magdasnews.gr
Ταξίδια

Σπέτσες: Ταξίδι στο χρόνο και βουτιές στις όμορφες παραλίες του Αργοσαρωνικού

Αναλυτικός οδηγός για τις Σπέτσες: Πού να πάτε και τι να κάνετε για να περάσετε ευχάριστες διακοπές στο νησί της Μπουμπουλίνας

Καλώς ήλθατε -έστω και νοερά- στο νησί της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας! Το πρώτο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι Σπέτσες φέρουν την αύρα της επαναστάτριας του 1821 σε κάθε τους γωνιά. Σε συνδυασμό μάλιστα με την μακραίωνη ναυτική ιστορία τους, το νησί υπήρξε το δεύτερο ναυπηγικό κέντρο της Ελλάδας, οι Σπέτσες «περνούν» κατευθείαν στον επισκέπτη την επιβλητική τους ταυτότητα. Σας υπενθυμίζουμε, αν δεν το θυμάστε από το μάθημα της Ιστορίας, πως Σπετσιώτες καπεταναίοι και ναυτικοί αλλά και η θρυλική καπετάνισσα Μπουμπουλίνα, επηρέασαν σημαντικά το αποτέλεσμα του απελευθερωτικού από τους Τούρκους αγώνα. Με αποκορύφωμα την ιστορική πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας των Σπετσών που επισφράγισε μια συντριπτική νίκη κατά του Οθωμανικού στόλου. Το γεγονός αυτό γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακή αναπαράσταση στο Φεστιβάλ της Αρμάτας.

Σπέτσες: Ένα νησί με έντονη προσωπικότητα

Σημειώστε πως παραδοσιακές άμαξες, ποδήλατα, ταξί και μηχανάκια – όλα αυτά επιτρέπονται για την μετακίνησή σας. Το αυτοκίνητο όμως όχι. Τον βασικό τόνο στο τοπίο δίνουν τα παραδοσιακά αρχοντικά σπίτια, οι σμαραγδένιες παραλίες και οι άφθονες και προσεγμένες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Σπέτσες: Τι να δείτε και να κάνετε

Μουσείο της Μπουμπουλίνας. Ιδρύθηκε το 1991 από τον Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, 5ης γενιάς απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το μουσείο στεγάζεται στο τριών και πλέον αιώνων αρχοντικό της ηρωίδας του 1821. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια, τη Μεγάλη Σάλα, το Δωμάτιο Υποδοχής, τη Τραπεζαρία και το Δωμάτιο με Τζάκι.

mpoympoylinas-spetses-moyseio.jpg

Κατά την επίσκεψη σας σε αυτό το μουσείο θα μάθετε την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυμάσετε συλλογές από όπλα, παλιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας αλλά και προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως και 20ού αιώνα καθώς και ένα υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι. Η ζωντανή ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Σπηλιά του Μπεκίρη. Είναι γνωστή και ως Ερωτοσπηλιά και αποτελεί μία εξαιρετική πηγή θαλάσσιας εξερεύνησης και φυσικής ομορφιάς. Η ιστορική σημασία της είναι επίσης σημαντική μιας και παλαιότερα χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί. Το μονοπάτι προς τα βάθη της σπηλιάς του Μπεκίρη, αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία. Στη σπηλιά υπάρχει πρόσβαση τόσο από τη στεριά, όσο και από τη θάλασσα. Από τη στεριά υπάρχει μονοπάτι που αρχίζει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από το νέο μόλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Η είσοδος της σπηλιάς είναι στενή. Στο εσωτερικό της θα δείτε εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μία μικρή παραλία με άμμο. Αν σας αρέσει η περιπέτεια, αυτή η βόλτα είναι επιβεβλημένη. Εκεί γυρίστηκε μια γνωστή σκηνή αγαπημένης ταινίας του κλασσικού ελληνικού κινηματογράφου.

Η κοσμική Ντάπια. Το κεντρικό λιμάνι του νησιού και την ίδια στιγμή το πιο πολυσύχναστο σημείο στις Σπέτσες με μια ωραία περατζάδα, «ενεργή» καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τον τόνο στη Ντάπια δίνουν τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα βοτσαλωτά δρομάκια ενώ γύρω από την πλατεία συγκεντρώνονται πολλά μαγαζιά, το λιμανάκι που δένουν τα «δελφίνια» αλλά και μουσεία.

Βόλτα με άμαξα στις Σπέτσες. Μια βόλτα με άμαξα στις Σπέτσες είναι ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Οι διαδρομές είναι πολλές όπως και οι άμαξες (28 στον αριθμό)!

Παλιό Λιμάνι Σπετσών. Πρόκειται για την πιο όμορφη διαδρομή του νησιού. Αν ξεκινήσετε από τη Ντάπια, μήκους περίπου 2 χλμ. (25 λεπτά με τα πόδια), δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως το θέαμα είναι συναρπαστικό. Διακίως θεωρείται από τα πιο ρομαντικά και γοητευτικά σημεία όλου του Αργοσαρωνικού. Αυτό το σημείο των Σπετσών θυμίζει έντονα την ακμή των Σπετσών κατά το 19ο αιώνα, όταν τα ιστιοφόρα πλοία των Σπετσιωτών όργωναν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, φτάνοντας ως τη Μαύρη θάλασσα και τον Ατλαντικό.

Εκτός από την διαδρομή με τα πόδια από την Ντάπια μια πολύ ωραία ιδέα είναι να έρθετε ως εδώ με άμαξα (πάλι από το κεντρικό λιμάνι). Εκτός από τους παλιούς ταρσανάδες και τα καΐκια των ψαράδων, περπατώντας δίπλα στη θάλασσα θα δείτε εκκλησίες (με σημαντικότερη αυτή του Αγίου Μάμα), αρχοντικά με κεραμοσκεπές καφέ μπαρ, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια πολυτελείας. Σε απόσταση βολής βρίσκεται η γειτονιά Πιτυούσα ή αλλιώς το… Κολωνάκι των Σπετσών. Ανθοστολισμένα στενάκια μακριά από την τουριστική πολυκοσμία- αυτά είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συνοικίας.

Σπέτσες: Βουτιές στις όμορφες παραλίες του νησιού

Βουτιές στα κρυστάλλινα νερά των Σπετσών. Οι παραλίες των Σπετσών είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δυνατά σημεία του νησιού. Σας προτείνουμε μερικές από όσες μπορείτε να επισκεφτείτε: Ο Άγιος Μάµµας είναι η παραλία της πόλης. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, έχει αρκετά µεγάλη αµµουδιά µε άµµο και βότσαλο. Είναι εύκολα προσβάσιµη. Καλή επιλογή είναι και η µικρή παραλία του Αγίου Νικολάου, στο δρόµο για το παλιό λιµάνι, µε άµµο και ψιλό βότσαλο. Εύκολα προσβάσιμη επίσης και ιδανική για ήρεµες βουτιές. Σε δέκα λεπτά από τη Ντάπια, µετά το παλιό λιµάνι, θα βρείτε την παραλία της Αγίας Μαρίνας. Η συγκεκριμένη είναι κοσµοπολίτικη και προσφέρει επιλογές για θαλάσσια σπορ αλλά και άφθονες επιλογές για φαγητό και ποτό.

Μη χάστε την παραλία Άγιοι Ανάργυροι, είναι από τις πιο ομορφότερες του νησιού. Εξαιρετική επιλογή δυτικά από το λιµάνι είναι και η παραλία της Κουνουπίτσας με στενή αµµουδιά µε βότσαλο, άµµο και καταγάλανα νερά. Σημειώστε πως η Κουνουπίτσα είναι ιδανικό σποτ και για περιπάτους αλλά και φαγητό στα τριγύρω εστιατόρια και ταβέρνες. Μην ξεχάστε να βουτήξετε και στην περίφημη Αγία Παρασκευή, την παραλία με τα πεύκα που… ακουμπούν στη θάλασσα!

Μου μυρίζει θαύμα γεύση. Υπάρχει μια στάση άχαστη στο νησί και αυτή είναι το ζαχαροπλαστείο Πολίτης. Το παραδοσιακό σπετσιώτικο αμυγδαλωτό είναι απλά ονειρεμένο, όπως και όλα τα υπόλοιπα γλυκά που μπορείτε είτε να πάρετε μαζί σας είτε να τα δοκιμάστε απευθείας εδώ. Σημειώστε ακόμα: κλασική σοκολατίνα, τάρτες φράουλα, προφιτερόλ ρουαγιάλ κτλ κτλ. Το Παχνί στην περιοχή Κοκκιναριά (πάνω από το παλιό λιμάνι) είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο που σερβίρει απλό αλλά άκρως γευστικό φαγητό. Ωραία αυλή, μεγάλες μερίδες σε μικρές τιμές και προσεγμένα, καλά υλικά. Για ψάρι όλοι σπεύδουν στην βεράντα του Πάτραλη – ετοιμαστείτε να απολαύσετε πιάτα με πρωταγωνιστή τα θαλασσινά.

Φημισμένη ψαροταβέρνα είναι και ο Ταρσανάς με πανέμορφη θέα στο ατμοσφαιρικό Παλιό Λιµάνι. Οι γεύσεις είναι αυθεντικές και τα ψάρια ΑΑ. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες έχουν ψαροκάικο που καθημερινά βγάζει ολόφρεσκα ψάρια. Εδώ θα δοκιμάσετε ευφάνταστους ουζοµεζέδες, ψητά ψάρια ηµέρας, ζυµαρικά µε θαλασσινά, σπιτική ταραµοσαλάτα (µε λευκό ταραµά) και φυσικά ψάρι α αλά Σπετσιώτα. Στα συν η ενηµερωµένη wine list. Όσο για τα beach bars ένα από τα πιο αγαπητά είναι το Kaiki, hot spot εδώ και τρεις δεκαετίες. Απέχει µόλις 12’ από τη Ντάπια, και βρίσκεται μπροστά στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Με δύο λόγια;

Καμία στιγμή μην δείτε τις Σπέτσες σαν μια εύκολη λύση. Άλλωστε δεν θα σας αφήσει η ίδια. Αρχοντική και με πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, αυτό το νησί είναι προορισμός που θα σας αποζημιώσει στο μέγιστο είτε μείνετε εδώ ένα Σαββατοκύριακο, είτε μια ολόκληρη εβδομάδα.

Πηγή: exploringgreece.tv

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Λονδίνο: Όσα πρέπει να γνωρίσεις πριν κλείσεις βαλίτσα για την πιο πολυπολιτισμική πόλη της Ευρώπης

News Room M

Σημαντική διάκριση για την Τήλο σε ευρωπαϊκά βραβεία βιωσιμότητας

News Room A

Απίστευτο και όμως ελληνικό! – Σε αυτό το χωριό όλοι οι κάτοικοι έχουν το ίδιο όνομα

News Room A