magdasnews.gr
People & Politics

Όσα δεν γνώριζες μέχρι σήμερα για την Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο πόλεμος, τα συνθηματικά και η ιστορία της Βασιλικής Οικογένειας

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Παλάτι! Η Βασίλισσα Ελισάβετ μάλλον κόλλησε κορωνοϊό!

Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ανέβηκε στο θρόνο το 1952 και αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις συνήθειες και την πολύχρονη ζωή της.

Όπως ότι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο τα γενέθλιά της, έχει υπό την κυριαρχία της όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά νερά, φορά ρούχα με έντονο χρώμα για να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος ενώ υπολογίζεται ότι έχει φορέσει πάνω από 5.000 διαφορετικά καπέλα στη ζωή της.

Δεν έχει δίπλωμα οδήγησης

Και ούτε χρειάστηκε ποτέ να αποκτήσει. Άλλωστε όλα τα διπλώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδονται στο όνομά της. Όπως και τα διαβατήρια. Η ίδια έχει ταξιδέψει σε πάνω από εκατό χώρες χωρίς διαβατήριο ενώ οδηγεί η ίδια όποτε βρίσκει ευκαιρία. Μετά την εκπαίδευσής της στον βρετανικό στρατό είναι μία άριστη οδηγός.

Υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήταν 14 ετών και αντίθετα με πολλά παιδιά πλούσιων οικογενειών, έμεινε στο Λονδίνο που βομβαρδίζονταν καθημερινά μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945. Toν Φεβρουάριο του 1945, αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε στις βοηθητικές δυνάμεις όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός. Η θητεία της διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, αφού στις 8 Μαΐου τελείωσε ο πόλεμος.

Σε συνέντευξή της διηγήθηκε ότι οι γονείς της, επέτρεψαν στην ίδια και στην αδερφή της να περπατήσουν στους δρόμους του Λονδίνου, μαζί με όλους όσοι γιόρταζαν τη λήξη του πολέμου. «Θυμάμαι ότι φοβόμασταν μήπως μας αναγνώριζαν. Θυμάμαι ολόκληρες σειρές από αγνώστους, που σταύρωναν τα χέρια τους και περπατούσαν στους δρόμους. Μας παρέσυρε όλους ένα κύμα ευτυχίας και αγαλλίασης» είχε αναφέρει σε δήλωσή της. Μέχρι σήμερα είναι η μοναδική από όλους τους αρχηγούς κράτους που έχει υπηρετήσει στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και η μοναδική γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που εισήλθε ποτέ στο στρατό.

Δεν είναι ο πλουσιότερος πολίτης της Αγγλίας

Αν και αναμφίβολα ζει σε έναν κόσμο προνομίων και άνεσης, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι η πλουσιότερη της Μεγάλης Βρετανίας. Το όνομά της δεν βρίσκεται καν στην έκθεση του Forbes με τους τριακόσιους πλουσιότερους πολίτες της χώρας (2019). Η περιουσία της υπολογίζεται στα 520 εκατομμύρια δολλάρια. Ένα ποσό αρκετά χαμηλότερο από την περιουσία των 2.153 δισεκατομμυριούχων του κόσμου….

Η Ελισάβετ ιππεύει το άλογό της. Φωτογραφία του 1986. (Πηγή: Wikipedia)...
Η Ελισάβετ ιππεύει το άλογό της. Φωτογραφία του 1986. (Πηγή: Wikipedia)

Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της προέρχεται από τις ιδιόκτητες εκτάσεις, τη φορολογία των Βρετανών και τις ιπποδρομίες. Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παρακολουθεί απλώς τους αγώνες και τις εξελίξεις του αθλήματος, αλλά συμμετέχει με τα άλογά της. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1988 και 2017, τα άλογα της Αυτού Μεγαλειότης έτρεξαν σε 2.830 αγώνες και κέρδισαν τους 451. Αυτές οι νίκες της χάρισαν 9,4 εκατομμύρια δολλάρια ενώ διακρίθηκε ως η 11η πιο επιτυχημένη ιδιοκτήτρια «αγωνιστικών» αλόγων.

Παντρεμένη με τον τρίτο της ξάδερφο

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος εκτός από σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ είναι και ξάδερφός της. Μοιράζονται τους ίδιους προγόνους, την βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Άλμπερτ, οι οποίοι ήταν πρώτα ξαδέρφια.

Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ σε ηλικία 7 ετών, το 1933. (Πηγή: Wikipedia)
Η Πριγκίπισσα Ελισάβετ σε ηλικία 7 ετών, το 1933. (Πηγή: Wikipedia)

Σύμφωνα με τους Times, η Ελισάβετ συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρίγκιπα Φίλιππο, τον τρίτο της ξάδερφο, στα 13 της. Και αμέσως τον ερωτεύτηκε. Αν και σύναψε κάποιους παροδικούς δεσμούς κατά την εφηβεία της, η καρδιά της ανήκε ολότελα στον Φίλιππο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η αγάπη του ζευγαριού άντεξε στο χρόνο και ύστερα από 74 χρόνια γάμου, ζουν αγαπημένοι,  παρά τις απιστίες του Φιλίππου.

Η μυστική τσάντα που κουβαλάει πάντα μαζί

Το τσαντάκι που κουβαλά πάντα μαζί της η βασίλισσα δεν έχει τόσο χρηστική όσο επικοινωνιακή αξία. Άλλωστε οι δεκάδες συνοδοί της βρίσκονται συνέχεια δίπλα της για να της παρέχουν οτιδήποτε ζητήσει. Η βασίλισσα φαίνεται πως χρησιμοποιεί το αινιγματικό τσαντάκι της για να συνομιλήσει κρυφά με τους συνοδούς της. Λέγεται πως όταν ακουμπά τη τσάντα στο πάτωμα, σημαίνει πως η συζήτηση με τον εκάστοτε συνομιλητή της έχει γίνει αφόρητη και επιθυμεί το τέλος της. Αντίστοιχα, όταν η βασίλισσα ακουμπά το πορτοφόλι της στο τραπέζι, είναι ένδειξη ότι έχει κουραστεί και θέλει να φύγει από το γεύμα. Παρόμοια μηνύματα λαμβάνει το προσωπικό, όταν ακουμπάει το τσαντάκι στο τραπέζι ή όταν στριφογυρνάει το γαμήλιο δαχτυλίδι της. Για τις ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ένα κρυμμένο κουμπί στο γραφείο της, το οποίο και πατά όταν ο επισκέπτης της έχει γίνει ανυπόφορος. Αμέσως έρχεται κάποιος από το προσωπικό και συνοδεύει ευγενικά τον επισκέπτη στην έξοδο, με πρόφαση κάποια έκτακτη σύσκεψη ή εργασία της Ελισάβετ….

1992. Το «απαίσιο έτος»

Σε ομιλία της στις 24 Νοεμβρίου 1992, με την ευκαιρία της 40ης επετείου της στο βασιλικό θρόνο, η Ελισάβετ ονόμασε το 1992 για εκείνη ως «απαίσιο έτος» . Τον Μάρτιο του 1992 ο δεύτερος γιος της, Πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του, Σάρα Φέργκιουσον, πήραν διαζύγιο. Τον επόμενο μήνα, η κόρη της, Πριγκίπισσα Άννα, χώρισε με το σύζυγό της, Μαρκ Φίλιπς. Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Γερμανία, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξαγριωμένοι διαδηλωτές στη Δρέσδη της πέταξαν αυγά. Τον Νοέμβριο ξέσπασε πυρκαγιά στο Κάστρο Ουίνδσορ, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Η χρονιά έκλεισε με τον χωρισμό του Πρίγκιπα της Ουαλίας και γιου της, Κάρολου, με την σύζυγό του, Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας, χωρίς ωστόσο να πάρουν διαζύγιο επισήμως.

«Καλό απόγευμα, κύριε Μπόντ»

Κι όμως. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει συμπρωταγωνιστήσει με τον Τζέιμς Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ, σε ένα μικρό σκετσάκι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, το 2012. Ο Ντάνιελ Κρεγκ υποδύθηκε τον Βρετανό μυστικό πράκτορα που επισκέφθηκε το παλάτι του Μπάκιγχαμ και συνόδευσε την Αυτού Μεγαλειότητα στο χώρο διεξαγωγής των Αγώνων. Οι περισσότεροι που παρακολούθησαν την τελετή, σίγουρα θα θυμούνται τη σκηνή που οι δύο πρωταγωνιστές «έπεσαν με αλεξίπτωτο» και κήρυξαν την έναρξη των Αγώνων. Όπως αποκαλύπτει η στενή συνεργάτιδα της βασίλισσας, Άντζελα Κέλι, στο βιβλίο της «The Other Side Of The Coin: The Queen, The Dresser And The Wardrobe» η Ελισάβετ χρειάστηκε κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά για να «πειστεί» να πρωταγωνιστήσει στο σκετσάκι. «Την ρώτησα αν ήθελε ο ρόλος της να έχει λόγια» έγραφε η Κέλι. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Ελισάβετ απάντησε: «Φυσικά, θα πρέπει να πω κάτι». Γνωρίζοντας την αισθητική του Τζέιμς Μποντ, επέλεξε να πει την χαρακτηριστική φράση «Good evening, Mr Bond«.

 Δείτε το video από τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Θετικός στον κορωνοϊό ο Γιάννης Μώραλης: Το μήνυμά του στους ανεμβολίαστους

News Room A

Η Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη σε αγώνα της Μαρίας Σάκκαρη με την μητέρα της

News Room A

Πέτρος Φιλιππίδης: Τρεις γυναίκες απειλούν να τον στείλουν φυλακή

News Room A