3.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πώς η αρχαία Αθήνα “βοήθησε” τον ΠΟΥ για την πανδημία

  Στη Γενεύη γίνεται αυτή την βδομάδα η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με αφορμή την πανδημία αλλά και την ευλογιά των πιθήκων όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

  Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, σε άτυπη ενημέρωση σχετικά με τα σχέδιά του για το μέλλον της ασφάλειας της παγκόσμιας υγείας, ξεκίνησε, σύμφωνα με το Reuters, θυμίζοντας τα λόγια του Θουκιδίδη, αναφέροντας τα λάθη που προκάλεσε η πανούκλα στην Αθήνα το 430 προ Χριστού.

  Τα «σημάδια» που είδε ο Θουκιδίδης στην Αθήνα, πως η πανώλη άφησε γονατισμένη τη δημοκρατία στον αρχαίο κόσμο, απηχούν στο σήμερα, με την Covid-19 να πλήττει την παγκόσμια οικονομία και να αποκαλύπτει τις αδυναμίες των πολιτικών συστημάτων. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, μια έκθεση προειδοποίησε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, ο κόσμος δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει υγειονομικές απειλές απ’ ό,τι ήταν το 2019 όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός και ίσως είναι και σε χειρότερη θέση εξαιτίας της επίπτωσης της πανδημίας στην οικονομία, σύμφωνα με το newsit.gr.

  Σχεδόν 2,5 αιώνες μετά και αφού η Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, το να αποφύγουμε την επανάληψη μοιραίων λαθών σε μια μελλοντική πανδημία είναι μια… άγραφη παράμετρος στην ατζέντα της συνάντησης των κρατών μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη.

  Εκείνο που θα απασχολήσει κυρίως τη συνάντηση, εν μέσω πανδημίας και ημιτελούς προσπάθειας εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19, είναι το ποιος θα είναι ο ρόλος του ΠΟΥ στο μέλλον και στην προσπάθεια να μην ξεχάσει ο κόσμος την πανδημία.

  Το κείμενο του Τέντρος που θα συζητηθεί στη Γενεύη οραματίζεται τον ΠΟΥ πιο ενισχυμένο και στο επίκεντρο μιας υγειονομικής ετοιμότητας. Ανάμεσα στις προτάσεις του είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου συμβουλίου για επείγουσες υγειονομικές καταστάσεις, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΠΟΥ.

  Μια εναλλακτική πρόταση από τη G20 είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την πανδημία, ύψους 50 δισ. δολαρίων. Ο ΠΟΥ φαίνεται πως θα ήθελε λόγο σε αυτό, πιθανότατα μέσω μιας θέσης στο συμβούλιο που θα διαχειρίζεται τα χρήματα.

  Το μεγαλύτερο από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ θα είναι μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού η οποία θα βοηθήσει στην επιβίωσή του και στο να «κοπούν» οι δωρεές με… ανταλλάγματα.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρηματοδοτείται κυρίως από εθελοντικές συνεισφορές και ιδιωτικές δωρεές, αλλά ειδικοί του ΟΗΕ αλλά και ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν πως αυτό είναι μη βιώσιμο, από τη στιγμή που ο ΠΟΥ καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως μεγαλύτερες πιθανότητες για νέες πανδημίες ή άλλα ζητήματα υγείας από τον θηλασμό έως τον Έμπολα.

  Θεωρείται πιθανό να εγκριθεί μια συμφωνία για την αύξηση των εισφορών από τα κράτη μέλη και μείωση της εξάρτησης από δωρεές, εφόσον ο ΠΟΥ κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ