magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πονάνε τα πόδια σου όταν ξυπνάς; Αυτός είναι ο λόγος!

Πονάνε τα πόδια σου όταν ξυπνάς; Αυτός είναι ο λόγος!

Πονάνε τα πόδια σου, όταν ξυπνάς το πρωί; Δες τι μπορεί να φταίει!

Εάν πονάνε τα πόδια σου το πρωί, μπορεί να αναρωτιέσαι αν απλώς σηκώνεστε από τη λάθος πλευρά του κρεβατιού ή αν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείς. Μπορεί να είναι ένας οξύς, τσούξιμος πόνος που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού σας. Ή μπορεί να αισθάνεστε σφιχτές τις φτέρνες σας ή το πάνω μέρος των ποδιών σας να πάλλεται όταν ξυπνάτε.

Σύμφωνα με την ορθοπεδικό Dina Stock, DPM, ο πόνος στα πόδια ή ο πόνος στη φτέρνα το πρωί μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παθήσεων λόγω έλλειψης στήριξης ή υπερβολικής χρήσης τενόντων ή συνδέσμων.

Ακολουθούν τέσσερις κοινές καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλούν πόνο πρώτο πράγμα το πρωί και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Εάν στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή είστε αθλητής που χτυπά τρέχοντας στο έδαφος, αυτή είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Τα πόδια σας έχουν συνδέσμους που ονομάζονται πελματιαία περιτονία που εκτείνονται από τη φτέρνα σας μέχρι τη βάση των δακτύλων σας. Αυτοί οι σύνδεσμοι υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού σας και απορροφούν την πίεση καθώς περπατάτε ή τρέχετε. Όταν αυτοί οι σύνδεσμοι φλεγμονώνονται ή σχίζονται, αναπτύσσετε μια κατάσταση που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

«Όταν αποχωρείτε, έχετε έναν οξύ πόνο στην πληγείσα περιοχή», λέει ο Δρ Stock. “Ένα από τα πράγματα που θέλετε να κάνετε είναι να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον τομέα.”

Αυτή είναι η πιο κοινή πάθηση που οδηγεί σε πόνο στη φτέρνα το πρώτο πράγμα το πρωί. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ σφιχτό στη φτέρνα σας και να αισθάνεστε έναν οξύ πόνο πολύ γρήγορα μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάνετε μερικά βήματα αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι. Συχνά, αυτός ο πόνος υποχωρεί από μόνος του όσο περισσότερο περπατάτε και ξυπνάτε αυτούς τους συνδέσμους, αλλά μερικές φορές, αυτός ο πόνος μπορεί να παραμείνει όλη την ημέρα. Για να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτού του πόνου, η Dr. Stock προτείνει να κάνετε τέντωμα στο κρεβάτι όταν ξυπνήσετε για πρώτη φορά πριν βάλετε τα πόδια σας στο έδαφος.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό τυλίγοντας μια πετσέτα ή μια ελαστική ταινία γύρω από το μπροστινό μέρος του ποδιού σας και τραβώντας το πόδι σας απαλά προς το μέρος σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα, μετά χαλαρώστε και επαναλάβετε αυτή τη διάταση πέντε έως 10 φορές πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Θα πρέπει να συνεχίσετε τις διατάσεις όλη την ημέρα.

Αχίλλειος τενοντίτιδα

Όπως διαβάζουμε στο healthstories.gr, παρόμοια με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, η αχίλλειος τενοντίτιδα συμβαίνει όταν ο αχίλλειος τένοντας σας στο πίσω μέρος της φτέρνας σας φλεγμονώνεται ή ερεθίζεται. Αυτός ο τένοντας σας βοηθά να τρέχετε, να περπατάτε και να πηδάτε, αλλά εάν ο αχίλλειος τένοντας σας είναι υπερτονισμένος ή υπερβολικός, μπορεί να γίνει δύσκαμπτος, τρυφερός και να διογκωθεί. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στη φτέρνα σας το πρώτο πράγμα το πρωί, αλλά μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο όταν ασκείστε, ανεβαίνετε σκάλες ή κινείστε όλη την ημέρα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να περπατήσετε.

Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου, θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να παγώσετε τον τένοντα σας για έως και 20 λεπτά κάθε φορά όλη την ημέρα και να μειώσετε το πρήξιμο σηκώνοντας το πόδι σας. Εάν ο πόνος συνεχίζεται, ο γιατρός σας μπορεί να παράσχει αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιηθείτε. Υπάρχουν μερικές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε, επίσης, εάν ο πόνος επιμένει και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία.

«Η θεραπεία για την τενοντίτιδα είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πελματιαία απονευρωσίτιδα», σημειώνει η Δρ. Stock.

Πλατυποδία

Περίπου 2 στα 10 άτομα έχουν πλατυποδία — και πολλά άτομα που τα έχουν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Εάν έχετε πλατυποδία, ίσως δεν εμφανίσατε ποτέ καμάρα ή ως ενήλικας, η καμάρα σας έχει πέσει. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν εμφανίσετε φλεγμονή ή ρήξη σε έναν τένοντα του ποδιού που υποστηρίζει τις καμάρες σας.

«Θέλετε να προσαρμόσετε το πόδι για να μην κάνετε όλες αυτές τις άλλες δομές να λειτουργούν υπερβολικά», λέει ο Δρ. Stock. «Η αστάθεια στο πόδι σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις με τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας, επομένως η υποστήριξη των τόξων είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε εάν έχετε πλατυποδία».

Η πλατυποδία μπορεί να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα ή η αχίλλειος τενοντίτιδα. Επομένως, είναι σημαντικό να στηρίζετε τα πόδια σας φορώντας καλά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή χρησιμοποιώντας ένθετα στα παπούτσια σας για επιπλέον υποστήριξη. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τις πεσμένες καμάρες ή την πλατυποδία σας με διάφορες διατάσεις και ασκήσεις όπως άρση καμάρας και ανασηκώσεις φτέρνας.

Και αν έχετε πλατυποδία, θα πρέπει να μείνετε μακριά από το να φοράτε σανδάλια ή να περπατάτε ξυπόλητοι.

Αρθρίτιδα

Εάν αισθάνεστε πόνο το πρωί στο πάνω μέρος του ποδιού σας ή στους αστραγάλους σας, μπορεί να έχετε αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος σας φθείρεται και οι αρθρώσεις σας τρίβονται μεταξύ τους, κόκαλο με κόκκαλο. Αυτό μπορεί να συμβεί με τακτική φθορά καθώς γερνάτε (οστεοαρθρίτιδα). Μπορεί επίσης να έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα, που προκαλούνται από φλεγμονή.

«Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε τον τύπο αρθρίτιδας που έχετε», λέει ο Δρ Stock. «Εάν έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, πρέπει να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας».

Τι να κάνετε, αν πονάνε τα πόδια σας το πρωί

Εάν αισθάνεστε πόνο στα πόδια το πρωί, δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να φορέσετε νυχτερινό νάρθηκα για να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το προσβεβλημένο πόδι σας σε γωνία 90 μοιρών ενώ κοιμάστε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε τους σφιγμένους μύες και τους συνδέσμους σας. Το να μην κοιμάστε με την κοιλιά σας και να αφήνετε τα πόδια σας να ξαπλώνουν μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.

Εάν έχετε δοκιμάσει διατάσεις, φοράτε καλύτερα αθλητικά παπούτσια ή/και χρησιμοποιείτε ένθετα στα υποδήματά σας και συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο, μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Και αν έχετε οπτικό πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή εάν το πόδι σας ζεσταίνεται στην αφή, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού αμέσως γιατί μπορεί να έχετε σχίσει έναν σύνδεσμο ή τένοντα.

«Πολλές φορές, εάν ο πόνος σας είναι ήπιος ή μέτριος, το πρώτο πράγμα που πρόκειται να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την υποστήριξή σας, να προτείνουμε ένα πρωτόκολλο τεντώματος, να παρέχουμε συστάσεις για το γλάσο και να τροποποιήσουμε τη δραστηριότητα», λέει η Δρ Stock.

Σχετικές αναρτήσεις

Έρευνα: Οι πλούσιοι «λευκοί» ζουν καλύτερα και περισσότερο

News Room

Καρκίνος: Ποια μορφή θα αυξηθεί πάνω από 55% τα επόμενα χρόνια

News Room A

Διατροφή και εγκυμοσύνη: Τι αλλάζει και όσα πρέπει να τρώει μια μέλλουσα μητέρα

News Room A