magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πώς η νεφρική νόσος συνδέεται με την στοματική υγιεινή: Αμφίδρομη σχέση λένε ειδικοί

Πώς η νεφρική νόσος συνδέεται με την στοματική υγιεινή: Αμφίδρομη σχέση λένε ειδικοί

Η χρόνια νεφρική νόσος συχνά δεν έχει ορατά συμπτώματα και πολλά από τα συμπτώματα που προκύπτουν δεν αφορούν αποκλειστικά τη νεφρική νόσο. Αυτό καθιστά τη διάγνωση ακόμη πιο ασαφή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί και οι ασθενείς μένουν με ένα συνονθύλευμα διφορούμενων συμπτωμάτων προς ανάλυση, όπως:

  • κόπωση
  • δυσκολία στον ύπνο
  • φαγούρα στο δέρμα
  • συχνουρία
  • αίμα στα ούρα

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσουν όσοι έχουν προβλήματα στα νεφρά. Και είναι κάτι που μπορεί να το παρατηρήσετε στο στόμα σας. Λένε ότι υπάρχει μια “αμφίδρομη σύνδεση” μεταξύ της νεφρικής νόσου και αυτού του προβλήματος στοματικής υγείας και ότι το ένα μπορεί να επιδεινώσει πολύ το άλλο.

Εάν εμφανίζετε συχνές οδοντικές κοιλότητες και μολύνσεις των ούλων, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στα νεφρά

Αν και δεν είναι ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματά του, όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν συχνές οδοντικές κοιλότητες και λοιμώξεις των ούλων. Υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας νεφρικής νόσου και των σοβαρών προβλημάτων των ούλων. Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία των οστών, καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία συνδέονται με την ασθένεια των ούλων.

Οι ειδικοί από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την υγεία, National Kidney Federation προσθέτουν ότι η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και το περιεχόμενο του σάλιου κάποιου, οδηγώντας σε αυξημένη πιθανότητα στοματικής λοίμωξης«Η οδοντική τερηδόνα οφείλεται στην καταστροφή της οδοντικής ουσίας από οξέα που παράγονται από την οδοντική πλάκα. Τα άτομα με νεφρική νόσο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας ως συνέπεια της έλλειψης σάλιου (καθώς το σάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων της οδοντικής πλάκας)”, εξηγούν οι ειδικοί τους.

Αμφίδρομη σχέση: Η κακή οδοντική υγεία μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική νόσο

Ακριβώς όπως τα νεφρά σας μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια σας, έτσι και τα δόντια σας μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά σας. Η καλή οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική για όλους, αλλά ειδικά για άτομα με νεφρική νόσο. Αυτό που μπορεί να είναι μια μικρή λοίμωξη για ένα υγιές άτομο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για κάποιον με νεφρική νόσο.

Όταν τα μικρόβια μολύνουν το στόμα, το σώμα αντεπιτίθεται δημιουργώντας φλεγμονή. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι καλό: Σημαίνει ότι το σώμα αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατά μέτωπο παρέχοντας λευκά αιμοσφαίρια στην πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, σε περίπτωση μακροπρόθεσμης μόλυνσης -όπως στην περίπτωση μόλυνσης δοντιών ή ούλων- η συνεχής φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για τα όργανα.

Το βρετανικό National Kidney Federation προσθέτει ότι τα μικρόβια από τη στοματική λοίμωξη μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, ειδικά εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο. “Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν ακόμη και σε νοσηλεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον οδοντίατρό σας ότι έχετε νεφρική νόσο, είστε σε αιμοκάθαρση ή είστε λήπτης μεταμόσχευσης νεφρού”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μπορεί να εμφανίσετε και αυτά τα συμπτώματα στοματικής υγείας

Εκτός από την εμφάνιση συχνής τερηδόνας, ή ουλίτιδας, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα στοματικής υγείας που μπορεί να προκύψουν από νεφρική νόσο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πρησμένα ούλα
  • ξηροστομία
  • κακή γεύση στο στόμα
  • μυκητιασικές λοιμώξεις του στόματος
  • έλκη στο στόμα
  • λευκές κηλίδες
  • ιογενείς λοιμώξεις

Πηγές: https://www.kidney.org (1)https://www.kidney.org.uk (2)https://bestlifeonline.com

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα δεδομένα για τα εμβόλια Pfizer και Moderna: Έρευνα του CDC για την αποτελεσματικότητά τους

News Room A

Γιώργος Βασιλικός: Όλα Όσα Θέλατε Να Ρωτήσετε Για Την Αυξητική Στήθους Και Δεν Τολμούσατε Υγεία Tania Nikolopoulou Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 200 Hits

News Room

Έρευνα: Αυξάνεται το ποσοστό ανθρώπων με μη τραυματική υπαραχνοειδή αιμορραγία

News Room A