magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν των κίνδυνο νόσησης από Covid-19 ;

Κορωνοϊός: Αύξηση εισαγωγών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης - Μειώθηκε η μέση ηλικία νοσούντων (video)

Τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία εναντίον του Covid-19. Ωστόσο μερικοί πλήρως εμβολισμένοι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν βαριά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα που σε συνδυασμό με τη νόσηση από Covid-19 μπορούν να οδηγήσουν στο νοσοκομείο; 

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2021 είχαν εμβολιαστεί πλήρως 176 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκαν 14.115 σοβαρά κρούσματα της COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία. Οι 11.440 ανέρρωσαν και οι 2.675 έχασαν τη ζωή τους (σ.σ. οι συνολικοί θάνατοι στις ΗΠΑ από κορωνοϊό είναι πάνω από 677.000).

Τα CDC αναφέρουν ότι:

  • Οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Αποτελούσαν το 52% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησαν βαριά αλλά έγιναν καλά και το 56% όσων έχασαν τη ζωή τους
  • Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες 65 ετών και άνω). Αποτελούσαν το 70% όσων ανέρρωσαν και το 87% όσων κατέληξαν

Ωστόσο, το 21% των θανάτων (493 περιπτώσεις) και το 25% των κρουσμάτων (2.491 περιπτώσεις) ήταν σε ασυμπτωματικά άτομα ή δεν σχετιζόταν καθόλου με την COVID.

Κλονισμένη υγεία

Σύμφωνα με αδημοσίευτη μελέτη των CDC, όσοι νοσηλεύονται με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους, όχι μόνο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά συνήθως έχουν και κλονισμένη υγεία. Στην πραγματικότητα, πολλοί πάσχουν από πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα.

Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 4.732 ασθενών. Η μέση ηλικία των ανεμβολίαστων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν τα 59 έτη. Των πλήρως εμβολιασμένων ήταν τα 73 έτη.

Ειδικά μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στα νοσοκομεία απ’ ό,τι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

Το σχεδόν 71% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και διαταραχές, όπως:

  • Υπέρταση (έπασχε το 70,5% των ασθενών)
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά., έπασχε το 58,6%)
  • Χρόνια μεταβολικά νοσήματα (48,5%)
  • Παχυσαρκία (48,4%)
  • Χρόνια πνευμονοπάθεια (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα κ.ά., έπασχε το 39,2% των ασθενών)
  • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 38,1% των ασθενών)
  • Νευρολογικά νοσήματα (33%)
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό (32,1%)
  • Νεφροπάθεια (30,4%)

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι περισσότερο από το 19% των πλήρως εμβολιασμένων που αρρώστησε βαριά ο κορωνοϊός είχαν τουλάχιστον 2 υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον, το 6,3% είχαν ένα υποκείμενο νόσημα. Μόλις το 3,6% δεν είχαν κανένα. Αντιθέτως, στους ανεμβολίαστους το 8,6% δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα και το 14,3% είχαν ένα.

πηγή: iatropedia.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτιά στη Θωρακοχειρουργική µε το Ροµποτικό Σύστηµα Da Vinci Xi στο Metropolitan

News Room

Υγιεινή διατροφή: Μπορεί η όραση να βελτιωθεί με φυσικά αποτελέσματα;

News Room A

4 συμβουλές για να αναπνέετε καλύτερα στη ζέστη

News Room A