magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πίνουν βρασμένο μαρούλι για καλύτερο ύπνο: Τι μεγάλο λάθος έκαναν όμως… (video)

Πίνουν βρασμένο μαρούλι για καλύτερο ύπνο: Τι μεγάλο λάθος έκαναν όμως… (video)

Αν δεν ξέρετε τι είναι το TikTok, δεν ξέρετε τι χάνετε από αποδείξεις ότι… η βλακεία είναι ανίκητη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μία από τις τάσεις σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολλοί χρήστες να πίνουν χυμό μαρούλι για να κοιμηθούν καλύτερα!

Μία κοπέλα είπε σε ένα βίντεο ότι «λένε ότι το να πιείς βρασμένο μαρούλι σε κάνει να νυστάζεις», προσθέτοντας, «δεν μπορώ να κοιμηθώ, οπότε θα το δοκιμάσω».

 

Η συνταγή, σύμφωνα με την χρήστη shapla_11, είναι αρκετά απλή:

  • Παίρνεις λίγο μαρούλι, το βάζεις σε ένα δοχείο και το περιχύνεις με βραστό νερό. Εκείνη πρόσθεσε και τσάι μέντας, επειδή αναγνώρισε σωστά ότι το βραστό μαρούλι μπορεί να «έχει χάλια γεύση».
  • Μετά από δέκα λεπτά, βγάζεις το μαρούλι από το δοχείο και πίνεις τον “χυμό”.

Η ίδια, όπως και αρκετοί άλλοι στο TikTok, ισχυρίστηκε ότι πράγματι λειτούργησε το κόλπο!

 

 

Είναι, λοιπόν, το μαρούλι στην πραγματικότητα κάποιο είδος βοηθητικού ύπνου;

ΟΧΙ είναι η απάντηση.

Είναι πιθανό ότι την αρχή έκανε κάποιος στο TikTok που διάβασε (και παρανόησε) τα αποτελέσματα μελέτης του 2017 σχετικά με την επίδραση που προκαλεί στον ύπνο το μαρούλι σε ποντίκια.

Οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει το ηρεμιστικό πεντοβαρβιτάλιο νάτριο (pentobarbital sodium), καθώς και εκχυλίσματα από τα φύλλα και τους σπόρους μερικών τύπων μαρουλιού, προκειμένου να κοιμίσουν τα ποντίκια. Σκοπός ήταν να ελέγξουν εάν τα εκχυλίσματα από μαρούλι βελτίωσαν την έναρξη και τη διάρκεια του ύπνου των ποντικιών.

Διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα από τα φύλλα και τους σπόρους του πράσινου μαρουλιού, βελτιώνουν την έναρξη του ύπνου στα ποντίκια (τα οποία πάντως είχαν λάβει ΚΑΙ ηρεμιστικό!) καθώς και τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό το απέδωσαν στην περιεκτικότητα του μαρουλιού σε λακτουκίνη (lactucin).

Ωστόσο, οι ποσότητες που αναφέρθηκαν στην έρευνα δεν είναι αυτές που φαίνεται να καταναλώνουν οι… φωστήρες του TikTok.

Στους ποντικούς δόθηκαν δόσεις είτε 80 mg/kg εκχυλίσματος είτε 160 mg/kg. Σε ένα μέσο άτομο, που ζυγίζει 62 κιλά, αυτές οι δόσεις αντιστοιχούν σε 4,96, ή 9,92 γραμμάρια, για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Και αυτό, εάν υποθέσουμε ότι η αναλογία αυτή είναι ακριβής, κάτι που δεν μπορούμε να ξέρουμε σίγουρα.

Επίσης, στην έρευνα το εκχύλισμα παρασκευάστηκε χρησιμοποιώντας αιθανόλη, αντί για βραστό νερό. Έτσι οι ερευνητές έβγαλαν πολύ περισσότερη λακτουκίνη από τα φύλλα και τους σπόρους του μαρουλιού.

Εν ολίγοις, όπως είπε η Marie-Pierre St-Onge, διευθύντρια του Sleep Center of Excellence από το πανεπιστήμιο Columbia, το πιο πιθανό είναι ότι αυτοί οι χρήστες του TikTok ένιωσαν μια επίδραση τύπου placebo από το νερό του μαρουλιού: Περίμεναν ότι θα τους νυστάξει και νύσταξαν!

Πηγές: https://www.insider.comhttps://www.iflscience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Διαβήτης: Πολύ συχνά σχετίζεται με ανεξήγητη απώλεια ακοής

News Room A

Πώς να προστατευθείτε από τις αλλεργίες της Άνοιξης

News Room A

Οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

News Room M