magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Σάρκωμα Kaposi: Καρκίνος του συνδετικού ιστού – Πώς προκαλείται και τι συμπτώματα παρουσιάζει στο δέρμα

Σάρκωμα Kaposi: Καρκίνος του συνδετικού ιστού – Πώς προκαλείται και τι συμπτώματα παρουσιάζει στο δέρμα

Το σάρκωμα Kaposi (Karposi Sarcoma – KS) είναι ένας καρκινικός όγκος του συνδετικού ιστού.

Το σάρκωμα Kaposi είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό έρπη γάμμα (gamma herpesvirus). Είναι γνωστός και ως σχετιζόμενος με το σάρκωμα Kaposi ερπητοϊός (Kaposi sarcoma-associated herpesvirus  – KSHV), ή ανθρώπινος ερπητοϊός 8 (HHV8). Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος προκαλεί μονοπυρήνωση.

Ο KSHV μεταδίδεται κυρίως μέσω του σάλιου. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής, μετάγγισης αίματος, ή μεταμοσχεύσεων. Αφότου εισέλθει στο σώμα, ο ιός μπορεί να μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων, ειδικά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα λεμφικά αγγεία. Όπως όλοι οι ιοί του έρπη, ο KSHV παραμένει στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενήσει στο μέλλον, αυτός ο ιός μπορεί να έχει την ευκαιρία να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας εκ νέου συμπτώματα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι KS με βάση τις ομάδες ατόμων που έχουν μολυνθεί:

  • Κλασικό KS: Επηρεάζει κυρίως ηλικιωμένους άνδρες της ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και μεσογειακής καταγωγής. Η ασθένεια συνήθως αναπτύσσεται αργά.
  • Επιδημικό (σχετικό με το AIDS) KS: Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν μόλυνση από τον ιό HIV και έχουν αναπτύξει AIDS.
  • Ενδημικό (αφρικανικός) KS: Προσβάλλει κυρίως άτομα όλων των ηλικιών στην Αφρική.
  • Σχετιζόμενο με ανοσοκαταστολή, ή με μεταμόσχευση KS: Εμφανίζεται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και παίρνουν φάρμακα, που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σάρκωμα Kaposi: Συμπτώματα

Οι όγκοι (σημάδια/πληγές στο δέρμα) εμφανίζονται συχνότερα ως μπλε-κόκκινα, ή μωβ εξογκώματα στο δέρμα. Είναι κοκκινομώβ, επειδή είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία.

Σάρκωμα Kaposi: Εξετάσεις και Τεστ

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση, εστιάζοντας στα σημάδια στο δέρμα σας. Οι ακόλουθες εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για τη διάγνωση του KS:

  • Βρογχοσκόπηση
  • Αξονική τομογραφία
  • Ενδοσκόπηση
  • Βιοψία δέρματος

Σάρκωμα Kaposi: Θεραπεία

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το σάρκωμα Kaposi εξαρτάται από:

  • Αν και πόσο κατεσταλμένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αριθμός και θέση των όγκων
  • Συμπτώματα

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Αντιϊκή θεραπεία κατά του HIV, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον HHV-8

  • Συνδυαστική χημειοθεραπεία
  • Κατάψυξη των σημαδιών/πληγών
  • Ακτινοθεραπεία

Τα σημάδια μπορεί να επανέλθουν μετά τη θεραπεία.

Σάρκωμα Kaposi: Πρόγνωση

Η θεραπεία του KS δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης από το ίδιο το HIV/AIDS. Η πρόγνωση εξαρτάται από την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και από την ποσότητα του ιού HIV βρίσκεται στο αίμα του (ιικό φορτίο). Εάν ο HIV ελέγχεται με φάρμακα, τα σημάδια συχνά συρρικνώνονται από μόνα τους.

Σάρκωμα Kaposi: Πιθανές Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βήχας (πιθανώς αιματηρός) και δύσπνοια, εάν η ασθένεια είναι στους πνεύμονες
  • Πρήξιμο των ποδιών, που μπορεί να είναι επώδυνο, ή να προκαλέσει λοιμώξεις, εάν η ασθένεια βρίσκεται στους λεμφαδένες των ποδιών

Οι όγκοι μπορούν να επιστρέψουν ακόμη και μετά τη θεραπεία. Το σάρκωμα Kaposi μπορεί να είναι θανατηφόρο για ένα άτομο με AIDS.

Μια επιθετική μορφή ενδημικού KS μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στα οστά. Μια άλλη μορφή που βρίσκεται στα παιδιά της Αφρικής δεν επηρεάζει το δέρμα. Αντίθετα, εξαπλώνεται μέσω των λεμφαδένων και των ζωτικών οργάνων και μπορεί γρήγορα να γίνει θανατηφόρος.

Σάρκωμα Kaposi: Πρόληψη

Οι πρακτικές ασφαλούς σεξουαλικής επαφής μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον ιό HIV. Αυτό αποτρέπει το HIV/AIDS και τις επιπλοκές του, συμπεριλαμβανομένου του KS.

Το KS σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται σε άτομα με HIV/AIDS, των οποίων η νόσος ελέγχεται καλά.

Πηγή: https://www.mountsinai.org

Σχετικές αναρτήσεις

Με προβλήματα αλκοολισμού το 10% των Ελλήνων

News Room

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιο ευάλωτοι σε πνευμονία

News Room

Ροδόχρους νόσος: Αυξάνεται ο κίνδυνος όσο αυξάνονται τα κιλά στις γυναίκες

News Room