magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πως εξελίσσεται ο κορωνοϊός για να διαφύγει από την ισχύ των εμβολίων

Κορωνοϊός: 6 σημαντικά δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα που απειλεί την Ευρώπη
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως  νέος κορωνοϊός έχει την ικανότητα να δημιουργεί μεταλλάξεις, που του επιτρέπουν να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια και πιθανώς ορισμένες θεραπείες εναντίον του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό δεν είναι θεωρητικό, αλλά υπαρκτό, καθώς αφορά το στέλεχος Έψιλον που ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ, επιστήμονες από ΗΠΑ και Ελβετία δημοσίευσαν προσφάτως μελέτη που αποκαλύπτει έναν «πρωτοφανή μοριακό μηχανισμό» με τον οποίο μπορεί ο κορωνοϊός να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, το στέλεχος Έψιλον φέρει μεταλλάξεις αμινοξέων στην πρωτεΐνη-ακίδα του. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα (πρόσδεση). Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους για να αρχίσει η λοίμωξη COVID-19.

Τρία αμινοξέα

Οι μεταλλάξεις στο στέλεχος Έψιλον αφορούν τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας, που αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο. Το γεγονός αυτό εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη.

Τελική συνέπεια είναι να μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει:

  • Είτε από τον εμβολιασμό εναντίον της COVID-19
  • Είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον κορωνοϊό

Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης-ακίδας στη μετάλλαξη Έψιλον διαπιστώθηκε με ηλεκτρονική κρυομικροσκοπία. Ο σχηματισμός ενός νέου δισουλφιδικού δεσμού επιβεβαιώθηκε με φασματομετρία μάζας.

Λίγα κρούσματα

Το στέλεχος Έψιλον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός χαρακτηρίζεται ως «μετάλλαξη ανησυχίας», κατά τον κ. Κόκοτο. Έχει εξαπλωθεί σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και σε 34 άλλες χώρες του κόσμου. Έως στιγμής, τα κρούσματά της στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 46.000. Στις υπόλοιπες χώρες, ο αριθμός τους παραμένει μικρός.

Η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο οι μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να μετριάζουν λίγο ή πολύ την προστατευτική δράση των αντισωμάτων είναι πολύ σημαντική. Αφ’ ενός δείχνει πόσο σημαντική είναι η συνεχής εγρήγορση για την COVID-19. Αφ’ ετέρου «υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης φαρμάκου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη νόσο, σκοτώνοντας τον κορωνοϊό στο αρχικό του στάδιο», καταλήγει ο κ. Κόκοτος.

Σχετικές αναρτήσεις

Γιατί χαλάει η διάθεσή μας όσο χειμωνιάζει; Οι λύσεις στο πρόβλημα

News Room A

Ήλιος: Τι να προσέξουμε για να είναι φίλος μας

News Room A

Αυτό είναι το ζευγάρι που σκοτώθηκε σε τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας – Τους εγκατέλειψε ο οδηγός Ι.Χ [photos]

News Room