magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μετάλλαξη Όμικρον-Στοιχεία ΣΟΚ: Προκαλεί μεγαλύτερο ποστοσό επαναλοιμώξεων

Τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί μεγαλύτερο ποστοσό επαναλοιμώξεων. Που σημαίνει ότι άνθρωποι που νόσησαν από Covid-19, μπορεί να νοσήσουν ξανά! Άγνωστο όμως αν θα αρρωστήσουν πιο βαριά.

Η πρώτη μελέτη από τη Νότια Αφρική εντείνει την ανησυχία πως η μετάλλαξη Όμικρον, το νέο στέλεχος του κορονοϊού, μπορεί να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαλοιμώξεων με Covid-19, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν!

Σύμφωνα με το newsit.gr, Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη.

Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τους Financial Times και τον Guardianβασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορονοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

Σχετικές αναρτήσεις

Το eladocagene exuparvovec έλαβε άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πρώτη νοσο-τροποποιητική θεραπεία για την ανεπάρκεια της Αρωματικής L-Αμινο Οξικής Δεκαρβοξυλάσης (AADC)

News Room A

Η επιστήμη εξηγεί γιατί ο έρωτας είναι αρρώστια

News Room

Μέλι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις θερμίδες, τις ιδιότητες, τις βιταμίνες και τις πιθανές παρενέργειες

News Room A