magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Σάρκωμα Ewing: Τι είδους καρκίνος είναι – Συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπεία

Σάρκωμα Ewing: Τι είδους καρκίνος είναι – Συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπεία

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στα οστά ή στον μαλακό ιστό γύρω από τα οστά.

Το σάρκωμα Ewing ξεκινά συχνότερα στα οστά των ποδιών και στην λεκάνη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε οστό. Λιγότερο συχνά, ξεκινά στους μαλακούς ιστούς του θώρακα, της κοιλιάς, των άκρων, ή άλλων θέσεων.

Το σάρκωμα Ewing είναι πιο κοινό σε παιδιά και εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του σαρκώματος Ewing έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των προοπτικών για τα άτομα με αυτόν τον καρκίνο. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνιστάται δια βίου παρακολούθηση για την παρακολούθηση πιθανών καθυστερημένων επιπτώσεων από έντονη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Σάρκωμα Ewing: Συμπτώματα

  • Πόνος, πρήξιμο, ή ευαισθησία κοντά στην πληγείσα περιοχή
  • Οστικός πόνος
  • Ανεξήγητη κούραση
  • Πυρετός χωρίς γνωστή αιτία
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
σάρκωμα EwingΧρωματιστή ακτινογραφία χεριού, όπου τονίζεται το σάρκωμα Ewing (πιο έντονα πορτοκαλί περιοχή)

Σάρκωμα Ewing: Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το σάρκωμα Ewing.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το σάρκωμα Ewing ξεκινά όταν ένα κύτταρο αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που “λένε” σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να πολλαπλασιαστεί γρήγορα και να συνεχίσει να ζει, όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι μια μάζα (όγκος) μη φυσιολογικών κυττάρων που μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον υγιή ιστό του σώματος. Τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να αποκολληθούν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε όλο το σώμα.

Στο σάρκωμα Ewing, οι αλλαγές στο DNA επηρεάζουν συχνότερα ένα γονίδιο που ονομάζεται EWSR1. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε σάρκωμα Ewing, τα καρκινικά σας κύτταρα μπορεί να εξεταστούν για να αναζητηθούν αλλαγές σε αυτό το γονίδιο.

Σάρκωμα Ewing: Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία: Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά και εφήβους.
  • Φυλετική καταγωγή: Είναι πιο κοινό σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Είναι πολύ λιγότερο κοινό σε άτομα αφρικανικής και ανατολικής ασιατικής καταγωγής.

Σάρκωμα Ewing: Επιπλοκές

  • Καρκίνος που εξαπλώνεται (μεταστάσεις): Μπορεί να εξαπλωθεί από το σημείο που ξεκίνησε και να φτάσεις σε άλλες περιοχές, καθιστώντας τη θεραπεία και την ανάρρωση πιο δύσκολη. Εξαπλώνεται συχνότερα στους πνεύμονες και σε άλλα οστά.
  • Μακροχρόνιες παρενέργειες θεραπείας: Οι επιθετικές θεραπείες που απαιτούνται για τον έλεγχο του σαρκώματος Ewing μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι γιατροί σας θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις παρενέργειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Θα πρέπει να προσέχετε μια λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών, που πρέπει να παρακολουθείτε για χρόνια μετά τη θεραπεία.
σάρκωμα EwingΧρωματιστή ακτινογραφία αγκώνα. Η καρκινική περιοχή τονίζεται με πιο έντονα κίτρινο χρώμα

Σάρκωμα Ewing: Θεραπεία

Η θεραπεία του σαρκώματος Ewing κατά κανόνα ξεκινά με χημειοθεραπεία. Συνήθως ακολουθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοθεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία συνήθως συνδυάζει δύο ή περισσότερα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως, σε μορφή χαπιού, ή και με τις δύο μεθόδους.

Η θεραπεία για το σάρκωμα Ewing ξεκινά συνήθως με χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα μπορεί να συρρικνώσουν τον όγκο και να διευκολύνουν την αφαίρεση του καρκίνου με χειρουργική επέμβαση, ή να μπορεί να γίνει στόχος για την ακτινοθεραπεία.

Μετά από χειρουργική επέμβαση, ή ακτινοθεραπεία, οι θεραπείες χημειοθεραπείας μπορεί να συνεχιστούν προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν.

Για προχωρημένο καρκίνο που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος, η χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Χειρουργική επέμβαση

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθούν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά ο σχεδιασμός της επέμβασης λαμβάνει επίσης υπόψη το πώς θα σας επηρεάσει στην καθημερινότητά σας.

Η χειρουργική επέμβαση για το σάρκωμα Ewing μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση ενός μικρού τμήματος οστού ή αφαίρεση ολόκληρου του άκρου. Το αν οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρέσουν όλο τον καρκίνο χωρίς να αφαιρέσουν ολόκληρο το άκρο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και η θέση του όγκου καθώς και το αν συρρικνώνεται μετά τη χημειοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι δέσμες κατευθύνονται προσεκτικά στην περιοχή του σαρκώματος Ewing προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης στα γύρω υγιή κύτταρα.

Η ακτινοθεραπεία είναι πιθανή μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα, που έχουν απομείνει. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί για χειρουργική επέμβαση εάν το σάρκωμα Ewing εντοπίζεται σε μέρος του σώματος όπου η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή, ή μπορεί να οδηγήσει σε μη αποδεκτά λειτουργικά αποτελέσματα (όπως απώλεια της λειτουργίας του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης).

Για προχωρημένα σαρκώματα Ewing, η ακτινοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://www.cancertherapyadvisor.com

Σχετικές αναρτήσεις

Τι σχέση έχει η ζέστη με τους πονοκεφάλους: Τι είδους είναι ανάλογα με το πώς νιώθετε

News Room A

Εμβόλια mRNA: Εννέα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε

News Room A

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντιμυκητιασικό σκεύασμα

News Room A