magdasnews.gr
Πάμε θέατρο…

Oscars 2022: Τα φαβορί και το μεγάλο ντέρμπι στην αποψινή τελετή

Oscars 2022: Τα φαβορί και το μεγάλο ντέρμπι στην αποψινή τελετή

Τι θα δούμε στα πολυαναμενόμενα βραβεία Oscars

Ο διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες πρεμιέρας», γνωστός κριτικός κινηματογράφου αλλά και σχολιαστής της αναμετάδοσης των βραβείων Oscars απόψε από την Cosmote Tv, Λουκάς Κατσίκας, μας δίνει το κλίμα των αλλαγών, των εκπλήξεων και μιλά για τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της τελευταίας στιγμής.

Όπως όλα γύρω μας τα τελευταία χρόνια έτσι και ο κινηματογράφος έχει αλλάξει, όπως υποστηρίζει ο κύριος Κατσίκας. Ζούμε την εποχή του home entertainment, του live streaming και όπως μας λέει: «Οι κινηματογραφικές αίθουσες και λόγω της πανδημίας δεν είναι γεμάτες και πια δεν βλέπουμε τις Οσκαρικές ταινίες, τη στιγμή που συμβαίνουν, όπως γινόταν στο παρελθόν. Κάποιες στην Ελλάδα δεν θα τις δούμε καθόλου στις αίθουσες, ούτε το καλοκαίρι και θα περιμένουμε να τις δούμε από τις γνωστές πλατφόρμες».

Ποιο είναι το διαφορετικό ή αν θέλετε το παράδοξο που έχει η φετινή 94η απονομή των βραβείων Οscars; Θα έχουμε ένα comeback στην αίγλη του παρελθόντος;

Παράδοξο δεν υπάρχει, έχει όμως μία μεγάλη αστοχία η απονομή που έχει προκαλέσει μάλιστα και ένα μικρό σκάνδαλο στο Hollywood καθώς έχει αποκλειστεί από την απονομή μία μεγάλη κατηγορία βραβείων, τα οποία θα δοθούν πριν την τελετή. Είναι σα να γυρίζουν την πλάτη σε πολύ σημαντικούς τεχνίτες των ταινιών, όπως για παράδειγμα στους υπεύθυνους του μοντάζ, όπου το μοντάζ είναι το Α και το Ω μίας ταινίας. Και στερούν την δυνατότητα από αυτούς τους ανθρώπους να βραβευτούν ενώπιον των συναδέλφων τους. Τα βραβεία φέτος πρέπει να κερδίσουν ένα στοίχημα. Το πως θα ανακτήσουν το κύρος τους, το οποίο έχει πληγωθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω του covid και των χαμηλών τηλεθεάσεων των τελευταίων χρόνων. Γιατί μη ξεχνάμε πως τα Oscars είναι μία επιχείρηση θεάματος.

Και ένα πολύ ακριβό τηλεοπτικό show παράλληλα…

Φυσικά και είναι ένα τηλεοπτικό show και μάλιστα με υψηλότατες τηλεθεάσεις και πέρυσι μάλιστα είχαμε μία πολύ δυσάρεστη επίγευση γιατί λόγω των περιοριστικών μέτρων, έγιναν σε μία βραδιά όλα μαζεμένα τα λάθος πράγματα. Επίσης οι καινοτομίες που έχει κάνει η Ακαδημία Κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει το ρόλο τους ώστε ο κόσμος να είναι «μουδιασμένος» απέναντι στα βραβεία. Το να καταργήσει τον κεντρικό παρουσιαστή ήταν μία από αυτές. Χρειάζεται πάντα ένας άνθρωπος για να συντονίσει και να κρατά το tempo της βραδιάς. Το έκανε για πολλά χρόνια και με μεγάλη επιτυχία άλλωστε στο παρελθόν ο Billy Crystal.

Ας πάμε λίγο στα βραβεία. Τι εκπλήξεις θα έχουμε και αν θα γίνει ντέρμπι σε κάποια από τις βασικές κατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων. Πείτε μου ποιος θα είναι δίκαιο με τα δικά σας κινηματογραφικά κριτήρια να κερδίσει και τι προβλέπεται να γίνει τελικά. Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από το Oscar σκηνοθεσίας.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απονεμηθεί στην Jane Campion για την σκηνοθεσία της ταινίας «Η εξουσία του σκύλου» (σ.σ Τhe power of the dog). Είναι η τρίτη φορά στα χρονικά των Oscars που θα απονεμηθεί σε γυναίκα το βραβείο αυτό και είναι από τις σημαντικότερες δημιουργούς που έχουμε στον κινηματογράφο. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί η συγκεκριμένη ταινία είναι μία από τις 3 ταινίες που μου άρεσαν περισσότερο.

Για το Oscar Α’ Ανδρικού ρόλου;

Παραμένει φαβορί για το βραβείο ο Will Smith. H διαφημιστική καμπάνια για αυτό το βραβείο έχει ξεκινήσει από τον ίδιο εδώ και πολύ καιρό, χωρίς ωστόσο να υποτιμώ την ερμηνεία του στην ταινία «King Richard». Είναι δυνατή και ενδιαφέρουσα αλλά δεν είναι η δυνατότερη της 5αδας των υποψηφίων. Για μένα θα έπρεπε να το πάρει είτε ο Benedict Cumbercatch για την «Εξουσία του σκύλου», είτε ο Andrew Garfield για την ταινία «Tick, tick…Boom» γιατί χρειάστηκε να τραγουδήσει και να χορέψει, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα.

Ασφαλείς προβλέψεις μπορούμε να κάνουμε για το Oscar B’ Γυναικείου ρόλου;

Σε αυτή την κατηγορία θα γίνει το μεγάλο ντέρμπι, θα έχουμε πραγματικό θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Μπορεί να το αποκτήσει η Jessica Chastain για την ταινία «Eyes of Tammy Faye», η οποία μάλιστα δήλωσε πως σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους της μακιγιέρ (σ.σ κατηγορία που δεν θα δούμε την απονομή) δεν θα παραστεί στην τελετή. Γιατί έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της και το μακιγιάζ, εκτός από την ερμηνεία της φυσικά. Αν δείτε την ταινία, είναι πραγματικά αγνώριστη. Μπορεί όμως να είναι νικήτρια και η Nicole Kidman για τον ρόλο της ως Lucille Ball στην ταινία «Being the Ricardos», αλλά με ασφάλεια σας λέω πως αν δεν το πάρει η Chastain, ενδεχομένως να δούμε την Olivia Colman ως νικήτρια για την ερμηνεία της στην ταινία «The Lost Daughter». Για εμένα είναι η καλύτερη της 5αδας, γιατί ο ρόλος δεν ήταν καθόλου αβανταδόρικος όπως των υπολοίπων κυριών και είναι αρκετά δύσκολος, χωρίς επιπρόσθετα στο μακιγιάζ ή στην εμφάνιση.

Και σε ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία της βραδιάς, εκείνο της καλύτερης ταινίας, το οποίο μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες θα απονείμουν ο πρώην πρίγκηπας Harry μαζί με την σύζυγό του Meghan, τι προβλέψεις υπάρχουν;

Αδιάσειστο φαβορί είναι η ταινία «H εξουσία του σκύλου». Aλλά όπως μας απέδειξαν οι απονομές των προηγούμενων ημερών, όπως από τις ενώσεις των κινηματογραφικών παραγωγών, είναι πολύ πιθανόν το βράδυ να δούμε την ταινία CODA να κερδίζει αυτό το χρυσό αγαλματίδιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτή η διαφοροποίηση ανάμεσα στο Oscar σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Μη ξεχνάμε τη χρονιά που το La La Land κέρδιζε τα βραβεία, η ταινία Moonlight ήταν εκείνη που πήρε το Oscar καλύτερης ταινίας. Αν κάποιος θέλει να στοιχηματίσει για απόψε, ας στοιχηματίσει στο CODA.

Αν και υπάρχουν καλύτερες ταινίες στην κατηγορία. Τι να πω για παράδειγμα για την ταινία «Licorice Pizza» του Paul Thomas Anderson του οποίου οφείλουν εδώ και χρόνια ένα Oscar. Θα έπρεπε να τον παρακαλάνε να το πάρει και εκείνος να τους κάνει τον δύσκολο και να τους λέει «Δεν το θέλω»! Θα είμαι ωστόσο πολύ ευχαριστημένος αν δούμε την «Εξουσία του σκύλου» να παίρνει εκτός απροόπτου το βραβείο.

Πηγή: queen.gr 

Σχετικές αναρτήσεις

“Μάζωξη”: Δείτε τις καλοκαιρινές συναυλίες του Γιώργου Μαζωνάκη

News Room A

Λευτέρης Πανταζής: Συνεργασία-έκπληξη με τη Δέσποινα Βανδή- Που κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη

News Room A

Πλήθος επωνύμων στο Βεάκειο Θέατρο και την παράσταση του Τάκη Ζαχαράτου

News Room M