26.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πόλεμος στην Ουκρανία: Σάλος με ρωσικό καταδρομικό πλοίο – Χτυπήθηκε από Ουκρανικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα

  Δεν έχουν τέλος οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς, με την Ρωσία να συνεχίζει να χτυπά αδιάκοπα και την Ουκρανία να αμύνεται με κάθε πιθανό τρόπο, ενώ θρίλερ προκαλεί η είδηση της επίθεσης στο  καταδρομικό πλοίο Moskva, την στιγμή που η Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι χτύπησαν το πλοίο με πυραύλους Neptune.

  Το ρωσικό καταδρομικό Moskva είναι το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Είναι το πλοίο που την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησίασε το Φιδονήσι και κάλεσε τους συνοριοφύλακες να παραδοθούν αλλά αντ’ αυτού άκουσε τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «άντε γαμ@@@@@», η οποία έγινε και γραμματόσημο!

  Αυτό που μεταδίδουν τις τελευταίες ώρες διεθνή και ρωσικά ΜΜΕ (επικαλούμενα και ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας) είναι πως το Moskva έπιασε φωτιά και έγιναν εκρήξεις των πυρομαχικών του, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την ανατίναξη. TASS, RIA Novosti και Interfax δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

  Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το πλήρωμα απομακρύνθηκε και η αιτία της πυρκαγιάς και των εκρήξεων ερευνάται. «Πυρκαγιά στο Moskva προκάλεσε έκρηξη στα πυρομαχικά που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  Την ίδια ώρα και ενώ δεν υπάρχει καμία εικόνα από το πλοίο, η Ουκρανία υποστηρίζει πως το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

  «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η θέση του. «Φλέγεται. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος», είπε.

  Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

  Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε και ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

  Από Slava, Moskva

  Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

  - Advertisement -

  Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης.

  Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ