magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πανελλαδικές: Πώς το στρες επηρεάζει την περίοδο των μαθητριών

Η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση του στρες στις κοπέλες, επηρεάζοντας παράλληλα και την έμμηνο ρύση.

Το στρες είναι συνηθισμένη αιτία διαταραχής του έμμηνου κύκλου και είναι ιδιαίτερα έντονο στα κορίτσια που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τι μπορεί να τους προκαλέσει και πότε πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, το στρες είναι κινητήριος δύναμη για τον οργανισμό, αλλά σε… λογικές ποσότητες και με πεπερασμένη διάρκεια. Ειδάλλως μπορεί να έχει πολλές και απρόσμενες συνέπειες στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή/και έξαρση παθήσεων και συμπτωμάτων, όπως:

  • Ο πονοκέφαλος
  • Η υπέρταση
  • Τα καρδιολογικά προβλήματα
  • Οι δερματοπάθειες
  • Το άσθμα
  • Η αρθρίτιδα
  • Η κατάθλιψη
  • Οι αγχώδεις διαταραχές

Το στρες αποτελεί επίσης συνηθισμένη αιτία διαταραχής του έμμηνου κύκλου, η οποία συχνά παρατηρείται σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Μελέτη που είχε διεξαχθεί πριν από λίγα χρόνια στη Βρετανία είχε δείξει ότι περισσότερα από ένα στα τρία νεαρά κορίτσια (το 36%) «χάνουν» την περίοδό τους εξαιτίας του ακαδημαϊκού στρες. Μάλιστα το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως εμφανές την εποχή που γράφουν εξετάσεις.

Ο ρόλος του εγκεφάλου

Πώς μπορεί, όμως, το στρες να «κόψει» την περίοδο των κοριτσιών; Όπως εξηγεί η Dr.Swapna Kollikonda, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Hillcrest, στο Οχάιο, η έμμηνος ρύση ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Η δομή αυτή εκτελεί σημαντικές λειτουργίες, μία από τις κυριότερες είναι η σύνδεση του νευρικού συστήματος με το ενδοκρινικό (ορμονικό), μέσω της υπόφυσης. Η υπόφυση είναι ο αδένας του εγκεφάλου.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

News Room A

Ένας στους δύο μεταδίδει τον κορωνοϊό και δεν έχει συμπτώματα – Τι πρέπει να σας υποψιάσει

News Room A

Κορονοϊός: Σχεδόν 6 στους 10 πάσχοντες με καρκίνο υποφέρουν και από συμπτώματα long covid

News Room A