magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πιθανό πρόβλημα στα νεφρά αν αισθανθείτε αυτό σε μάτια, χέρια ή πόδια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πιθανό πρόβλημα στα νεφρά αν αισθανθείτε αυτό σε μάτια, χέρια ή πόδια

Πιθανό πρόβλημα στα νεφρά αν αισθανθείτε αυτό σε μάτια, χέρια ή πόδια!

Όταν κάποιος πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο, τα νεφρά καταστρέφονται και δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν το αίμα όπως θα έκαναν συνήθως.

Απόβλητα μπορούν στη συνέχεια να συσσωρευτούν στο σώμα και πρωτεΐνη μπορεί να διαρρεύσει στα ούρα.

Αυτό προκαλεί συμπτώματα που εκδηλώνονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Οι γιατροί λένε ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή στα χέρια και τα πόδια σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο σημάδι πιθανού νεφρικού προβλήματος.

Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στα μάτια, τα χέρια και τα πόδια σας, ελέγξτε τα νεφρά σας

Ένα κάποιο περιορισμένο πρήξιμο (οίδημα) συμβαίνει σε όλους και δεν υποδηλώνει απαραίτητα ένα βαθύτερο πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, οι ειδικοί του Johns Hopkins προειδοποιούν ότι εάν το πρήξιμο είναι συγκεντρωμένο γύρω από τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια, μπορεί να είναι αποτέλεσμα νεφρωσικού συνδρόμου, μια κατάσταση που προκύπτει από νεφρική νόσο.

Το νεφρωσικό σύνδρομο εμφανίζεται όταν στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών δημιουργηθούν ουλές, ή αν καταστραφούν λόγω νεφρικής νόσου. Επειδή αυτά τα αγγεία είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των αποβλήτων και της περίσσειας νερού από το αίμα στα ούρα, αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει την αποστράγγιση πολλών πρωτεϊνών από το σώμα καθώς ουρείτε. Οι υγιείς νεφροί επιτρέπουν σε λιγότερο από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης να περάσει στα ούρα ανά ημέρα. Στο νεφρωσικό σύνδρομο, τρία ή περισσότερα γραμμάρια πρωτεΐνης διαρρέουν στα ούρα κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου.

Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, επιτρέποντας τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά σας διαρρέουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα, αντί να τη διατηρούν στο σώμα.

Η νεφρική νόσος μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα λόγω κατακράτησης νατρίου

Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει διαρροή πρωτεΐνης από το σώμα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει τη συγκράτηση/συσσώρευση του περιττού νατρίου, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα αποβαλλόταν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, ιδιαίτερα στα χέρια, τα πόδια, ή τους αστραγάλους.

Αυτό μπορεί να έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την υγεία με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ειδικοί. Καθώς η νεφρική λειτουργία μειώνεται περαιτέρω, η κατακράτηση νατρίου και η εξωκυτταρική διόγκωση οδηγούν σε περιφερικό οίδημα και, αρκετά συχνά, σε πνευμονικό οίδημα και υπέρταση. Με άλλα λόγια, αυτό που ξεκίνησε ως πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, ή υπέρταση.

Το πρήξιμο στα χέρια, ή τα πόδια μπορεί επίσης να υποδεικνύει άλλες παθήσεις

Το πρήξιμο στα πόδια από μόνο του δεν είναι οριστικό σημάδι νεφρικής νόσου. Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, ηπατικής νόσου και χρόνιων προβλημάτων στις φλέβες των ποδιών. Και το πρήξιμο των χεριών και των ποδιών σχετίζεται επίσης με διαταραχές του λεμφικού συστήματος, διαταραχές του θυρεοειδούς, θρόμβους αίματος, εγκυμοσύνη και πολλά άλλα.

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι το περιφερικό οίδημα μπορεί επίσης να προκληθεί από συμπεριφορικούς, ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικοί εμφανίζουν προσωρινό πρήξιμο στα κάτω άκρα μετά από πολύωρη όρθια ή καθιστική στάσηΑλλεργίες και διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να είναι η αιτία πίσω από το πρήξιμο. Εάν συμβαίνει αυτό, η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί από μόνη της.

Προσέξτε αυτά τα άλλα συμπτώματα νεφρικής νόσου

Εάν η νεφρική νόσος είναι ο λόγος για το πρήξιμό σας, μπορεί να εμφανίσετε επιπλέον συμπτώματα. Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε συμπτώματα μέχρι τα πολύ τελευταία στάδια της νόσου, όταν τα νεφρά ήδη υπολειτουργούν, ή όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μόνο το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο γνωρίζουν ότι την έχουν.

Πιθανά συμπτώματα νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • ξηρό δέρμα ή φαγούρα
  • συχνή ούρηση
  • ούρα μαζί με αίμα ή αφρώδη ούρα
  • κακή όρεξη
  • μυϊκές κράμπες

Η εξέταση από γιατρό μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε νεφρική νόσο. Ελέγξτε εάν έχετε διαβήτηυπέρτασηκαρδιακή νόσο, ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. Όλα αυτά σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα νεφρικής νόσου. Ειδικά εάν αυτά συμβαίνουν σε συνδυασμό με πρήξιμο στα μάτια, τα χέρια, ή τα πόδια.

Όσο πιο γρήγορα μάθετε ότι έχετε νεφρική νόσο, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να λάβετε θεραπεία.

Πηγές: https://www.niddk.nih.govhttps://www.kidney.orghttps://www.medscape.comhttps://www.hopkinsmedicine.orghttps://bestlifeonline.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σπλαχνικό λίπος: Τι μπορείτε να πίνετε για να απαλλαγείτε από αυτό

News Room A

Σιωπηλή καρδιακή προσβολή: Αυτά τα μικρά συμπτώματα θέλουν μεγάλη προσοχή

News Room A

3 πολύτιμα συστατικά των τροφίμων για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς

News Room A