magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Μητρόπουλος στη Μάγδα Τσέγκου : Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Μητρόπουλος στο newsit.gr: Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον εργασιακό χώρο εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου και αναλύει όλα τα νέα δεδομένα απαντώντας στα κυριότερα ερωτήματα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους. Ακόμη εξηγεί το πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων και αν θα είναι μειωμένο.

Δείτε όλη την συνέντευξη 

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για την αναστολή εργασίας

«Για το μήνα Νοέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα μπουν σε αναστολή. Θα μπουν από δύο «δεξαμενές». Και από την «δεξαμενή» των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή και από μία «δεξαμενή» των λεγόμενων 500 και πλέον ΚΑΔ, των τομέων δραστηριότητας των πληγεισών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών που και αυτοί έχουν πληγεί. Έτσι λοιπόν και από την πρώτη κατηγορία επειδή κλείνουν με κρατική εντολή και από τη δεύτερη κατηγορία επειδή επλήγησαν επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου θα μπουν σε αναστολή με το αναβαθμισμένο μισθολόγιο. Διότι ενώ τους προηγούμενους μήνες όσοι έμπαιναν σε αναστολή, είχαν μισθό αναφοράς τα 534€, τώρα για το μήνα Νοέμβριο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξημένο μισό αναφοράς που είναι 800€. Δεν σημαίνει, ότι όλοι όσοι θα μπουν, θα πάρουν 800€, όπως το ίδιο και μετά 534€. Βγάλαμε το ημερομίσθιο της αναστολής του Νοεμβρίου τα 26,60€ και όσες μέρες μπει κάποιος σε αναστολή, κάποιοι δεν θα μπούνε για όλες τις μέρες, θα μπουν για 10 με 15 ημέρες, θα πολλαπλασιάζουν τις μέρες της αναστολής με το ημερομίσθιο 26,60€. Έτσι θα βγάζουν τις τελικές αποδοχές για τις μέρες αναστολής του Νοεμβρίου, που μπήκαν σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς. Βεβαίως να πούμε ότι από τη Δευτέρα θα έχουν ξεχωριστές ημερομηνίες δήλωσης στο καθεστώς αυτόν τόσο για τις πληγείσες επιχειρήσεις, όσο και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατική αναστολή. Άρα λοιπόν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν από το Κράτος, πρέπει να γίνει δήλωση από τον εργοδότη πιο προσωπικό μπαίνει σε αναστολή. Για τις άλλες επιχειρήσεις που είναι οι πληγείσες που είναι ευρύτερος κόσμος των ΚΑΔ, εκεί η δήλωση θα γίνει από 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Άρα έχουμε διακριτές ημερομηνίες για δήλωση σε καθεστώς αναστολής, τόσο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, όσο και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ.»

Πότε θα πάρουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή

«Ο εργαζόμενος αν έρχεται από αναστολή του  προηγούμενου μήνα, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως ο εργοδότης και στην μία κατηγορία των επιχειρήσεων και στην άλλη κατηγορία, οφείλει να μπει στο πρόγραμμα της ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσει ποιους και από πότε και μέχρι πότε θέτει σε αναστολή. Άρα λοιπόν για όλη αυτή την περίοδο βασική υποχρέωση για δήλωση αναστολής, είναι στον εργοδότη. Βεβαίως αν ο εργαζόμενος έχει αλλάξει IBAN, αν ο εργαζόμενος δεν ήταν νωρίτερα σε καθεστώς αναστολής, πρέπει και αυτός να μπει μέσα και να κάνει η υπεύθυνη δήλωση. Με δυνατότητα εντός των διαστημάτων που ανέφερα και για τις μεν και για τις δε επιχειρήσεις παρέχεται δυνατότητα για τη λεγόμενη ορθή επανάληψη, που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι των δύο κατηγοριών και βεβαίως σωστά με ρωτήσατε, πότε θα πάρουν το μισθό της αναστολής οι μεν και οι δε. Προτάσσει ο νόμος την καταβολή σε όσους μπουν σε αναστολή σε επιχειρήσεις που έκλεισαν από το κράτος. Αυτοί θα πάρουν το μισθό τους από 27/11 έως και τις 3/12. Η πρώτη κατηγορία. Θα πληρωθούν από 27/11 έως 3/12, όσες είναι αποκλεισμένες από το κράτος επιχειρήσεις. Η άλλη κατηγορία, των λεγόμενων πληττόμενων θα αμοιφθούν οι εργαζόμενοι λίγο αργότερα, από τις 7 Δεκέμβρη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είναι και εδώ διακριτά διαστήματα χρονικά πληρωμής του μισθού της αναστολής.»

Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

«Έχει δημιουργηθεί μία συζήτηση, αν θα καταβληθεί μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων. Εμείς οι θεωρητικοί, οι δάσκαλοι του εργατικού δικαίου, λέμε ότι το δώρο πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ολόκληρο, επί του ονομαστικού μισθού. Δηλαδή ο 13 μισθός είναι ένας ολόκληρος μισθός για όσους δούλεψαν από Μάιο έως Δεκέμβριο του έτους. Η κυβέρνηση με μία πρόσφατη νομοθεσία, είπε ότι όσοι μπήκαν σε αναστολή θα πάρουν το κομμάτι του δώρου από τον εργοδότη όταν δούλεψαν κανονικά και θα πάρουν το κομμάτι της αναστολής από την κυβέρνηση, αλλά είπε η κυβέρνηση κακώς, παρανόμως και αντισυνταγματικώς, το κομμάτι το δικό μου θα το δώσω επί του μισθού του επιδόματος των 534€. Που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος θα το πάρει μειωμένο. Εμείς, η ένωσή μας, η ΕΝΥΠΕΚΚ, θεωρήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και να φροντίσει, όλοι που μπήκαν σε αναστολή να πάρουν ολόκληρο το δώρο, όπως ο νόμος 70 χρόνων απαιτεί και επιβάλλει στην πατρίδα μας. Εχθές κάτι έγινε στη Βουλή συζητήθηκε το θέσανε κάποιοι ηγέτες της αντιπολίτευσης και λοιπά, αυτό το οποίο είπαμε και εμείς. Περιμένουμε πώς θα εκφρασθεί η κυβέρνηση σε αυτό αλλά δεν διανοούμεθα ο κόσμος που μπήκε στην αναστολή είχε πολύ λιγότερες αποδοχές, επειδή ο μισθός της αναστολής είναι μικρότερος του ονομαστικού, να μην πάρει και το μισό δώρο. Εδώ πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίσει να πάρουν ακέραιο το δώρο όσοι μπήκαν σε αναστολή.»

Οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι τι μπορούν να περιμένουν

«Εδώ ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, εξήγγειλαν μία αδικία. Είπαν ότι από τους μακροχρόνια ανέργους που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 527.000. Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι κατά τον ορισμό του ΟΑΕΔ και της Ευρώπης, όσοι είναι στην ενέργεια πάνω από 12 μήνες. Ενώ λοιπόν οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 527.000 με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση είπε θα δώσω ένα εφάπαξ ποσό των 400 ευρώ μόνο στους 130.000 εξ αυτών. Έτσι λοιπόν και μέσα από την εξαιρετική συνεργασία που μου δίνετε το βήμα, καλώ την Κυβέρνηση που πρέπει και μέσα από το newsit, πρέπει η κυβέρνηση να το δώσει σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους, διότι επαναλαμβάνω αποκλείει τα δύο τρίτα των μακροχρόνιων ανέργων από αυτό το μικρό επίδομα των 400 ευρώ, άρα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει πόρους, για να μην αδικήσει και αυτό είναι και αντισυνταγματικό και παράνομο στο κάτω κάτω της γραφής. Με ποια κριτήρια από την «δεξαμενή» των 527.000, επέλεξε τους 130.000 μόνο.»

Τι θα γίνει με τα «ψαλιδισμένα» αναδρομικά

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την καταβολή του 11μηνου των αναδρομικών σε υλοποίηση προηγούμενης αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας και άφησε δύο εκκρεμότητες. Τα αναδρομικά του 11μηνου των κληρονόμων που δεν τα έχει καταβάλει ακόμη και 50 60 χιλιάδων συνταξιούχων, που είχανε τις υποθέσεις, που είχανε θεμελιώσει δικαίωμα το 12 και από το 13 και δεν είχαν προλάβει μέχρι και το νόμο Κατρούγκαλου να πάρουν τη σύνταξη. Για τους κληρονόμους, από Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα επειδή εντωμεταξύ απεβίωσαν 172.000 συνταξιούχοι δεν πρόλαβαν να πάρουν τα αναδρομικά, τη Δευτέρα και μετά οι κληρονόμοι, σύζυγοι, τα παιδιά, οι αδερφοί, θα πρέπει να υποβάλουν τα πιστοποιητικά σε μία ειδική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ, προκειμένου μέχρι πέρατος του έτους να πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στον πατέρα τους, στον σύζυγο ή στον αδερφό τους. Άρα λοιπόν να περιμένουν οι κληρονόμοι είναι περίπου 300.000 κόσμος, να περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας τη Δευτέρα για να καταθέσουν τα πιστοποιητικά, για να εισπράξουν το 11μηνο που και δικαιούνται ο δικός τους άνθρωπος.»

Η τηλεργασία αποτελεί απειλή για την εργασία των ανθρώπων

«Πολλοί στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το θεσμό της τηλεργασίας με την οικονομική κρίση για να μισθολογικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις εμείς. Με δεδομένο την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα έρθει σε διαβούλευση το νέο εργασιακό που θα έχει και το θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας, το παρακολουθούμε, δεν προτρέχουμε, παρακολουθούμε τη διαρκή συγκυρία που πολλοί εργοδότες κυρίως μεγάλοι εργοδότες χρησιμοποίησαν την τηλεργασία για να περιορίσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμείς δεν έχουμε ενδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να περιορίσει τα δικαιώματα. Επιφυλασσόμεθα να δούμε το θεσμικό πλαίσιο. Αλλά από τότε που ο εργαζόμενος φεύγει ο από τον χώρο εργασίας του εργοδότη, δεν παρέχει εργασία στην επιχείρησή του, στο εργοστάσιο, στο γραφείο από κει και πέρα αμβλύνεται η σχέση εργασίας και κάποιοι εργοδότες, παίζουν με την ιδέα να περιοριστούν τα δικαιώματα. Το παρακολουθούμε και επιφυλασσόμεθα να εκφράσουμε τις απόψεις μας μέσω της ΕΝΥΠΕΚΚ.»

Πόσο θα αλλάξει το εργατικό δίκαιο εξαιτίας του covid-19;

«Φοβούμεθα ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας 4 τεκτονικά γεγονότα έφεραν τα παρακάτω στις εργασιακές σχέσεις. Ήταν ο πόλεμος, η χρεοκοπία, η πανδημία και η επανάσταση. Για τα 200 χρόνια μετά την επανάσταση μας τρομάζουν οι συνέπειες αυτών των τεσσάρων τεκτονικών αλλαγών της κοινωνίας. Φοβάμαι ότι η πανδημία εάν διαρκέσει και δεν αντιμετωπισθεί σύντομα, θα δώσει ευκαιρία σε μεγαλοεργοδότες αλλά και σε μικρούς εργοδότες, να φέρουν τα πάνω κάτω στο εργατικό δίκαιο και με αυτό εννοώ κυρία Τσέγκου ότι ξαναγράφει ο  κορονοϊός το εργατικό δίκαιο και φοβούμαι ότι θα έχουμε και αρνητικές εξελίξεις σε αυτή τη νέα αποτίμηση των εργασιακών σχέσεων.»

Σχετικές αναρτήσεις

Βαρβιτσιώτης στην Μάγδα Τσέγκου για Ερντογάν, κορονοϊό και ΕΣΠΑ

News Room A

Το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» γεννιέται με 91 ιδρυτικά μέλη – Δήμους

News Room G

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Οδησσό

News Room M