magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πως αντιδρά ο οργανισμός στους ιούς όταν πέφτουν τα αντισώματα ;

Πως αντιδρά ο οργανισμός στους ιούς όταν πέφτουν τα αντισώματα ;

Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μπορεί να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει μια ασφαλιστική δικλείδα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου αναπτύχθηκε η τεχνολογία mRNA.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 61 ανθρώπους για έξι μήνες αφότου έκαναν εμβόλιο mRNA. Βρήκαν ότι τα αντισώματα σταδιακά έφθιναν, αλλά τα εμβόλια δημιούργησαν ανθεκτική μνήμη ανοσίας στον SARS-CoV-2 στη μορφή B και T κυττάρων τα οποία αυξήθηκαν με τον καιρό για να βοηθήσουν να αποτραπεί σοβαρή νόσηση. “Αυτό ίσως ήταν μια μικρή έκπληξη”, δήλωσε ο John Wherry, διευθυντής του ινστιτούτου ανοσολογίας.

Όπως είναι γνωστό πολλές χώρες προχωρούν ή σκέφτονται να προχωρήσουν στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου προκειμένου να τονώσουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Αν και οι ενισχυτικές αυτές δόσεις υπόσχονται αύξησή τους και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό για περισσότερο χρονικό διάστημα, το ίδιο το σώμα έχει τη δική του φυσική στήριξη στην άμυνα κατά της Covid-19 ακόμα και όταν τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν, σημειώνει ο ίδιος.

“Αν τα αντισώματα μειωθούν και μολυνθείς, έχεις τα B κύτταρα μνήμης ώστε κατά κάποιο τρόπο να τα ανανεώσουν ή να αντιδράσουν πολύ γρήγορα ώστε να δημιουργήσουν νέα εξουδετερωτικά αντισώματα”, είπε.

Τα αντισώματα μπλοκάρουν τον κορωνοϊό καθώς προσπαθεί να διεισδύσει, αποτρέποντας τη μόλυνση. Καθώς όμως τα προστατευτικά αντισώματα αδυνατίζουν, μια μόλυνση είναι περισσότερο πιθανή, τουλάχιστον μέχρι να κινητοποιηθεί αντίδραση από νέα.

Μεταλλάξεις

Η ομάδα του Wherry βρήκε ότι τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται από τα εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioBTech εμφανίζονται καλύτερα στο να μπλοκάρουν μεταλλάξεις του κορωνοϊού περιλαμβανομένων των Αλφα, Βήτα και Δέλτα, απ’ ότι αυτά που παράγονται από ήπια νόσηση με Covid-19.

Επιπρόσθετα, υψηλά επίπεδα κυττάρων Τ που παρήχθησαν από τα εμβόλια, ένας τύπος λευκοκυττάρου, ικανού να βρίσκει και να σκοτώνει κύτταρα που μολύνθηκαν από τον ιό εντοπίστηκαν μετά από έξι μήνες «διατηρώντας μια πρόσθετη θωράκιση που μας προστατεύει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα βοηθούν να καταλάβουμε γιατί η ανοσοποίηση παραμένει αποτελεσματική στην προστασία κατά σοβαρής Covid-19, νοσηλείας και θανάτου καθώς καταγράφονται περισσότερες μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων.

Οι ανοσιακές εφεδρείες θα μειώσουν επίσης τη διάρκεια των συμπτωμάτων Covid-19, θα αποτρέψουν το να χειροτερέψουν και θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε άλλους, συμπλήρωσε.

πηγή: Euro2day.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού: Τσέκαρε το στήθος σου, τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή

News Room M

Σακχαρώδης διαβήτης: Αυτές οι θεραπείες εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής

News Room A

Σοκ: Τριπλασιάστηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και εφήβων στο δεύτερο lockdown!

News Room A