magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πόσο χτυπά τα παιδιά η μετάλλαξη Δέλτα;

Μόνο με Pfizer ο εμβολιασμός των παιδιών: Είναι το ασφαλέστερο για τα παιδιά λένε οι ειδικοί

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Covid-19 και τις συνέπειες σε παιδιά και εφήβους. Ποιος είναι ο κίνδυνος για την υγεία τους και πόσο μετέχουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Που γέρνει το ζύγι αναφορικά με το εάν πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο.

Πόσο χτυπά τα παιδιά η μετάλλαξη Δέλτα – Oκτώ απαντήσεις

Τα κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών αυξάνουν ραγδαία σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνοντας τις νοσηλείες και δημιουργώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και «μακράς Covid». Δημιουργεί, παράλληλα, ερωτήματα για την ασφάλεια στα σχολεία, σημειώνει το Bloomberg.

Πόσο συνηθισμένη είναι η Covid-19 στα παιδιά;

Εως τις αρχές Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σχεδόν 5,3 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Αντιπροσωπεύουν το 15,5% όλων των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, αν και οι ηλικίες κάτω των 18 ετών αντιστοιχούν στο 22,2% του πληθυσμού. Ωστόσο μετά από μια μείωση στην αρχή του καλοκαιριού, τα παιδιατρικά περιστατικά έχουν σημειώσει εκθετική αύξηση και την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου αντιστοιχούσαν στο 28,9% του συνόλου ή σε πάνω από 243.000 κρούσματα. Αυτή η αύξηση συνέπεσε με την αυξημένη κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτα που μεταφράστηκε σε περισσότερες νοσηλείες παιδιών και εφήβων, αν και οι σοβαρές περιπτώσεις παραμένουν αναλογικά σπάνιες.

Γιατί μολύνονται περισσότερο τα παιδιά;

Η Δέλτα είναι τουλάχιστον δυο φορές πιο μεταδοτική από ότι το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 και προκαλεί περισσότερες μολύνσεις σε ευάλωτους ανθρώπους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στοχεύει παιδιά περισσότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες, αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πιο ηλικιωμένους από ότι στους έφηβους που έλαβαν τις δόσεις τους πολύ αργότερα. Τα εμβόλια δεν είναι ακόμα εγκεκριμένα για χρήση σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.

Οι εμβολιασμοί των ενηλίκων φαίνεται να αποτρέπουν από το να αρρωστήσουν και τα παιδιά: έρευνα του CDC έδειξε ότι οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες σε Πολιτείες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερες σε αυτές που είχαν υψηλότερη.

Πόσο σοβαρή είναι για τα παιδιά η μόλυνση με τη μετάλλαξη Δέλτα;

H Covid-19 παραμένει μια ήπια ασθένεια για συντριπτική πλειονότητα των παιδιών και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Δέλτα το αλλάζει αυτό. Η σοβαρή ασθένεια μετά από μόλυνση από τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid στα παιδιά παραμένει σπάνια, ενώ η νοσηλεία και ο θάνατος εξαιρετικά σπάνια. Μεταξύ των Πολιτειών στις ΗΠΑ που υποβάλλουν σχετικά στοιχεία τα παιδιά αντιστοιχούν στο 1,6% έως 4% όσων νοσηλεύτηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας, και 0,1% έως 0,9% από τις παιδιατρικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε νοσηλεία. Συχνά παιδιά νοσηλεύονται για άλλους λόγους και συμπτωματικά βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν στις ΗΠΑ κάτω από το 0,3% των απωλειών ζωής και ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι κάτω από το 0,03%. Κάποια παιδιά που είχαν Covid μπορεί αργότερα να αναπτύξουν ένα σπάνιο αλλά σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο, αν και η αιτία είναι άγνωστη.

Γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά;

Τα παιδιά έχουν πιο ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση – το σώμα αντιδρά γρήγορα σε παθογόνα – από ότι οι ενήλικες. Αυτό συνήθως επιτρέπει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τη μόλυνση πριν αυτή καταφέρει να εξαπλωθεί στους πνεύμονες, να κάνει πνευμονία και την ραγδαία εξελισσόμενη φλεγμονή που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Είναι επίσης πιθανό οι συνηθισμένοι εμβολιασμοί που γίνονται στα παιδιά για άλλες ασθένειες να τονώνουν τη φυσική αντίδραση του οργανισμού.

Είναι πιο πιθανό τα παιδιά να μεταδίδουν την Δέλτα;

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εγγενώς πιο μεταδοτική και, συνεπώς, θα είναι πιο μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά, τους ενήλικες, στα παιδιά και τους ενήλικες και αντίστροφα. Οι μελέτες που παρακολουθούν τα μοντέλα μετάδοσης υπονοούν ότι παιδιά και έφηβοι παίζουν μικρότερο ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού και ότι με το να δίνεται προτεραιότητα στον εμβολιασμό μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων επιτυγχάνεται υψηλότερο επίπεδο προστασίας για το σύνολο του πληθυσμού.

Τι γίνεται με τα σχολεία;

Καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις το αμερικανικό CDC προτείνει μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και ο αερισμός των χώρων ώστε να μειώνεται η μετάδοση του ιού. Μια μελέτη που χρησιμοποιεί μοντέλα μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών έδειξε ότι η απόλυτη χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τις μολύνσεις μεταξύ των μαθητών μεταξύ 26% και 78% και τα δυο τεστ την εβδομάδα μαζί με τις μάσκες κατά επιπλέον 50%.

Πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν;

Το θέμα της ανοσοποίησης των παιδιών είναι πολύ λιγότερο ξεκάθαρο από ότι για τους ενήλικες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Υπάρχουν εμβόλια που έχουν λάβει έκτακτη έγκριση για χρήση σε παιδιά άνω των 12 ετών στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να εκτιμηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους στους νεότερους.

Κάποια παιδιά που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό και αυτός είναι ο λόγος που κάποιες χώρες τα έχουν κατατάξει ως ομάδα προτεραιότητας. Η όποια σύσταση θα πρέπει να ζυγίσει τον κίνδυνο από την Covid-19 έναντι του κινδύνου από τον εμβολιασμό, καθώς και ευρύτερα οφέλη από τον εμβολιασμό, όπως η μείωση της μετάδοσης στην κοινότητα και η αποφυγή του κλεισίματος των σχολείων. Ερευνητές στην Αυστραλία χρησιμοποιώντας μοντέλα βρήκαν ότι η ανοσία της αγέλης είναι απίθανη αν δεν εμβολιαστούν παιδιά στις ηλικίες 5 έως 15 ετών.

Μπορούν να πάθουν τα παιδιά “μακρά Covid”;

Μια έρευνα σε ασθενείς στο Ιράν βρήκε ότι θα μπορούσαν, αν και φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ότι στους ενήλικες. Πολλές από τις μελέτες, όμως, που έχουν εξετάσει την πιθανότητα επίμονων συμπτωμάτων στα παιδιά είναι δύσκολο να ερμηνευτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, παιδιά που μολύνθηκαν δεν συγκρίθηκαν με άλλα που δεν ήταν θετικά στον κορωνοϊό ώστε να διευκρινιστεί αν η χρόνια κόπωση και άλλες παθήσεις μπορεί να οφείλονται σε έμμεσες συνέπειες της πανδημίας, όπως τα lockdown και το κλείσιμο των σχολείων.

πηγή: iatronet.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Στη μάχη κατά σοβαρών ασθενειών η «επανάσταση» στην Εξατομικευμένη Ιατρική

News Room

Ο λιναρόσπορος καταπολεμά τον προστάτη

News Room

Υγειονομική Περίθαλψη: 6 τάσεις που πρέπει να προσέξετε το 2022 και μετά

News Room A