magdasnews.gr
Πάμε θέατρο…

Νίκος Μάντζιος: Η σεξουαλικότητα στην αναπηρία. «Η Λίμπιντο των Αγγέλων». Για πρώτη φορά μια τολμηρή ματιά αλλά και μια πρόταση σε ένα θέμα ταμπού.

Μετά από τέσσερα χρόνια συστηματικής έρευνας, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Μάντζιος καταθέτει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια συνταρακτική ιστορία που έχει σχέση με ένα θέμα ταμπού: τη σεξουαλικότητα στην αναπηρία.

Το μυθιστόρημα του Νίκου Μάντζιου «Η λίμπιντο των αγγέλων», αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα λογοτεχνική αναφορά σε ένα ζήτημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα με αναπηρίες, καθώς και το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Μέσα από τη συγκλονιστική εμπειρία της ηρωίδας του, της Κορίνας και του αγώνα να πείσει ότι παραμένει μια γυναίκα η οποία εξακολουθεί να έχει ανάγκες ίδιες με αυτές που έχουν και οι συνομήλικές της, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα γύρω από την επιθυμία και την ερωτική διάθεση των ατόμων με αναπηρία. Θέματα που η κοινωνία αφήνει στο περιθώριο χωρίς, όχι μόνο να τα αντιμετωπίζει, αλλά ούτε να μιλά ανοιχτά γι’ αυτά. Στρουθοκαμηλίζει, ενώ την ίδια στιγμή πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών παίζονται δράματα που συχνά μοιάζουν με αρχαίες τραγωδίες.

Το μυθιστόρημα «Η λίμπιντο των αγγέλων» θέτει -με τον πιο εύπεπτο τρόπο, αυτόν της λογοτεχνίας- επιτέλους σε δημόσιο διάλογο το θέμα της σεξουαλικότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμη καταπιάνεται και με πιο σύγχρονες οπτικές στην αντιμετώπισή του, όπως τον θεσμό του «σεξουαλικού συνοδοιπόρου», υπηρεσία που είναι δυστυχώς άγνωστη ακόμα στην Ελλάδα.

«Πολύ συχνά η κοινωνία εθελοτυφλεί ή προσπερνά το γεγονός ότι τα άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο έχουν ορμές, διάθεση για φλερτ και ανάγκη να ερωτευθούν και να τα ερωτευθούν, όπως όλος ο κόσμος άλλωστε. Θεωρούνται ασεξουαλικοί άγγελοι και αυτό είναι το δράμα τους και ο καθημερινός τους Γολγοθάς. Παλεύουν να πείσουν ότι δεν είναι πρώτα το αμαξίδιο και μετά αυτοί αλλά το αντίστροφο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

«Η λίμπιντο των αγγέλων» δεν είναι ένα βιβλίο που θέλει να προκαλέσει οίκτο ή συμπόνια, πράγμα που απεχθάνονται έτσι κι αλλιώς αυτά τα άτομα. Είναι ένα βιβλίο που γκρεμίζει ταμπού, ρίχνει τοίχους και μάσκες, ανοίγει κλειστές πόρτες χωρίς να κοιτά από την κλειδαρότρυπα. Ο συγγραφέας μέσα από την ηρωίδα του, συνομιλεί με την οικογένειά της, με τους φίλους της και την κοινωνία, καταγράφει δραματικές σκηνές, περιγράφει με χιούμορ, ευαισθησία και σκληρή γλώσσα τη ζωή με αναπηρία, τα προβλήματα και τους πρωταγωνιστές της και κυρίως λέει την αλήθεια.

Την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε.
Την αλήθεια που οι περισσότεροι προσπερνάμε.
Η Κορίνα είναι μια κοπέλα που μετά από ένα ατύχημα, βρίσκεται καθηλωμένη σε αμαξίδιο. Καλείται, από τη μια μέρα στην άλλη, να αποδείξει ότι παραμένει μια γυναίκα η οποία εξακολουθεί να έχει λίμπιντο. Μισεί να την αντιμετωπίζουν σαν αθώο, ασεξουαλικό άγγελο που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τα φλερτ και το ερωτικό παιχνίδι. Μετά από μακρές και συχνές περιόδους κατάθλιψης, ψυχολογικών μεταπτώσεων και αυτοεξευτελισμού (αναμενόμενες καταστάσεις επίκτητης αναπηρίας), προσπαθεί να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της, να ξαναβρεί μια θέση σε έναν κόσμο που δεν της είναι καθόλου φιλικός και να ταιριάξει πλέον τη δικιά της κανονικότητα σ αυτή των «κανονικών» ανθρώπων. Να ξαναρχίσει να κάνει όνειρα, αρτιμελή και όχι ανάπηρα.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Νίκος Μάντζιος γεννήθηκε στην Πύλη Τρικάλων. Σπούδασε μαθηματικά στη Ρώμη και άσκησε για χρόνια το επάγγελμα του φροντιστή. Παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, σεμινάρια συμβουλευτικής ψυχιατρικής, Αφηγηματικής Τέχνης και Δημιουργικής γραφής. Ασχολήθηκε με την μετάφραση και διερμηνεία στα Ιταλικά και Ισπανικά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στην Ειδική Αγωγή και στην Αθλητική Αναψυχή και Ψυχολογία.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μαθηματικά σε δομές της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα οργανώνει και συντονίζει εργαστήρια Δημιουργικής γραφής και έχει ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα το βιβλίο.

Έχει εκδώσει: «Βλέπε οπισθόφυλλο», μικροδιηγήματα (Απόπειρα, 2017), «Θρύλοι και παραμύθια από την Μεσαιωνική Ισπανία» (Απόπειρα, 2018), «Βράδυ Τετάρτης», ανθολογία μικροδιηγήματος στην οποία συμμετείχε και έκανε και την επιμέλεια (Απόπειρα, 2018), «Ο εξομολόγος του Θεού», σπονδυλωτό μυθιστόρημα (Απόπειρα, 2019), το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα, «Ο φόβος της λευκής σελίδας», οδηγός λογοτεχνικής γραφής (Γραφή, 2022).

Βασ.Τσιτσάνη 41 – 2ος όροφος – Τρίκαλα
Τηλ.: 24310 78446 – 6972851677
www.graphi.gr / e-mail: [email protected]r

Η λίμπιντο των αγγέλων

Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Νίκος Μάντζιος
Σελίδες 274
Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5638-43-6
Τιμή: 14,00€

Σχετικές αναρτήσεις

Όσα έγιναν στα εντυπωσιακά εγκαίνια της έκθεσης “ΑΦΗ ΥΦΗΣ” – Contemporary Athens Della Rounick Sculptures

News Room A

Το πρώτο «Greek Santa’s Village» ανοίγει τις πύλες του στις 7 Δεκεμβρίου στα Θέατρα Βράχων | in.gr

News Room A

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ |«Εμφύλια έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου

News Room A