magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πιθανό σημάδι νεφρική νόσου αν δείτε αυτό στο πρόσωπο: Προσοχή τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα

Πιθανό σημάδι νεφρική νόσου αν δείτε αυτό στο πρόσωπο: Προσοχή τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα

Πιθανότατα υποθέτετε ότι τα νεφρά σας λειτουργούν σωστά, αλλά ακόμα κι αν δεν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να μην το έχετε καταλάβει.

Παρά το γεγονός ότι η νεφρική νόσος είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου, οι περισσότεροι δεν διαγιγνώσκονται.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα συμπτώματα δεν γίνονται πάντοτε εύκολα αντιληπτά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα σημάδια, συμπεριλαμβανομένου ενός, που θα μπορούσε να “κρύβεται” στο πρόσωπό σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας είναι πρησμένα, κάντε εξετάσεις για νεφρική νόσο

Τα πρησμένα μάτια θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο σημάδι νεφρικής νόσου, σύμφωνα με την δρ. Clara Lawson, από την USA Hemp. Σύμφωνα με την δρ. Lawson, τα νεφρά είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των αποβλήτων από το σώμα και, όταν καταστραφούν, η ικανότητά τους να εκτελέσουν αυτό το έργο μειώνεται πολύ.

«Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν καλά, μειώνεται η ικανότητά τους να διατηρούν τη διαδικασία φιλτραρίσματος. Έτσι, η πρωτεΐνη αρχίζει να διαρρέει από τα ούρα αντί να αποθηκεύεται στο σώμα. Αυτό με την σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση υγρών και μετάλλων, όπως ασβέστιο και φωσφορικό άλας, γύρω από τα μάτια, γεγονός που προκαλεί πρήξιμο γύρω από τα μάτια«, λέει η ίδια.

Τα πρησμένα μάτια από νεφρικά προβλήματα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά

Τα πρησμένα μάτια μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων λιγότερο ανησυχητικών καταστάσεων, όπως άγχος, έλλειψη ύπνου, ή αλλεργίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά ακριβώς συνδέονται με τη νεφρική νόσο. Σύμφωνα με την δρ. Lawson, τα μάτια σας θα φαίνονται πρησμένα, ξηρά και ερεθισμένα εάν συνδέονται με πρόβλημα στα νεφρά σας. Η δρ. Yuna Rapoport, από το Manhattan Eye στη Νέα Υόρκη, λέει ότι αν τα μάτια σας είναι πολύ πρησμένα το πρωί είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας.

Είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα εάν έχετε νεφρική νόσο

Αν και είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια νεφρικής νόσου, τα πρησμένα μάτια είναι απίθανο να είναι το μοναδικό σύμπτωμα που θα έχετε, σύμφωνα με την δρ. Rapoport. Λέει ότι μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο και σε άλλα μέρη, όπως τα χέρια και τα πόδια σας.

Άλλα συμπτώματα πέρα από το πρήξιμο περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • μειωμένη όρεξη
  • ναυτία νωρίς το πρωί
  • αλλαγή στο χρώμα των ούρων ή αφρώδη ούρα
  • ξηροδερμία ή φαγούρα στο δέρμα
  • μυικές κράμπες
  • πόνος στην πλάτη και στην κάτω κοιλιακή χώρα

Τόσο η δρ. Lawson όσο και η δρ. Rapoport λένε ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για πιθανή νεφρική νόσο, εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μαζί με τα πρησμένα μάτια.

«Τα νεφρά σας παίζουν έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στον οργανισμό. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να ελέγξετε τα νεφρά σας, εάν παρατηρήσατε πρήξιμο στα μάτια και άλλα συμπτώματα τον τελευταίο καιρό, για να διαγνώσετε το όποιο πιθανό πρόβλημα των νεφρών στην αρχική του φάση», λέει η δρ. Lawson.

Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες

Σύμφωνα με την δρ. Lawson, ορισμένες νεφρικές παθήσεις είναι θεραπεύσιμες, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι το μοναδικό πράγμα, που θα μειώσει τις επιπλοκές. «Η νεφρική νόσος στο αρχικό της στάδιο είναι θεραπεύσιμη, αλλά εάν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή σας», προειδοποιεί.

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας, με αποτέλεσμα σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • καρδιακές παθήσεις
  • επιπλοκές εγκυμοσύνης
  • μειωμένη ανοσολογική απόκριση
  • αναιμία

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μη αναστρέψιμη βλάβη στα νεφρά σας μόλις η νόσος προχωρήσει αρκετά χωρίς θεραπεία. Αν συμβεί αυτό θα χρειάζεστε χρόνια αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού.

«Εάν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά, διάφορα απόβλητα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στο αίμα σας. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που σχετίζονται με αυτό είναι:

  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • ασθενέστερα οστά
  • δύσπνοια
  • χαμηλός αριθμός αιμοσφαιρίων
  • βλάβες στα νεύρα και
  • καρδιακά προβλήματα

Εάν έχετε παρατηρήσει πρώιμα σημάδια νεφρικής νόσου, θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία χωρίς καθυστέρηση”, λέει η δρ. Lawson.

Πηγές: https://www.cdc.govhttps://www.mayoclinic.orghttps://bestlifeonline.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ακμή στην προεφηβεία: Ποιος ο ρόλος του βάρους

News Room A

Κίνα: Επιστήμονες έφτιαξαν μάσκα ανίχνευσης στον αέρα κορωνοϊού και του ιού της γρίπης

News Room A

Τα πέντε βήματα για να φύγει το σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με διαιτολόγους

News Room A