Σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών ελλοχεύουν στα λιμάνια πολλών νησιών της χώρας, καθώς η κατάσταση με τη ναυσιπλοΐα είναι ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Γιώργου Βάλλη.
Όπως δήλωσε στο ethnos.gr, σκάφη μπαίνουν και βγαίνουν από τα λιμάνια με ταχύτητες τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερες από το προβλεπόμενο όριο, το οποίο είναι μόλις 5 κόμβοι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πλοία που αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 20-30 κόμβους, παραβιάζοντας τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων. Το φαινόμενο είναι συχνό και παρατηρείται σε πολλά νησιά, κυρίως του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων.
Επιπλέον, ο κ. Βάλλης καταγγέλλει ότι μικρά ιδιωτικά σκάφη νοικιάζονται ακόμα και σε άτομα που δεν διαθέτουν δίπλωμα ικανότητας πλοήγησης, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο όχι μόνο οι ίδιοι οι ενοικιαστές αλλά και λουόμενοι, επιβάτες και παράκτιες επιχειρήσεις. Πρόκειται για παράνομη πρακτική που ευνοείται από τη μη επαρκή επιτήρηση των αρμόδιων αρχών.
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και αιτήματα της ΠΕΠΙΕΘ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους και να εφαρμόσουν την νομιμότητα, τα μέτρα δεν έχουν παρθεί, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ανεξέλεγκτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης περιμένει επί μήνες να συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, για να συζητήσει το ζήτημα.
«Στη στεριά λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την οδική ασφάλεια, στη θάλασσα όμως δεν υπάρχει ανάλογη παρουσία των αρχών και έλεγχοι», επισημαίνει ο κ. Βάλλης, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε ανθρώπινα θύματα και σοβαρές καταστροφές.
Η ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους, επιβολή προστίμων και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη για την ασφάλεια όλων στα λιμάνια των νησιών.
