «είναι σημαντικά για τη γενετική συμβουλευτική και την προγεννητική έρευνα, ειδικά τώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες επιβιώνουν μέχρι την ενηλικίωση και είναι αρκετά υγιείς για να κάνουν παιδιά», δήλωσε η Øyen, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο τμήμα παγκόσμιας δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

Η ίδια σημείωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλεύσουν τους υποψήφιους γονείς με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες. Η μελέτη “μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη γενετική αρχιτεκτονική των καρδιακών δυσπλασιών”, δήλωσε η Øyen,που είναι επίσης ανώτερη σύμβουλος ιατρικής γενετικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στη Νορβηγία.

Πάντως, η Øyen εξήγησε ότι δεν είναι ακόμη σαφές, γιατί οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά με τον ίδιο τύπο καρδιακής ανωμαλίας, ιδιαίτερα ανωμαλίες που διαταράσσουν την οδό για την έξοδο του αίματος από την καρδιά.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διαβήτης τύπου 2: Αυτά είναι τα 9 πρώιμα συμπτώματα

News Room A

Τα φουντούκια ενισχύουν τα επίπεδα μικροθεπτικών σε ηλικιωμένους

News Room A

'Καμπανάκι' από τους φαρμακοποιούς για επικίνδυνα σκευάσματα για τα αρθριτικά

News Room