21.8 C
Αθήνα
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026
Magda's News
News

Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης: Λύγισε τη Ρεάλ και σήκωσε την 4η Euroleague μέσα σε αποθέωση

Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης: Λύγισε τη Ρεάλ και σήκωσε την 4η Euroleague μέσα σε αποθέωση

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία σε έναν συγκλονιστικό τελικό γεμάτο ένταση και πάθος, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 92-85 και κατακτώντας την τέταρτη Euroleague της ιστορίας του. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν παράλληλα και τη μεγάλη εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του Κάουνας το 2023, φτάνοντας επιτέλους στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια.

Μπροστά σε περισσότερους από 18.000 εκστασιασμένους φιλάθλους, το Telekom Center Athens μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο γιορτινό σκηνικό. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έδωσε τεράστια ώθηση στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία άντεξε στην πίεση και «καθάρισε» το παιχνίδι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Καθοριστικοί για τη μεγάλη επιτυχία ήταν οι Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς, οι οποίοι πέτυχαν μεγάλα καλάθια όταν η μπάλα «έκαιγε», ενώ ο Τόμας Γουόκαπ έκανε τεράστια δουλειά στην άμυνα, βάζοντας δύσκολα στους παίκτες της Ρεάλ.

Πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών ήταν ο Φουρνιέ με 20 πόντους, προσθέτοντας ακόμη 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Βεζένκοφ είχε 12 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Πίτερς τελείωσε τον αγώνα με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ. Πολύτιμη ήταν και η παρουσία του Γουόκαπ, που μπορεί να σημείωσε 10 πόντους, όμως ξεχώρισε κυρίως για τις καθοριστικές άμυνές του.

Από την πλευρά της Ρεάλ, ο Τρέι Λάιλς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση με 24 πόντους και 8 ριμπάουντ, έχοντας 5/6 τρίποντα, ενώ ο Μάριο Χεζόνια πρόσθεσε άλλους 19 πόντους.

Η Ρεάλ μπήκε δυνατά, αλλά ο Ολυμπιακός αντέδρασε

Η ισπανική ομάδα ξεκίνησε καλύτερα τον τελικό, βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση και χτυπώντας κυρίως από την περιφέρεια. Ο Λάιλς έκανε μεγάλη ζημιά από νωρίς και η Ρεάλ προηγήθηκε ακόμα και με διψήφια διαφορά, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να καλέσει γρήγορα τάιμ άουτ.

Ο Ολυμπιακός όμως έβγαλε αντίδραση, μείωσε τη διαφορά και σταδιακά βρήκε λύσεις στην επίθεση. Ο Φουρνιέ ανέλαβε δράση στη δεύτερη περίοδο, σημείωσε συνεχόμενους πόντους και έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», βάζοντας «φωτιά» στην εξέδρα.

Παρά την εξαιρετική εμφάνιση του Λάιλς, που είχε ήδη 21 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, οι Πειραιώτες έκλεισαν το πρώτο μέρος μπροστά με 46-44, χάρη σε καθοριστικό φόλοου του Πίτερς.

Μάχη μέχρι το τέλος και «ερυθρόλευκη» ψυχή

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ συνέχισε να πιέζει και να βρίσκει μεγάλα σουτ, με τον Χεζόνια να παίρνει πρωτοβουλίες και να κρατά τους Μαδριλένους κοντά στο σκορ. Η ομάδα του Τσους Ματέο πέρασε μάλιστα μπροστά με έξι πόντους στην τρίτη περίοδο, εκμεταλλευόμενη τα λάθη του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως δεν λύγισαν. Ο Γουόκαπ κράτησε όρθια την ομάδα με τις άμυνες και την ενέργειά του, ενώ στην τελευταία περίοδο ο Φουρνιέ, ο Βεζένκοφ και ο Τζόουνς πέτυχαν κομβικά καλάθια.

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα πρωταθλητή. Ο Γουόκαπ έβγαλε τεράστια άμυνα πάνω στον Ντεκ και στη συνέχεια ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στην ομάδα του. Παρά την ύστατη προσπάθεια της Ρεάλ να επιστρέψει, οι Ισπανοί αστόχησαν στα κρίσιμα σουτ και ο Πίτερς «σφράγισε» τη νίκη από τις βολές.

Με το τελευταίο σφύριγμα, το γήπεδο πήρε… φωτιά. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύρισαν έξαλλα την επιστροφή της ομάδας τους στην κορυφή της Ευρώπης, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στην ιστορία του συλλόγου.

Related posts

Κωνσταντίνος Βασάλος: «Έχω πάθει κρίση ηλικίας» – Ο λόγος που δεν απαντά για την προσωπική του ζωή

ChrisTsiora

Χρήστος Σαντικάι για Λάουρα Νάργες: «Είναι μια χαρά, έχει τις φίλες και τους φίλους της»

ChrisTsiora

«Πρασίνισε» η Βαρκελώνη: Ο Παναθηναϊκός διέλυσε την Μπαρτσελόνα και «κλείδωσε» την εξάδα –

ChrisTsiora