magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μεσογειακή διατροφή: Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες-Μελέτη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει το 3,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 5% του ενήλικου πληθυσμού. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί σε ένα άτομο αρνητικές σκέψεις, συναισθήματα και ενέργειες. Τα άτομα με κατάθλιψη είναι επίμονα λυπημένα, με αποτέλεσμα τη γενική έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει το 3,8 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Και η αυτοκτονία είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου για νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Μεσογειακή διατροφή: Βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Η Jessica Bayes, υποψήφια διδάκτορα στο University of Technology Sydney, Faculty of Health, και επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης δήλωσε σχετικά: «Η δίαιτα θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση των ασθενών». Η Bayes και η ομάδα της διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διάρκειας 12 εβδομάδων με 72 άνδρες συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 25 ετών με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το 100% των συμμετεχόντων στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αυτήν την ομάδα, το 36% είδε μια πτώση στην κλίμακα απογραφής της κατάθλιψης Beck (BDI-II), σε βαθμολογία 0-10 (χαμηλή ή ελάχιστη κατάθλιψη).

Ένα βιο-ψυχοκοινωνικό μοντέλο

Σύμφωνα με την Bayes, ενώ προηγούμενα στοιχεία παρατήρησης δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι χρήσιμη για την πρόληψη της κατάθλιψης, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη σε νεαρούς άνδρες με κλινική κατάθλιψη που δοκίμασε τη διατροφή σε μια πειραματική δοκιμή. «Μας εξέπληξε το πόσο γρήγορα φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα και πόσο πρόθυμοι ήταν οι συμμετέχοντες να συνεχίσουν τη δίαιτα/διατροφή μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής», τόνισε η ίδια.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: Η πρώτη λαπαρασκοπικά υποβοηθούμενη ημιτυφλεκτομή σε παιδί με νόσο του Crohn στην Ελλάδα

News Room

Νέα έρευνα: Όσο περισσότερο περπατάμε, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου

News Room A

Ο αηδιαστικός λόγος που δεν πρέπει να φάτε κάτι στο οποίο έχει «καθίσει» μύγα

News Room