26 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Νίκος Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων

Νίκος Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων

«Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας τροφοδοτεί την ευημερία των ολιγοπωλίων στον τομέα των τροφίμων, της ενέργειας, της ιδιωτικής υγείας και των τραπεζών, διευρύνοντας συνεχώς τις ανισότητες και καταδικάζοντας την ελληνική κοινωνία σε μια πραγματικότητα οικονομικής ανασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή». Όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συρρίκνωση των προσδοκιών των πολιτών και η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι αυτές είναι «ρεαλιστικές και συμβατές με τα δημοσιονομικά όρια της χώρας». Αντίθετα, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει έντονη αντίφαση, καθώς «κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, ενώ την περίοδο της κρίσης, το 2010, ο Πρωθυπουργός πρότεινε την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει κοστολόγηση. Μάλιστα, κάτι παρόμοιο προτάθηκε και το 2019 όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση», σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την τακτική του «λαϊκισμού» και των ανέφικτων υποσχέσεων που χαρακτήρισαν την πολιτική του κ. Μητσοτάκη κατά την προεκλογική περίοδο. «Η μείωση των φόρων από την κυβέρνηση βασίζεται κυρίως στα υπερέσοδα από τους έμμεσους φόρους, κάτι που στην ουσία έχει γίνει εις βάρος των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, οι οποίοι πλήττονται από την ακρίβεια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας έχει τελειώσει λόγω της αλαζονείας της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν. «Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, ενισχύει συνεχώς τη θέση του και μπαίνει σε τροχιά επιστροφής στην κυβέρνηση», δήλωσε, τονίζοντας ότι η σύγκριση των προγραμμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τα ουσιώδη και να αποκαταστήσουν την πολιτική σταθερότητα.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν θεσμική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που θα προστατεύουν το εισόδημα των πολιτών, θα ενισχύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα μειώνουν τις ανισότητες», είπε και υπογράμμισε ότι βασικά ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, η παιδεία και η περιφερειακή ανάπτυξη απαιτούν άμεση πολιτική δράση. Επίσης, τόνισε τη σημασία της μείωσης του κόστους παραγωγής, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

Αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «στρεψοδικία» τις κατηγορίες της κυβέρνησης και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Επιτρέπεται οι τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια δανείων όταν τα Euribor ή τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβαίνουν και να μην τα μειώνουν όταν αυτά πέφτουν;», ανέφερε, επικαλούμενος την απόφαση 168/2024 του Αρείου Πάγου.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε πρωτοβουλία για να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προτείνοντας να γίνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε να πάψει να έχει μονοκομματικά χαρακτηριστικά. Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις θεσμικές διαδικασίες και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει σε πρόωρη ονοματολογία. «Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πρόωρη», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η στρατηγική του απέναντι στη ΝΔ απέτυχε και κρίθηκε ως αποτυχημένη τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η «αμφίπλευρη διεύρυνση» και τόνισε πως όποιοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, θα το κάνουν «στο φως του προσκηνίου και όχι στο σκοτάδι των παρασκηνίων».

Related posts

Ο Μίλτος Τεντόγλου διεκδικεί το 13ο μετάλλιο της καριέρας του

Magdas News

Η Klavdia και η γιαγιά της τραγουδούν και χορεύουν το «Συντρίμμια» μέσα σε αυτοκίνητο – Η τρυφερή στιγμή μετά τη Eurovision

Magdas News

Συγκλονίζει ο Παναγιώτης Καραΐσκος: “Οι γονείς μου με στήριξαν ακόμα και όταν κόντεψα να πεθάνω από υπερβολική δόση”

Magdas News