magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πολλαπλή σκλήρυνση: Οι 4 στους 5 ασθενείς έχουν αυτό το πρώιμο σύμπτωμα

Πολλαπλή σκλήρυνση: Οι 4 στους 5 ασθενείς έχουν αυτό το πρώιμο σύμπτωμα

Η πολλαπλή (παλιότερη γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια απρόβλεπτη και μακροχρόνια ασθένεια.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματά της συχνά μιμούνται εκείνα άλλων κοινών παθήσεων. Έτσι πολλοί ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται σωστά ούτε εγκαίρως. Μάλιστα, μελέτη του Ιουνίου 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε, ότι τα πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης συχνά μένουν απαρατήρητα για έως και πέντε χρόνια προτού οι ασθενείς λάβουν τη σωστή διάγνωση.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα, που εμφανίζεται αρκετά νωρίς σε αυτήν την ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και επηρεάζει τέσσερις στους πέντε ασθενείς.

Σχεδόν το 80% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση παρατηρούν πρώτα απ’ όλα αυξημένη κόπωση

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal ανέλυσε περισσότερους από 200 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έναν χρόνο μετά τη διάγνωσή τους και διαπίστωσε ότι το πιο συνηθισμένο πρώιμο σύμπτωμα ήταν η κόπωση. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης (NMSS), σχεδόν το 80% των ασθενών αντιμετωπίζει “ανεξήγητη κόπωση” ως το πιο πρώιμο σύμπτωμα.

Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πολλαπλούς τύπους κόπωσης, όπως:

  • στέρηση ύπνου λόγω δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης
  • νυκτερινούς μυικούς σπασμούς
  • κόπωση ως αποτέλεσμα της ανάγκης να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια μόνο για την εκπλήρωση των καθημερινών εργασιών

Ωστόσο, η NMSS λέει ότι ένας τύπος κόπωσης, που αναφέρεται ως lassitude, είναι μοναδικός σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτό το είδος κόπωσης γενικά:

  • εμφανίζεται σε καθημερινή βάση
  • μπορεί να εμφανιστεί νωρίς το πρωί ακόμη και μετά από έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο
  • τείνει να επιδεινώνεται καθώς η μέρα προχωρά
  • τείνει να επιδεινώνεται από την ζέστη και την υγρασία
  • εμφανίζεται εύκολα και ξαφνικά
  • είναι πιο σοβαρή από την κανονική κόπωση
  • είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανιστεί ως αδυναμία ή «βάρος» στα πόδια

Η κόπωση που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση συμβαίνει συνήθως όταν πλήττονται τα νεύρα στην σπονδυλική στήλη. Αυτό τείνει να οδηγεί σε αδυναμία που είναι πιο αισθητή στα πόδια αρχικά.

“Συχνά οι άνθρωποι λένε ότι τα πόδια τους είναι βαριά και τους είναι δύσκολο να σηκωθούν», δήλωσε η δρ. Gloria Hou, συν-διευθύντρια του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. «Αυτή είναι μια πολύ τυπική περιγραφή για νευρολογική αδυναμία», πρόσθεσε.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η ευαισθησία στην ζέστη είναι ένα άλλο συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται νωρίς

Η κόπωση δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα που η πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει από νωρίς. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperature, περίπου το 60-80% τοις εκατό των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση βιώνει επίσης ένα συγκεκριμένο είδος ευαισθησίας στην ζέστη και την θερμότητα, γνωστό ως το σημάδι Uhthoff, ή σύνδρομο Uhthoff.

Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος κατά ένα τέταρτο του βαθμού Κελσίου μπορεί να επιδεινώσει προσωρινά τα νευρολογικά συμπτώματα ενός ασθενούς, προκαλώντας στους ασθενείς αυξημένη μυϊκή αδυναμία, οπτική δυσλειτουργία, γνωστικά προβλήματα, προβλήματα ισορροπίας και κόπωση.

Πηγές: https://www.webmd.com (1)https://www.nationalmssociety.orghttps://physiocentersofafrica.comhttps://www.webmd.com (2)https://bestlifeonline.com

Σχετικές αναρτήσεις

Νανοϊατρική καρκίνος: Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στη θεραπεία συμπαγών όγκων

News Room A

800 – 1000 παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως στην Ελλάδα

News Room

Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο: Όλο και περισσότεροι καρκινοπαθείς επιβιώνουν παγκοσμίως

News Room