magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤετ α τετ με την Μάγδα

Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο lockdown – Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου στη Μάγδα Τσέγκου

Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο lockdown – Απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα

Το δεύτερο lockdown είναι πια γεγονός. Η χώρα θα παραμείνει κλειστή για 3 εβδομάδες μέχρι 30/11 και βέβαια κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να παραταθεί και για μια ή δυο βδομάδες ακόμα, ανάλογα με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που θα σημειωθούν και τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ήρθαν και πάλι μεγάλες αλλαγές για όλους, εργαζόμενους, εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ΕΝΦΙΑ, παρατάσεις και  επιδόματα.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής φοροτεχνικών του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου και  απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που σας αφορούν αναλυτικά. Πως κινούνται οι εργαζόμενοι τώρα στην φάση του lockdown; Τι έγγραφα πρέπει να έχουν μαζί τους και γιατί δεν γίνονται αποδεκτά σε κάποιες περιπτώσεις; Τι πρέπει να κάνω μόλις η  επιχείρηση που εργάζομαι με ενημερώσει ότι μπήκα σε αναστολή εργασίας; Δικαιούμαι κάποιο επίδομα για την αναστολή; Έχω ατομική επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή (λιανεμπόριο). Τι μέτρα μπορώ να καρπωθώ; Οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του Νοεμβρίου πληρώνονται κανονικά; Οι δόσεις ρυθμίσεων θα έχουν κάποια αναστολή στην πληρωμή τους;

 Δείτε όλη τη συνέντευξη

Με ποια χαρτιά κινούνται οι εργαζόμενοι  και γιατί δεν  είναι αποδεκτά στον αστυνομικό  έλεγχο

«Δεδομένου ότι υπήρχε μία στόχευση  στην αρχή τα έγγραφα αυτά να γίνονται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και επειδή υπήρξε μία τέτοια αναφορά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, πολλοί αστυνομικοί έχουν μείνει σε αυτή την αναφορά και θεωρούν ότι αν ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας δεν έχει μαζί του το έγγραφο από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δεν έχει το κατάλληλο έγγραφο. Βλέποντας όμως το νόμο, ο νόμος αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να έχει, είτε τη βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είτε τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α  η όποια χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α, είναι πάρα πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί, δεδομένου ότι δεν είναι το γραφειοκρατικό κομμάτι, που θα πρέπει να υπάρχει στην αναφορά και στην αναγραφή της αιτήσεως στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Άρα πρακτικά αρκεί η βεβαίωση τύπου Α χειρόγραφη βεβαίωση του τύπου Α. Εννοείται βέβαια να συμφωνούν με τα πραγματικά γεγονότα, να είναι εργαζόμενος της επιχείρησης μην έχουμε ψευδείς δηλώσεις, εννοείται γιατί αν πάμε σε διαδικασία ψευδών δηλώσεων να υπάρχουν άλλα προβλήματα.»

Εργάζομαι σε μία επιχείρηση και η επιχείρησή μου με ενημερώνει ότι μπαίνω σε αναστολή εργασίας, τι θα πρέπει να κάνω;

«Εδώ μιλάμε για τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε κλειστές επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε σε επιχειρήσεις που έχουν αυτό το δικαίωμα γιατί χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες, σύμφωνα με τη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου που εφαρμόστηκε στην πρώτη φάση του lockdown. Δεδομένης και της ενημέρωσης από τον Υπουργό Οικονομικών, όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο. Εννοείται ενημερώνουν τους εργαζόμενους πριν το κάνουν. Και αφού το κάνουν, θα πρέπει να κάνουν την αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους, αυτό που πρέπει να αναμένουν είναι αν χρειαστεί να υποβάλουν τη δήλωσή τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στην εφαρμογή που θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση η οποία είναι; είναι 26,6 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα που ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή εργασίας, με το ανώτερο να είναι τα 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.»

Σχετικές αναρτήσεις

Αλέξανδρος Φερέτος: Ο μοναδικός παραπληγικός στον κόσμο που έχει κάνει 520 άλματα σε 24 χώρες. Απίστευτη ιστορία ζωής!

Newsroom E

Ηλίας Χατζηγεωργίου: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

News Room A

Ο Αλέξης Μητρόπουλος για το ασφαλιστικό

News Room M