magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Οι “SOS” τροφές για άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες και όχι μόνο

Οι "SOS" τροφές για άριστες επιδόσεις στις πανελλήνιες και όχι μόνο

Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν για τους μαθητές, ενώ σε λίγο καιρό καραδοκεί και η εξεταστική των φοιτητών. Το άγχος όπως είναι λογικό κορυφώνεται και πολλές φορές η όρεξη κόβεται. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη δίαιτά μας τα διατροφικά συστατικά που συμβάλλουν στην τόνωση του μυαλού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, τέσσερις είναι οι βιταμίνες που θα ενισχύσουν τη μνήμη, την αντοχή και τη διαύγεια των πνευματικά εργαζομένων και αυτές είναι οι εξής:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συμμετέχουν στο σχηματισμό σημαντικών δομών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Χαρίζουν ενέργεια και ευεξία και συμβάλλουν στη συνολική υγεία. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές κι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τις λαμβάνουμε τακτικά είτε από τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β είτε από συμπληρώματα, καθώς μπορούν να αποθηκευτούν μόνο μικρές ποσότητες στον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη C

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και, ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, μειώνοντας το αίσθημα της κούρασης και της κόπωσης.Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Σημαντικά είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέϊπφρουτ), το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα, ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο και άλλα.

Βιταμίνη Ε

Ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Επιβραδύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη. Περιέχεται σε τροφές όπως ξηροί καρποί (αμύγδαλα), σπανάκι, ελιές, ακτινίδια, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.

Σελήνιο

Ισχυρό μέταλλο που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εξουδετερώνει τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες. Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, βελτιώνει τη μνήμη. Καλές πηγές σεληνίου αποτελούν οι εξής τροφές: καρύδια, αβγά, σαρδέλες, σολομός, σπόροι Chia, ηλιόσποροι.

Σχετικές αναρτήσεις

Απομονωμένη διαστολική υπέρταση: Γιατί η “μικρή” πίεση είναι ανεβασμένη – Συμπτώματα και θεραπεία

News Room A

Πανδημία Κορωνοϊός: Περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την «ομίχλη εγκεφάλου» COVID

News Room A

ΕΟΔΥ: Η ανίχνευση ενός νέου ιού σε εμπύρετα περιστατικά στην Κίνα

News Room A