magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από καρκίνο του στομάχου – Η αιτία, τα συμπτώματα και η θεραπεία

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από καρκίνο του στομάχου - Η αιτία, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ο καρκίνος του στομάχου, ή γαστρικός καρκίνος, ξεκινάει στο στομάχι.

Αν και η εμφάνισή του έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο καρκίνος του στομάχου εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους παγκοσμίως.

Ο πιο κοινός τύπος είναι το αδενοκαρκίνωμα, ένας γαστρικός καρκίνος που ξεκινά στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Υπάρχουν και άλλοι τύποι που ξεκινούν από τα μεσαία, ή εξωτερικά μέρη του στομάχου, αλλά είναι ακόμα πιο σπάνιοι.

Καρκίνος του στομάχου: Αίτια

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο hopkinsmedicine.org, αν και η πραγματική αιτία του γαστρικού καρκίνου δεν είναι ακόμη γνωστή, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με αυτόν, ιδιαίτερα η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Για παράδειγμα, μια διατροφή πλούσια σε καπνιστά ή αλατισμένα τρόφιμα και επεξεργασμένο κρέας και χαμηλή σε λαχανικά, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Το ίδιο ισχύει και με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένας μικροοργανισμός που μολύνει την εσωτερική επένδυση του στομάχου, συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη γαστρικού καρκίνου.

Ορισμένες μη καρκινικές παθήσεις στο στομάχι, όπως έλκη, ή υπερανάπτυξη των κυττάρων της εσωτερικής επένδυσης μπορεί να προηγούνται του γαστρικού καρκίνου. Τέλος, ορισμένες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να κάνουν κάποιους πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχει σαφής παράγοντας κινδύνου: Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και εν απουσία οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες.

Καρκίνος του στομάχου: Συμπτώματα

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα του στάδια. Μερικά συμπτώματα καρκίνου του στομάχου είναι:

  • πρώιμος κορεσμός (αίσθηση πληρότητας, δηλαδή ότι χορτάσατε στο γεύμα)
  • ήπιος κοιλιακός πόνος
  • κόπωση

Αυτά είναι κοινά και παρόμοια με συμπτώματα άλλων, λιγότερο σοβαρών καταστάσεων.

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα είναι πιο ισχυρές ενδείξεις γαστρικού καρκίνου. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Έντονος πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία
  • Απώλεια όρεξης
  • Εμετός με αίμα
  • Σκουρόχρωμα (σχεδόν μαύρα) και κολλώδη κόπρανα
  • Δυσκολία, ή πόνος στην κατάποση

Καρκίνος του στομάχου: Διάγνωση

Όταν πάτε στον γαστρεντερολόγο, θα σας ρωτήσει για την υγεία σας, θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση και θα ζητήσει να δώσετε δείγματα αίματος και κοπράνων. Αυτά θα δώσουν στον γιατρό σας πολλές σημαντικές λεπτομέρειες και θα καθοδηγήσουν την κλινική απόφαση. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν:

  • Αξονική τομογραφία
  • Σαρώσεις PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων)
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Ενδοσκόπηση ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος

Άλλες διαγνωστικές διαδικασίες περιλαμβάνουν ενδοσκόπηση με βιοψία και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα:

Ενδοσκόπηση με βιοψία

Η ενδοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη και ακριβής εξέταση για γαστρεντερικές παθήσεις, ειδικά αυτές στην εσωτερική επένδυση του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Οι προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές οδηγούν σε πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου, πράγμα που σημαίνει ότι ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Το ενδοσκόπιο είναι ένας λεπτός, φωτισμένος σωλήνας με μια μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του. Ο γιατρός θα εξετάσει σε μια οθόνη το πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού, τον οισοφάγο, το στομάχι και μέρη του λεπτού εντέρου. Κατά τη διάρκεια μιας ενδοσκόπησης:

  • Ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά
  • Σας γίνεται αναισθησία, ώστε να είστε πολύ χαλαροί ή να κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας
  • Ο γιατρός καθοδηγεί το ενδοσκόπιο μέσω του στόματός σας, στον λαιμό και στο στομάχι
  • Το ενδοσκόπιο δείχνει την εσωτερική επένδυση του στομάχου σας, καθώς και το στόμα, τον φάρυγγα και τον οισοφάγο
  • Ο γιατρός εκτελεί βιοψία, κατά την οποία αφαιρεί ένα μικρό μέρος του ιστού και τον στέλνει σε εργαστήριο για εξετάσεις. Τα αποτελέσματα της βιοψίας βοηθούν να γίνει διάγνωση

Μπορεί να υποβληθείτε σε άλλη ενδοσκόπηση μετά τη διάγνωσή σας, για να προσδιοριστεί η έκταση του γαστρικού καρκίνου. Αυτό βοηθά τον γιατρό σας να αποφασίσει ποιες θεραπείες και επακόλουθες ενέργειες είναι κατάλληλες για εσάς.

Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα

Αυτή η εξέταση συνδυάζει το ενδοσκόπιο με τον υπέρηχο, έναν ανιχνευτή απεικόνισης που παράγει ηχητικά κύματα για να να παρέχει λεπτομερείς εικόνες και πληροφορίες για το πεπτικό σας σύστημα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο να δει ο γιατρός τα μεσαία και τα εξωτερικά στρώματα του στομάχου, πέρα από την εσωτερική του επένδυση. Αυτή η εξέταση βοηθά τον γιατρό σας να δει το βάθος του όγκου και αν έχει εξαπλωθεί (αν έχει κάνει μετάσταση).

Καρκίνος του στομάχου: Αντιμετώπιση

Οι προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές οδηγούν σε πρώιμη ανίχνευση του γαστρικού καρκίνου, πράγμα που σημαίνει ότι ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του στομάχου είναι η εκτομή. Αυτή είναι η ενδοσκόπηση, ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Ο ακριβής τύπος της επέμβασης που θα κάνετε θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου και πού ακριβώς εντοπίζεται. Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μόνο το καρκινικό τμήμα, ή ολόκληρο το στομάχι σας.

Σχετικές αναρτήσεις

Τι κερδίζουν όσοι τρώνε 46 αμύγδαλα την ημέρα

News Room A

Από τι φτιάχνονται τα κεμπάπ: Νέα έρευνα αποκαλύπτει

News Room A

Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή

News Room A