31.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρενοχλείσαι σεξουαλικά στη δουλειά σου; Δες τι να κάνεις και τι όχι, που να απευθυνθείς!

  Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της δουλειάς. εδώ Μπορείς να δεις τι πρέπει να κάνεις την αποφύγεις τη δικαιούσαι και πού μπορείς να απευθυνθείς.

   Συμβαίνει σε εμένα ;

  Ένας απλός τρόπος, σε περίπτωση που αμφιβάλλεις για το αν υφίστασαι σεξουαλική παρενόχληση, είναι να εξετάσεις το πως αυτή η συμπεριφορά σε κάνει να αισθάνεσαι:

  Μήπως…..σε κάνει να νιώθεις απειλή έστω και αν οι προτάσεις είναι έμμεσες;

  ..ξοδεύεις χρόνο προσπαθώντας να προβλέψεις πού και πώς θα γίνουν οι επιθέσεις, ώστε να μπορέσεις να τις αποφύγεις ή να τις αποτρέψεις;

  ..βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση ανασφάλειας και νευρικότητας, αγωνιάς περιμένοντας την επόμενη επίθεση και η ακούσια αναμονή ανανεώνει τον φόβο και τη νευρικότητά σου;

  ..αναρωτιέσαι «Γιατί εμένα;» ή «Τελικά είμαι τόσο φτηνό και ανάξιο άτομο που δεν μου δείχνουν σεβασμό;» ή «Δεν σημαίνω τίποτα σαν άνθρωπος στα μάτια του;»;

  ..φοβάσαι πως αν μιλήσεις θα γελοιοποιηθείς και θα στιγματιστείς;

  ..φοβάσαι πως αν αντιδράσεις θα απολυθείς;

  ..αισθάνεσαι ντροπή και η ντροπή μετατρέπεται σε ένα συναίσθημα που σε βαραίνει;

  Τί μπορώ να κάνω ;

  Μην αφήσεις τη ντροπή να σε βαραίνει. Οι γυναίκες που είναι ικανές να μετατρέψουν τη ντροπή σε θυμό θα μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αγνοήσουν την ενοχλητική συμπεριφορά και δεν μιλούν ανοιχτά. Αυτό λειτουργεί ως εσωτερικός αμυντικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να βλάπτουν τον εαυτό τους.

  - Advertisement -

  Μίλησε ανοιχτά και δυνατά στο φιλικό σου περιβάλλον και στην οικογένειά σου. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν έχεις κανένα λόγο να ντρέπεσαι, εάν κάποιος πρέπει να ντρέπεται δεν είναι άλλος από εκείνον που παρενοχλεί.

  Πάρε στα σοβαρά τα συναισθήματα που ξυπνούν μέσα σου όταν κάποιος παραβιάζει τα όριά σου.

  Αν νιώθεις άβολα, αν αισθάνεσαι προσβολή, ντροπή και φόβο, είναι επειδή κάποιος παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά σου. Έχεις το αναφαίρετο δικαίωμα να μην ενδίδεις στη βία και σε κάθε μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

  Μην αγνοείς τις προειδοποιήσεις των άλλων για συγκεκριμένα άτομα και καταστάσεις.

  Να έχεις επίγνωση των καταστάσεων καθώς και των ανθρώπων που μπορούν να σε βλάψουν. Άκου το ένστικτό σου. Άκου την εσωτερική φωνή σου που σου λέει ότι εδώ πρέπει να προσέξεις.

  Κλείσε ένα ραντεβού με γιατρό ή ψυχολόγο αν το χρειάζεσαι, μην καταφύγεις όμως στα ψυχοφάρμακα για να αντέξεις την πιεστική κατάσταση.

  Μην αλλάξεις τον εαυτό σου – άλλαξε την πιεστική κατάσταση.

  Μπορείς να δράσεις σε τρεις κατευθύνσεις:

  Απέναντι σ’ αυτόν που παρενοχλεί.

  Βάλε τα δικά σου όρια και πες «όχι» με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αν σου προτείνει να πάτε σε μέρη ή να κάνετε πράγματα που δεν θέλεις και που δεν υπάγονται στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις.

  Κατονόμασε την παρενοχλητική συμπεριφορά του στον ίδιο και κάνε τον υπεύθυνο για τις πράξεις του. Η απόρριψη πρέπει να είναι άμεση, χωρίς αργοπορία, ούτως ώστε το πλήγμα στο Εγώ του να είναι μικρότερο απ’ ό,τι αν αρχίσει να τρέφει ελπίδες που θα διαψευσθούν αργότερα.

  Μπορείς να του πεις, π.χ.:

  «Χτες το απόγευμα μου ζητήσατε να βγούμε μαζί μόνοι. Παρακαλώ να μη μου ξανακάνετε τέτοιες προτάσεις»

  «Χτες μου στείλατε τρία SMS στο κινητό μου. Η συμπεριφορά σας μου είναι ανεπιθύμητη και σας παρακαλώ να μην την επαναλάβετε.»

  «Χθες μου χαϊδέψατε τα μαλλιά μέσα στο ασανσέρ και με ακουμπήσατε με το πόδι σας, με κάνατε να νιώσω πολύ άβολα και θέλω να σταματήσετε αυτές τις χειρονομίες που με προσβάλλουν».

  Αν αυτός συνεχίζει, μπορείς να του πεις:

  «Αν δεν σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά που προσβάλλει την αξιοπρέπειά μου, θα αναγκαστώ να απευθυνθώ στον ανώτερό σας».

  Εάν στον εργασιακό σου χώρο ισχύει κάποιος σχετικός κώδικας, μπορείς να του στείλεις ένα αντίγραφο ή να αναφέρεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει ειδικός νόμος που απαγορεύει τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

  Αν σου επιτεθεί σωματικά, πήγαινε σε γιατρό και ζήτησε γνωμάτευση. Μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί, μην το αμελήσεις Όταν τα σημάδια θα έχουν φύγει, θα είναι πια αργά για να αποδείξεις τι συνέβη.

  Μην ντρέπεσαι το γιατρό, διηγήσου του λεπτομερώς ποια μέρη του σώματός σου έχουν υποστεί βία και ζήτησέ του να καταγράψει το συμβάν περιγραφικά.

  Υπό όλες τις συνθήκες είναι σημαντικό να κρατάς λεπτομερές ημερολόγιο για το τι γίνεται (ώρα, ημερομηνία, τόπος παρενοχλητικής συμπεριφοράς). Φύλαξε τυχόν γράμματα, μηνύματα στο τηλέφωνο, γραπτά μηνύματα και ό,τι άλλο αποδεικτικό στοιχείο μπορείς.

  Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα αν επιλέξεις να υποβάλεις καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και υποστηρίζουν την υπόθεσή σου αν προσφύγεις δικαστικά.

   

  Απέναντι στον χώρο εργασίας.

  Αν ο παρενοχλών παρά τις προσπάθειές σου συνεχίσει:

  Μπορείς να ενημερώσεις πρώτα έναν/μια έμπιστο/-η συνάδελφό σας, που μπορεί αργότερα να δώσει μαρτυρία αν χρειαστεί.

  Αν προβλέπεται διαδικασία καταγγελιών, μπορείς να κάνεις μια γραπτή καταγγελία στο αρμόδιο πρόσωπο για τη συμπεριφορά αυτού που παρενοχλεί, κατονομάζοντας συγκεκριμένα τι έχει γίνει, πότε και πού. Π.χ.: «Στις 3 Ιουνίου, μεταξύ 10 και 12 η ώρα, μου έστειλε τρία SMS που έλεγαν ότι θέλει να βγούμε μαζί εκείνο το βράδυ και όταν του είπα να σταματήσει μου έστειλε αλλά δύο στις 2 η ώρα, αλλά ακόμη πιο επιθετικά αυτή τη φορά».

  Κράτησε την καταγγελία σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική για να μην κατηγορηθείς για αναξιοπιστία, υστερία ή εκδικητικότητα.

  Μπορείς να απευθυνθείς στον ανώτερο του προϊσταμένου σου ή του συναδέλφου σου. Ο ανώτερος στον οποίο θα απευθυνθείς πρέπει να είναι της εμπιστοσύνης σου, να μην έχει διασυνδέσεις με αυτόν που παρενοχλεί και να δεσμευθεί για τήρηση εχεμύθειας.

  Πάρε μαζί σου και ένα άλλο έμπιστο σου πρόσωπο κατά τη συζήτηση ώστε να υπάρχει μάρτυρας στο τι ειπώθηκε. Κράτησε φωτοτυπία της καταγγελίας και τα πρακτικά της συζήτησης είτε για τον εαυτό σου είτε για μελλοντική χρήση, αν χρειαστεί αργότερα π.χ. για τον Συνήγορο του Πολίτη.

  Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης και φοβάσαι πως θα χειροτερέψει η κατάστασή σου με το να μιλήσεις με κάποιον «εντός των τειχών», μπορείς να απευθυνθείς σε εξωτερική αρμόδια Αρχή.

  Απέναντι σε εξωτερική αρμόδια Αρχή.

  Αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να διευθετήσεις το πρόβλημα μόνη:

  Αν εργάζεσαι σε ιδιωτική επιχείρηση, μπορείς να απευθυνθείς στην Επιθεώρηση Εργασίας με μια γραπτή έκθεση όπου θα αναφέρεις ακριβώς ό,τι έχει γίνει, και θα ζητήσεις να ανοίξει φάκελος για την υπόθεσή σου.

  Αν εργάζεσαι στο Δημόσιο, μπορείς να συμβουλευτείς τον Συνήγορο του Πολίτη για την περαιτέρω διαδικασία καταγγελίας.

  Στείλε στον Συνήγορο οπωσδήποτε μια γραπτή καταγγελία με λεπτομέρειες για την παρενόχληση ώστε να ανοίξει έναν φάκελο. Μία προφορική καταγγελία χωρίς λεπτομέρειες έχει σοβαρές πιθανότητες να καταλήξει στο αρχείο.

  Μπορείς να συμβουλευτείς δικηγόρο για το πώς θα προχωρήσεις νομικά, αν επιθυμείς μια δίκη ή απλά μια νομική προειδοποίηση του ατόμου που παρενοχλεί.

  Κράτησε την καταγγελία σου σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό επίπεδο.

  Επειδή μπορεί να δεχτείς αντίποινα από αυτόν ή τους υποστηρικτές του, καλό είναι να προετοιμαστείς ζητώντας συμβουλές από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, από την Επιθεώρηση Εργασίας ή έναν/μία νομικό για το πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

  Τι να μην κάνεις

  Μην προσποιείσαι ότι δεν συμβαίνει τίποτα, βρίσκοντας δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του.

  Μη ζητάς και μη δέχεσαι χάρες από τον άνθρωπο που παρενοχλεί για να μη γίνεις αργότερα εσύ ο στόχος και κατηγορηθείς ότι εκμεταλλεύθηκες την κατάσταση. Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι χάρες πληρώνονται ακριβά όταν προέρχονται από κάποιον που παρενοχλεί.

  Μην απομονώνεις τον εαυτό σου· είναι η χειρότερη τακτική.

  Μην ελπίζεις πως αν υποκύψεις στις πιέσεις του, θα σε αφήσει στην ησυχία σου και θα γλιτώσεις την απόλυση. Ο παρενοχλών δεν καταδέχεται να είναι η γυναίκα εκείνη που θα διακόψει τη σχέση. Στρέφεται τότε σε εντονότερη παρενόχληση, εκφοβισμό, συνεχή κριτική της δουλειάς της, δημιουργία φημών εναντίον της και απειλές για απόλυση ή μετάθεση.

  Μην ακολουθήσεις την τακτική της φροντίδας, δηλ. να του προσφέρεις καφέ, να τον ρωτάς για την οικογένειά του ή να μιλάς για τη δική σου οικογένεια ή το δεσμό σου ελπίζοντας ότι θα τον φιλοτιμήσεις για να σε δει σαν άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο.

  Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει μια εργαζόμενη επειδή ένας κατ’ εξακολούθηση ενοχλητικός άνδρας εκλαμβάνει τη φροντίδα σαν πρόσκληση για σεξ.

  Αν του ανοιχτείς και του αποκαλύψεις λεπτομέρειες από τη ζωή σου, μπορεί εκείνος αργότερα να τα εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες σε μια πιθανή αγωγή.

  Το περιβάλλον, όπως και τα δικαστήρια, δυσκολεύονται να καταλάβουν την ‘αποτρεπτική έμμεση τακτική’:

  «Γιατί το ανεχόταν τόσο καιρό, αν δεν φταίει τελικά η ίδια;»

  «Πως μπορούμε να την πιστέψουμε, όταν διαμαρτύρεται ένα ή δύο χρόνια μετά, αφού ξεκίνησε η παρενόχληση;»

   

  Τι λέει ο Νόμος

  Ο νόμος λέει ότι η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά απαράδεκτη διάκριση στη σημερινή κοινωνία και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρείται, ορίζοντας πως είναι υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν ότι κανένας και καμία εργαζόμενος/-η δεν θα δέχεται ανεπιθύμητη, προσβλητική σεξουαλική συμπεριφορά (Άρθρο 26, 3896/2010).

  Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν.3896/2010) σεξουαλική παρενόχληση είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα με σκοπό την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος».

  Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν3488/2006, όποιος τελεί την πράξη της παρ. 1 του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα ( όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή),εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ.

  Μύθοι για τη σεξουαλική παρενόχληση

  Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΛΕΡΤ:

  ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει αίσθηση απειλής

  ΕΠΕΙΔΗ η συμπεριφορά του είναι ανεπιθύμητη, εκφοβιστική και προσβλητική για την αξιοπρέπεια της γυναίκας . Και είναι η γυναίκα που ορίζει τι είναι ανεπιθύμητο, αθέμιτο και προσβλητικό για εκείνη και όχι ο παρενοχλών.(Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στην έννομη τάξη της Ελλάδας,).

  Ο παρενοχλών δεν είναι απλά ένα ερωτευμένο άτομο. Συνήθως το ερωτευμένο άτομο απομακρύνεται στην περίπτωση της απόρριψης. Εκείνος δεν ανέχεται την απόρριψη, αναζητεί επίμονα την εξουσία πάνω σε μια γυναίκα και έχει ανάγκη από αυτοεπιβεβαίωση. Δε νοιάζεται ούτε για τη συγκατάθεση του θύματος, ούτε για την αγάπη του. Αρκεί να γίνεται αποδεκτή η παρενοχλητική συμπεριφορά του.

  Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΟΥΣΙΑ ΣΧΕΣΗ:

  ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εξαναγκασμός

  ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εκφοβισμός

  Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον εξαναγκασμό και την εκούσια σχέση. Είναι απαράδεκτο να συγκρίνονται αυτές/-οί που εξαναγκάζονται να δεχτούν παρενόχληση μέσω σωματικού, ψυχικού και οικονομικού εκφοβισμού με αυτές/-ούς που με τη δική τους θέληση δημιουργούν μια σεξουαλική σχέση στον τόπο εργασίας, ακόμη και για να αποκομίσουν κάποια προνόμια

  Που μπορείς να απευθυνθείς

  Στο Συνήγορο του Πολίτη

  Δ/νση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28 Αθήνα

  Τηλ.: 210 7289794, Φαξ: 210 7292129,

  Τηλεφωνική Κέντρο: 210 7289600

  Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της περιοχής σου

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ