8.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέτσας: «Θα προσφέρουμε δουλειά σε αυτούς που πλήγηκαν από τις φωτιές στην Εύβοια»

  Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι πληγέντες κάτοικοι της Εύβοιας, να απασχοληθούν στην ανασυγκρότηση της περιοχής.

  Ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega τόνισε πως «η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών.

  Γίνονταν καθαρισμοί όλα αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα σε ό,τι αφορά στα θέματα καθαρισμού και προστασίας εδώ και δεκαετίες. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται στους δήμους για πυροπροστασία, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

  Η επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

  «Μέχρι εχτές είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, φαίνεται ότι στις κατοικίες δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Υπάρχουν ζημιές σε επαγγελματικούς χώρους, οι οποίες καταγράφονται. Για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

  Μόλις οριστικοποιηθεί η καταγραφή, όλοι πληγέντες συμπολίτες μας μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή, που φτάνει μέχρι 150.000 χρηματοδότηση, 80% είναι κρατική αρωγή και το 20% είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

  «Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα»
  «Αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε.

  «Το πακέτο αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε είναι γενναίο»

  «Το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι γενναίο και εμπροσθοβαρές. Σημασία έχει η ταχύτητα. Από τις 18 του μηνός που ανοίγει η πλατφόρμα θα κριθούμε όλοι για την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων. Το πιο δύσκολο θα είναι το κομμάτι της αποκατάστασης της Εύβοιας, όπου δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή περιουσιών, αλλά για μία οικολογική καταστροφή που αλλάζει το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη μέρα.

  Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Θέλω να ζητήσω από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση», απάντησε ο κ. Πέτσας καλούμενος να εκτιμήσει αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους επαρκούν.

  «Πρόθεσή μας να προσφέρουμε δουλειά στους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια»

  «Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το δάσος που κάηκε προϋποθέτει πολλές εργασίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν εκεί. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν στον τόπο τους εφόσον το επιθυμούν. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους δουλειά ώστε να μείνουν στον τόπο τους. Το δάσος προσφέρει θέσεις εργασίας, και θα φροντίσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την επαγγελματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

  - Advertisement -

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ