24.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στέλιος Πέτσας: “Tο αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτυπώσει τη σχέση εμπιστοσύνης της ΝΔ με τους πολίτες”

«Οι αλλεπάλληλες και πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξή του στο libre, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, στις «εθνικές προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο», την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Πέτσας ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει απολογισμό του έργου στο υπουργείο Εσωτερικών και μιλά για την υποψηφιότητά του στην ανατολική Αττική.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης τι είδους απολογισμό θα κάνατε, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση σοβαρών θεμάτων όπως είναι η πανδημία του κοροναϊού, η επιθετική στάση της Τουρκίας και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία;

Εδώ και τρία χρόνια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει στην πράξη ότι εργάζεται με έναν στόχο: να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Από την πρώτη ημέρα όλοι μαζί, ενωμένοι, εργαζόμαστε για να χαράξουμε μια ξεκάθαρη πορεία για το μέλλον της χώρας.

Είναι γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες και πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Είχαμε διαδοχικά την εργαλειοποίηση από την Τουρκία του μεταναστευτικού, τις εθνικές προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο, τα ήδη δυόμισι χρόνια της πρωτόγνωρης εδώ και έναν αιώνα παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, και τέλος, την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά τις κρίσεις, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, να στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή γενναία τα νοικοκυριά και της επιχειρήσεις, να έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, να χτίσουμε μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών, καθώς και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη εταίρων, αγορών και επενδυτών στην Πατρίδα μας.

Έχοντας λοιπόν πλήρη ενσυναίσθηση των σοβαρών διεθνών προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε να διασφαλίσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρά η χώρα μπροστά. Συνεχίζουμε αταλάντευτα να εργαζόμαστε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι ασκεί κοινωνικά ανάλγητη πολιτική. Τι απαντάτε;

Ο Μητσοτάκης βάζει γκολ στο γήπεδο του Τσίπρα. Το κοινωνικό αποτύπωμα του κυβερνητικού έργου είναι σαφές, ισχυρό και ανεξίτηλο τα τρία αυτά χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Αυξήσαμε δύο φορές τον κατώτατο μισθό, συνολικά κατά περίπου 10%.

- Advertisement -
  • Οι χαμηλόμισθοι έχουν αποκτήσει ουσιαστικά έναν επιπλέον μισθό το χρόνο. Μειώσαμε το ύψος των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς, σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020-2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019, με βάση το μέγεθος της φορολογίας, η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση.

Επομένως είναι φανερό ποια Κυβέρνηση ασκεί –όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη– πολιτική φιλική στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας, παράγοντας –με σχέδιο– έμπρακτα αποτελέσματα για το κοινό καλό.

-Πολλά μέλη της κυβέρνησης ασκούν κριτική σε στελέχη της αντιπολίτευσης για «κλίμα τοξικότητας». Εσάς σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η κριτική;

Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά τον τόπο με νηφαλιότητα και με συνέπεια στις δεσμεύσεις της. Το κοστούμι της αντιπολίτευσης σε κάποιους πέφτει πολύ μεγάλο και δεν κατανοούν ότι με τον κατήφορο που ακολουθούν, βλάπτουν τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως το μέλλον της Πατρίδας μας. Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια.

Συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας και όταν έρθει η ώρα να κριθούμε, βεβαίως, την τελική ετυμηγορία έχουν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες.

-Κύριε Υπουργέ, είστε έτοιμος για τις εκλογές; Ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητά σας στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Θα μας πείτε την ημερομηνία των εκλογών;

Η απόφαση του Προέδρου μας να είμαι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στον τόπο που ζω και αγαπώ, την Ανατολική Αττική, με τιμά. Με οδηγό την ακλόνητη πίστη στις δυνάμεις που έχουμε όλοι μαζί ενωμένοι, θα εργαστώ, όπως σθεναρά έκανα από κάθε θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός, συνθέτοντας λύσεις, προοπτικές και ευκαιρίες για μια πιο φωτεινή και δυνατή Ελλάδα.

  • Ως προς την ημερομηνία των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτυπώσει τη σχέση εμπιστοσύνης της Νέας Δημοκρατίας με τους πολίτες. Και αυτή η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα.

Η Κυβέρνηση αφενός αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αφετέρου συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.

Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον χρόνο των εκλογών. Σημασία έχει μέχρι τότε, εμείς να προσχωρούμε τις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και αυτό κάνουμε.

-Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών και το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Πρόσφατα εντάξαμε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 133 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 314 εκατ. ευρώ. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα αυτό 812 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 2,352 δισ. ευρώ.

  • Και είμαστε υπερήφανοι που, πλέον, όλοι οι δικαιούχοι Δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στο Πρόγραμμα, καθώς έχουμε χρηματοδοτήσει με ποσό άνω του 60% του πλαφόν τους, Δήμους που αντιστοιχούν σε συνολικό πληθυσμό 9,2 εκατ. πολιτών, όταν τον Μάρτιο του 2021 η αντίστοιχη κάλυψη πληθυσμού ήταν μόλις 1 εκατομμύριο πολίτες.

Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η επιτάχυνση των δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων από τη μεριά της Αυτοδιοίκησης, ώστε την περίοδο 2022-2023 οι πολίτες να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται στην πράξη, μέσα από έργα που αναβαθμίζουν τα δίκτυα και τις υποδομές και είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Επίσης, με γνώμονα τη συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των διαρκών παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, προχωρήσαμε σε νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ στους Δήμους όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Είχε προηγηθεί, ήδη φέτος, η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με συνολικά 136 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση και του ενεργειακού κόστους καθώς και στις σχολικές επιτροπές για τη θέρμανση των παιδιών μας την περίοδο μέχρι τον Μάιο.

  • Τέλος, προχωρήσαμε στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης για έργα οδικής ασφάλειας, συνολικού ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την οδική ασφάλεια, προσφέροντας ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο σε Δήμους και Περιφέρειες που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου τους, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με όλους τους απαραίτητους πόρους προς όφελος όλων των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Latest Posts

ΑΛΛΑ ΝΕΑ...

STAY IN TOUCH

TO BE UPDATED WITH ALL THE LATEST NEWS, OFFERS AND SPECIAL ANNOUNCEMENTS.