magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ψωρίαση: Τύποι, αίτια, επιπλοκές, θεραπείες και τι γίνεται με την COVID-19

Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα δεν είναι πάντα εμφανής. Μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί αθόρυβα βλάβη. Μια τέτοια ήρεμη φλεγμονή μπορεί να ενθαρρύνει τη συσσώρευση πλακών αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες σας ή να οδηγεί τον θυρεοειδή σας σε υπο- ή υπερλειτουργία.

Ωστόσο, η ψωρίαση είναι διαφορετική. Σε αυτήν τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο δέρμα, προκαλώντας ορατές, πολύ ενοχλητικές βλάβες.

Είναι μια αυτοάνοση πάθηση: το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει κατά λάθος να επιτίθεται στους δικούς σας ιστούς.

Ψωρίαση: Τύποι
Υπάρχουν πολλά είδη ψωρίασης. Η κατά πλάκας ψωρίαση είναι μακράν η πιο συχνή, καθώς αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων.

Προκαλεί παχιά κόκκινα, ανάγλυφα μπαλώματα δέρματος που καλύπτονται από ασημί, ή λευκές πλάκες νεκρού δέρματος.

Αυτές οι πλάκες μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, ή στο κάτω μέρος της πλάτης.
Οι πλάκες μπορεί να έχουν υγρό, ή φαγούρα (αλλά το ξύσιμο επιδεινώνει την κατάσταση, οπότε προσπαθήστε να μην τις πειράζετε).

Άλλοι τύποι ψωρίασης περιλαμβάνουν:
Εντερική ψωρίαση: Αυτός είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Εμφανίζεται συνήθως ως μικρά κόκκινα, φολιδωτά εξογκώματα στα χέρια, την πλάτη, το στήθος, ή την κοιλιά.
Αντίστροφη ψωρίαση: Αυτή εμφανίζεται στις πτυχές του σώματος: ανάμεσα στους γλουτούς, κάτω από τα χέρια ή κοντά στα γεννητικά όργανα. Οι βλάβες μπορεί να φαίνονται λείες και κόκκινες.
Ψωρίαση νυχιών: Αυτός ο τύπος προκαλεί κιτρινισμένα, με εξογκώματα, ή έυθραυστα νύχια.
Φλυκταινώδης ψωρίαση: Αυτός ο τύπος δημιουργεί επώδυνες φουσκάλες γεμάτες πύον στα χέρια και τα πόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Ψωρίαση: Αιτίες
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αυτοάνοσες παθήσεις, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι την προκαλεί. «Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που να μπορεί να προβλέψει εάν κάποιος θα αναπτύξει πρόβλημα. Είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου, του ανοσοποιητικού συστήματος και περιβαλλοντικών παραγόντων«, εξηγεί η δρ. Μέγκαν Νόε, δερματολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s, που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν αποκαλύψει σειρά γεγονότων, που οδηγούν σε συμπτώματα ψωρίασης. Για παράδειγμα, στην ψωρίαση κατά πλάκας, ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια (Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα) εισέρχονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος (την επιδερμίδα) και παράγουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες. Αυτές επιταχύνουν τόσο πολύ την ανάπτυξη των κυττάρων, ώστε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, σχηματίζοντας πλάκες.

Ψωρίαση: Επιπλοκές
Εάν έχετε ψωρίαση, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε άλλο πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, ένας στους τρεις ασθενείς αναπτύσσει ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, ή πρήξιμο στις αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, ή στην σπονδυλική στήλη, ή στις ενώσεις των οστών και των τενόντων, ή των συνδέσμων.

Μπορεί να αναπτυχθούν και άλλες καταστάσεις. «Τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας (δηλαδή πλάκες σε περισσότερο από το 10% του σώματος) έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη, χρόνιας νεφρικής νόσου, ορισμένων τύπων ηπατικής νόσου και στεφανιαίας νόσου«, λέει ο δρ. Noe.

Πώς συνδέονται αυτά; “Πιστεύουμε ότι η φλεγμονή που παρατηρείται στο δέρμα μπορεί να επηρεάζει και άλλα εσωτερικά όργανα. Είναι σε εξέλιξη πρόσθετη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτών των άλλων παθήσεων και πώς επηρεάζονται από τη θεραπεία της ψωρίασης”, προσθέτει ο ίδιος.

Ψωρίαση: Επιλογές θεραπείας
Ο δρ. Noe λέει ότι τα τοπικά στεροειδή, οι απαλές λοσιόν απολέπισης και τα μαλακτικά, που διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, είναι πολύ αποτελεσματικά για την ήπια ψωρίαση. “Μερικά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή και άλλα απαιτούν ιατρική συνταγή”, σημειώνει.

Άλλες επιλογές θεραπείας της ψωρίασης περιλαμβάνουν το υπεριώδες φως (φωτοθεραπεία) και θεραπείες με λέιζερ, ή βιταμίνη Α (ρετινοειδείς κρέμες).

Για μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση απαιτούνται ισχυρότερες θεραπείες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ανοσοτροποποιητικά φάρμακα (για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος), ή βιολογικά φάρμακα (τα οποία στοχεύουν πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη φλεγμονή). Αυτές οι πιο ισχυρές θεραπείες έχουν γίνει διαθέσιμες τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ιατρική έρευνα και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη ζωή των ασθενών.

Ψωρίαση και COVID-19
Η πανδημία είχε μεγάλη επίδραση στα άτομα με ψωρίαση. “Είναι δύσκολο για πολλούς ασθενείς να επισκεφτούν τον γιατρό τους, για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους, ή να συνομιλήσουν για νέες φαρμακευτικές επιλογές. Πολλοί ασθενείς διέκοψαν την φωτοθεραπεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, πολλοί ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους, συμπεριλαμβανομένων χαπιών και ενέσεων. Άλλοι ασθενείς σταμάτησαν τα φάρμακά τους, επειδή ανησυχούσαν ότι μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους στην COVID-19. Υπήρξαν περιπτώσεις που ασθενείς έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακα”, λέει ο δρ. Noe.

“Προτρέπω όλους τους ασθενείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών τους και να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο mRNA (είτε από την Pfizer είτε από τη Moderna) το συντομότερο δυνατό, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Συμβουλεύω επίσης τους ασθενείς με ψωρίαση να μιλήσουν με τον δερματολόγο τους για τυχόν ερωτήσεις, ή ανησυχίες σχετικά με αυτήν”, κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικές αναρτήσεις

Δολοφονία ή αυτοκτονία; Το σκίτσο που έχει διχάσει τους πάντες

News Room

Αορτική παλινδρόμηση: Πρόβλημα καρδιάς που μπορεί να φανεί και στα μάτια – Τι θα… δείτε να συμβαίνει!

News Room A

Συμπεριφορά παιδιών: Ο θόρυβος μετά το χειρουργείο επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

News Room A