magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτά είναι τα φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτά είναι τα φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους!

Αν ψάχνετε το τι φταίει για τους πιο συχνούς πονοκεφάλους τελευταία, ίσως πρέπει να ψάξετε λίγο τα φάρμακα που παίρνετε.

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και μερικές φορές ο πονοκέφαλος είναι μία από αυτές.

Μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Αλλά αν το κεφάλι σας αρχίσει να πονάει, μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας. Πάντα να μιλάτε πρώτα με τον γιατρό σας, ώστε εκείνος να βρει την λύση για εσάς. Μπορεί να σας προτείνει να αλλάξετε τη δόση σας ή να μεταβείτε σε άλλο φάρμακο.

Φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Εντάξει, μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένατε να ακούσετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων μπορούν εν τέλει να τους προκαλέσουν!

Αυτό ονομάζεται rebound headache. Συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε αναλγητικά φάρμακα πολλές φορές την εβδομάδα. Καθώς η επίδρασή τους τελειώνει, έχετε ξανά πονοκέφαλο, ο οποίος σας οδηγεί να πάρετε ακόμη περισσότερα φάρμακα. Τελικά, βρίσκετε τον εαυτό σας να έχει πονοκεφάλους όλο και περισσότερο και συχνά με μεγαλύτερο πόνο.

Το πρόβλημα μπορεί να συμβεί τόσο με τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή όσο και με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικά παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιους πονοκεφάλους (rebound) είναι:

  • Ασπιρίνη
  • Ακεταμινοφαίνη
  • Υπνωτικά χάπια
  • Ιβουπροφαίνη
  • Ναπροξένη
  • Κωδεΐνη και συνταγογραφούμενα αναλγητικά
  • Φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη
  • Φάρμακα κατά της ημικρανίας (τριπτάνες)

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους rebound πονοκεφάλους είναι να μην παίρνετε πλέον το φάρμακο. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να απαλλαγείτε από το φάρμακο που μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο.

Να έχετε υπόψη, ότι όταν σταματήσετε το “ένοχο” φάρμακο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης, όπως ναυτία, προβλήματα ύπνου, διάρροια, ή χειρότερους πονοκεφάλους. Τα καλά νέα είναι ότι μόλις σταματήσετε το φάρμακο και οι rebound πονοκέφαλοι υποχωρήσουν, τα φάρμακα που παίρνετε για τους πονοκεφάλους μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά.

Αντισυλληπτικά χάπια

Έχουν μικτό ιστορικό όσον αφορά τους πονοκεφάλους. Ορισμένες γυναίκες που παρουσιάζουν ημικρανίες διαπιστώνουν ότι η ορμονική αντισύλληψη βοηθά στη θεραπεία τους. Άλλες διαπιστώνουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλες ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης, όπως το έμπλαστρο, ή ο κολπικός δακτύλιος, προκαλούν ημικρανίες.

Εάν έχετε πονοκεφάλους και παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, οι πονοκέφαλοί σας μπορεί να οφείλονται στην πτώση των οιστρογόνων που εμφανίζεται κατά τις ημέρες που παίρνετε τα ανενεργά (εικονικό φάρμακο) χάπια. Τα ακόλουθα μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Χρησιμοποιήστε ένα αντισυλληπτικό χάπι που έχει λιγότερες ημέρες ανενεργού χαπιού.
  • Χρησιμοποιήστε ένα είδος αντισυλληπτικού χαπιού που έχει χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.
  • Αλλάξτε σε ένα μία ενδομήτρια συσκευή ως αντισυλληπτική μέθοδο.
  • Αναζητήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ή φάρμακα για τον πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια των ημερών του ανενεργού χαπιού.
  • Δοκιμάστε ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεστίνη (progestin), αντί για συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστίνης.
  • Πάρτε μια χαμηλή δόση χαπιών οιστρογόνων, ή βάλτε ένα έμπλαστρο οιστρογόνων κατά τη διάρκεια των ημερών ανενεργού χαπιού.

Νιτρικά (νιτρογλυκερίνη)

Σύμφωνα με το webmd.com, είναι ένας τύπος φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος που συμβαίνει όταν έχετε καρδιακή νόσο. Διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει πιο εύκολα.

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή παρενέργεια των νιτρικών. Μπορεί να έχετε έναν ήπιο έως μέτριο πονοκέφαλο αμέσως μετά την λήψη του φαρμάκου, ή μπορεί να εμφανίσετε έντονη ημικρανία περίπου 3 έως 6 ώρες αργότερα. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία, έμετο ή ευαισθησία στο φως. Ο πονοκέφαλος μπορεί να υποχωρήσει καθώς ο οργανισμός συνηθίζει στο φάρμακο.

Εάν παίρνετε νιτρικά και αρχίσετε να έχετε πονοκέφαλο, συνεχίστε να παίρνετε το φάρμακό σας και μιλήστε με τον γιατρό σας. Μην προσπαθείτε να βρείτε λύση μόνοι σας. Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, όπως οι τριπτάνες, μπορεί να μην είναι ασφαλείς για όσους έχουν καρδιακές παθήσεις.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) αντιμετωπίζει συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Εάν ακολουθείτε τέτοια θεραπεία και έχετε πονοκεφάλους, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί ο πονοκέφαλος.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια χαμηλότερη δόση, ή να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους θεραπείας, για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Για παράδειγμα, ένα δερματικό έμπλαστρο οιστρογόνων, απελευθερώνει χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσει πονοκεφάλους.

Σχετικές αναρτήσεις

Άντρες ξέρετε γιατί αγαπάτε τις Ρωσίδες; Το βίντεο δίνει όλες τις απαντήσεις… [video]

News Room

Καρκίνος: Τεράστια αύξηση παγκοσμίως για άτομα κάτω των 50 ετών – Τι δείχνουν νέες έρευνες

News Room A

Πλεύρης: Αναμένουμε μεγαλύτερη έξαρση των ιώσεων – Έχουμε επάρκεια φαρμάκων

News Room A