Με τη μάσκα να έχει γίνει πλέον σταθερό κομμάτι στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές συναντούμε δυσκολία στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους γύρω μας.
Μία έρευνα αποκάλυψε πως το 76% των ανθρώπων, αγωνίζεται να “διαβάσει” τις εκφράσεις των άλλων, όταν φορούν μάσκα, με περισσότερους από τους μισούς να αντιλαμβάνονται τις λάθος εκφράσεις.
Η Τζούντι Τζέιμς, ειδική στη γλώσσα του σώματος, δημιούργησε έναν οδηγό για την ανάγνωση των εκφράσεων του προσώπου. Η ίδια λοιπόν αποκάλυψε τις συμβουλές της, οι οποίες φυσικά βασίζονται στα μάτια.
Διαβάστε τις συμβουλές της:
- Σε ένα αυθεντικό βλέμμα, το χαμόγελο των ματιών θα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο ζάρωμα στις γωνίες και στρογγυλοποίηση των μάγουλων.
- Όταν βλέπουμε τα μάτια του άλλου να στενεύουν στο “χαμόγελο των ματιών”, αλλά τα φρύδια ξεπροβάλλουν και κουνιούνται πάνω-κάτω σε μια γρήγορη κίνηση – μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος φλερτάρει και του αρέσει αυτό που βλέπει.
- Ενα γούρλωμα του ματιού υποδηλώνει κοινό ενθουσιασμό, ενώ αυτοί που έχουν διεσταλμένες κόρες, δείχνουν το αληθινό νόημα σε αυτό που λέμε το βλέμμα της αγάπης.
Όπως επισημαίνει, με τα μάτια μπορείς επίσης κανείς να εκφράσει αν αισθάνεται αηδιασμένος ή θυμωμένος.
- Για να αναγνωρίσετε την αηδία στο πρόσωπο κάποιου που φοράει μάσκα, θα πρέπει να προσέχετε για ένα συρρικνωμένο συνοφρυωμένο, στενότερο σχήμα ματιού και μια ρυτίδα του δέρματος στη γέφυρα της μύτης.
- Ο θυμός εμφανίζεται συνήθως με τα φρύδια να έρχονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στα βλέφαρα, συνοδευόμενα από ένα σκληρό βλέμμα με τα μάτια ελαφρώς γουρλωμένα και το κεφάλι γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.
“Τα καλά νέα είναι ότι τα μάτια μας είναι περισσότερο από ικανά να αναλάβουν τη δουλειά της μετάδοσης και ανάγνωσης μη λεκτικών σημάτων, στην πραγματικότητα ένας από τους λόγους που τείνουμε να κατευθύνουμε την προσοχή στις εκφράσεις του στόματος μας είναι ότι τα μάτια μας είναι τόσο δυνατά (και πιο ειλικρινείς) μεταφορείς διαθέσεων και συναισθημάτων”, σχολιάζει στο κλείσιμο της έρευνάς της.